Moşii de iarnă 2022. În această zi, credincioşii merg la Biserică. În ziua de Sâmbăta Morților, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă. După Sfânta Liturghie are loc Parastasul pentru pomenirea celor adormiți. În timpul slujbei preotul va rosti numele persoanelor pe care enoriaşii i-au pierdut. În această zi, credincioşii aduc la biserică colivă, o sticlă de vin şi pachete cu mâncare, pe care după ce sunt sfinţite de preoţi, le dau de pomană persoanelor nevoiașe în amintirea celor dragi care nu mai sunt în viață.
Pe lângă colivă, de Moşii de Iarnă gospodinele pregătesc mai multe bucate tradiționale pe care le dau de pomană după slujba de la biserică. În această zi se fac sarmale, se face friptură de porc, turte și colaci. În unele zone, de Moșii de iarnă se mănâncă piftie întrucât sărbătoarea este cunoscută și sub numele de Moșii de piftii.
De asemenea, în unele zone din țară, pe lângă pomană, credincioșii pun un bănuț pe care îl dau celui mai sărac om din sat. Se consideră că asta aduce spor atât celui care dă, cât și celui care primește.
În Sâmbătă Morţilor se aprind lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă, pentru a încălzi sufletele celor decedați.
În Sâmbăta Morților nu se lucrează. Femeile care încalcă tradiţia şi lucrează în această zi sunt pedepsite să tremure ca piftia şi „li se întoarce pomana” pe care au dat-o.
De asemenea, după slujbă credicioşii merg la cimitir să aprindă lumânări la mormintele celor morţi. Se aprind cel puțin două lumânări, numărul minim necesar, potrivit superstiţiilor, pentru a încălzi sufletele morţilor.
Citeşte şi: ZILE LIBERE 2022. Când pică Paştele şi Rusaliile în 2022
După Moşii de Iarnă are loc Lăsata Secului.