Sâmbăta morților de vară sau Moșii de vară este sărbătoare prăznuită în fiecare an în funcție de Rusalii, o sărbătoare care marchează încheierea seriiei de Sărbători pascale închinate Înălțării Domnului și deschide seria de sărbători creștine din timpul verii. În 2024, Rusaliile vor fi sărbătorite duminică, pe data de 23 iunie, iar pe data de 24 iunie va fi anul acesta Lunea Duhului Sfânt când este zi liberă pentru toți angajații din România.
Citește și: Românii asaltează litoralul de Rusalii 2024. Se anunţă cel mai aglomerat weekend de la mare
Sărbătoarea Moșilor de vară îi comemorează pe toți cei dragi, care au plecat din această lume. De Moșii de vară, creștinii merg la biserică și își pomenesc morții. În toate bisericile ortodoxe se fac slujbe de pomenire și parastas pentru cei adormiți. Creștinii vin la biserică cu colivă, pâine, vin și pachete cu pomană pe care le împart, după ce preotul le sfințește și le stropește cu vin.
De cele mai multe ori, Moșii de vară pică în iunie, perioadă în care se coc cireșele. De aceea, există obiceiul ca în această zi să se Tradiția spune că trebuie să împarți și cireșe coapte, alături de colivă și colaci.
De Rusalii se dau de pomană vase de lut, căni, străchini și vase de lemn (cofe), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă. Pomana trebuie să fie caldă, deoarece se zice că mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică.