Moșii de toamnă 2023. Sâmbăta Morților este o zi de amintire și de rugăciune pentru cei plecați dintre noi. În această zi, în biserici se oficiază Sfânta Liturghie, unde sunt pomeniţi cei adormiţi. După Liturghie, urmează Slujba Parastasului în cadrul căreia se citesc rugăciuni speciale. De moși, gospodinele aduc la biserică diverse prinoase (colivă, vin, colaci) care, după ce sunt binecuvântate, se împart celor nevoiași pentru sufletele celor adormiţi.
Moșii de toamnă 2023. Ce se împarte în Sâmbăta Morților
Ofrandele îi ajută pe cei adormiți să le fie iertate păcatele. Cei care au posibilitatea, este bine să împartă și câte patru sau șase pachetele care să conțină și măsline, asemănate de Hristos cu sufletul omului.
În această zi, credincioșii duc la biserică, într-un coș, diverse prinoase pentru a fi sfințite:
- o farfurie cu colivă și păhărele mici cu colivă, pentru împărțit
- o sticlă cu vin
- prescuri sau un colac împletit
- lumânări (una de pus în gura sticlei cu vin, câte una pentru fiecare farfurie și păhărel cu colivă și câte una pentru fiecare prescură sau colac)
- pachete cu alimente (legume, fructe, dulciuri, mâncare gătită)
Coliva și vinul nu trebuie să lipseasca de la slujba de pomenire. Coliva semnifică trupul celui adormit, iar Iisus s-a folosit de parabola bobului de grâu prevestind Învierea Sa. În același timp, vinul reprezintă sângele Mântuitorului.
Citeste si Reţetă delicioasă de colivă pentru Moşii de toamnă. Ce trebuie să dai de pomană în Sâmbata morţilor 2022
De asemenea, credincioșii vor trebui să îi dea preotului următoarele:
- tămâie
- cărbuni
- prosop
- două lumânări (una se dă odată cu pomelnicul, înainte de slujbă, iar cealaltă împreună cu prosopul, la citirea pomelnicelor)
După slujbă, bucatele sfințite se împart celor nevoiași.
Moșii de toamnă 2023. Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Ce să nu faci cu niciun chip în această zi ca să nu atragi necazul
Se spune că cine respectă tradițiile din Sâmbăta Morților va avea noroc și sănătate în lunile următoare. Acestei zile îi sunt specifice o serie de tradiții și superstiții pe care credincioșii le respectă ca să le meargă bine și să fie feriți de necazuri:
- Toate lucrurile necesare pentru biserică se pregătesc încă din ajun – se crede că e păcat să te prindă ziua de Moși cu ele nepregătite.
- În ziua de Moși este bine să le ceri iertare celor cărora le-ai greșit și să ai sufletul împăcat.
- Nu se spală, pentru ca apa murdară să nu întineze sufletele morților.
- Nu se mătură, pentru ca praful să nu se ridice în ochii morților.
- Nu se aruncă gunoiul, ca să nu ajungă în mâncarea morților.
- Nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat.
- Nu se fac vizite, decât dacă scopul acestora este să dai de pomană.
- Nu se cer bani cu împrumut.
- Nu este bine să te duci la fântână sau să treci printr-o răscruce izolată. Se crede că pe acolo stau duhuri rele, care îți vor aduce ghinion până la sfârșitul anului.
- Nu e bine să ieși din biserică înainte să se termine Sfânta Liturghie, scrie site-ul condoleante.ro
Citeste si Moșii de Toamnă 2023. Când pică în acest an Sâmbăta Morților și care sunt regulile pe care trebuie să le respecți