‘Vom urmări îndeaproape activitatea militară a Alianței Nord-Atlantice în această regiune, inclusiv posibila implicare a Ucrainei și a altor’ țări, a spus Grușko, adăugând: ‘Este clar că vom reacționa la astfel de lucruri cu scopul de a asigura o securitate fiabilă la frontierele sudice ale Rusiei’.
‘Noi nu am văzut nicio punere în aplicare concretă a deciziilor NATO de consolidare a prezenței militare în Marea Neagră până în prezent, dar Alianța discută această idee’, a spus Grușko, indicând că ‘au fost făcute propuneri pentru a se crea un grup naval permanent, care să implice țări NATO ce nu sunt situate direct în regiunea Mării Negre, precum și țări partenere’.
‘Din punctul nostru de vedere, această idee va afecta în mod negativ situația deja complicată din Marea Neagră cauzată de activitatea militară intensificată a NATO. Aceasta poate submina și mai mult formatele de cooperare existente în regiunea Mării Negre’, a subliniat diplomatul rus, informează Agerpres.
Citeşte şi Rusia pregăteşte o reacţie DURĂ la planurile de a se crea o flotă NATO în Marea Neagră
‘SUA încearcă să cucerească această zonă maritimă cu ajutorul navelor echipate cu sisteme de luptă Aegis ce dispun de un potențial serios antirachetă și de lovire, ceea ce comportă riscuri suplimentare de destabilizare’, a conchis diplomatul rus.Ambasadorul Rusiei la NATO afirmase că Marea Neagră nu va deveni niciodată un ‘lac al NATO’.
Potrivit RIA Novosti, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat în repetate rânduri că Alianța continuă să adopte noi măsuri pentru a asigura securitatea statelor aliate de la Marea Neagră, inclusiv în cadrul discuțiilor dintre România, Turcia și Bulgaria cu privire la posibile inițiative comune.
Ministrul apărării ucrainean Stepan Poltorak a anunțat miercuri că Ucraina este pregătită să se alăture unui grup naval al României, Bulgariei și Turciei dacă acesta va fi creat.