Moșii de Florii 2024. În această zi de mare sărbătoare se fac parastase și se dă de pomană sufletelor celor adormiți, făcându-se dezlegarea sărindarelor de 40 de zile. Vezi mai jos ce trebuie să conțină pachetele care se dau de pomană în această zi și ce nu au voie credincioșii să facă.
Sâmbăta lui Lazăr se mai numește și Sâmbăta Floriilor sau Moșii de Florii. În această zi de mare sărbătoare se fac parastase și se dă de pomană pentru sufletele celor adormiți, făcându-se dezlegarea și sărindarelor de 40 de zile.
Sâmbăta lui Lazăr este una dintre cele mai importante sărbători care au loc înaintea Paștelui, astfel că majoritatea credincioșilor respectă cu strictețe obiceiurile și tradițiile creștine pentru această zi, una dintre ele fiind pomenirea celor adormiți.
Semnificația liturgică a acestei zile este legată de Învierea lui Lazăr, care a avut loc înainte de Intrarea în Ierusalim, atunci când Iisus a săvârșit o minune și l-a înviat pe prietenul său, Lazăr din Betania, mort de patru zile.
Vremea de Florii, 1 Mai şi Paşte 2024. Meteorologii au anunţat prognoza meteo de sărbători
Astfel, legătura dintre acest eveniment și pomenirea morților își află explicația în credință că Dumnezeu va ierta păcatele celor adormiți și îi va învia la viața veșnică, așa cum l-a înviat și pe Lazăr. Sâmbăta lui Lazăr este, de fapt, una dintre zilele de pomenire generală a morților. Tocmai de aceea mulți credincioși vor să afle ce se dă de pomană de Moșii de Florii în 2024.
Ei bine, Sâmbăta Floriilor este ultima zi din Postul Mare în care se mai fac parastase, deoarece până la Duminica Tomii nu se mai fac pomeni.
În această zi, credincioșii duc la biserică colaci, colivă, mâncare de post și plăcinte. Bineînțeles că pachetele se fac în funcție de posibilități, însă este important să se respecte faptul că alimentele trebuie să fie de post. Astfel, se pot împărți fructe, legume, sarmale de post sau prăjituri de post.
După Liturghie, oamenii pleacă la cimitir pentru a împărți din bucate, dar și pentru a aprinde lumânări la mormintele celor adormiți. De asemenea, există obiceiul ca de Moșii de Florii oamenii să ducă la morminte crenguțe de salcie, considerate simboluri ale renașterii.
Tot de Sâmbăta lui Lazăr, credincioșii au și anumite restricții, majoritatea fiind legate de treburile gospodărești. Astfel, pe data de 27 aprilie, nu se lucrează în gospodărie sau pe câmp, nu se toarce și nu se spală.
Duminica Floriilor marchează, an de an, intrarea Domnului în Ierusalim, pe un asin, întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic de mii de oameni şi aclamat ca un adevărat împărat prin cuvintele: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”.
Această sărbătoare este una dintre cele mai importante din calendarul creștin-ortodox, reprezentând singura dată când Mântuitorul a acceptat să fie aclamat ca împărat.
În această zi, se ţine o Liturghie diferită de cea care se oficiază în celelalte duminici, iar credincioșii merg la biserică cu crenguțe de salcie. Acestea sunt binecuvântate de către preot în cadrum unui moment special, ținut înainte de Liturghie.
Salcia de Florii înlocuieşte, de fapt, ramurile de măslin şi finic, care nu se găsesc în România. Pe de altă parte, potrivit unei legende, salcia s-ar fi făcut punte peste un râu pentru Maica Domnului, ajutând-o să îşi continue drumul. Drept mulţumire, Fecioara Maria a dăruit sfinţenie salciei.
Floriile – Tradiții și superstiții
În aceste zile înfloresc urzicile, dar fără a fi bune de mâncat, semnificând şi apropierea sfârşitului postului Paştelui. De aceea, sărbătoarea de Florii se mai numeşte şi „Nunta urzicilor”.
Sărbătoarea Floriilor, ziua numelui pentru toţi cei botezaţi după flori, are rădăcini adânci în istorie. Pe vremea romanilor, era dedicată Zeiţei Flora. Ulterior, creştinii au transformat-o în ziua de debut a pregătirilor pentru Învierea Domnului, legând-o de intrarea Domnului în Ierusalim.
Dacă în cazul bărbaților, cel mai sărbătorit nume de Florii este Florin, în cazul femeilor, printre cele mai sărbătorite nume se află Viorica și Florentina. Iată lista numelor sărbătorite de Florii.