Moştenirea MORTALĂ a Europei este ascunsă în APA MĂRILOR

O "moştenire" pe care mările Europei o poartă datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Undeva pe fundul apei, zac otrăvuri ucigaşe, care continuă şi în ziua de astăzi să pună în pericol mediul.
Sânziana Stancu
04 mart. 2014, 22:04
Moştenirea MORTALĂ a Europei este ascunsă în APA MĂRILOR

De curând, problema a fost readusă în actualitate de doi pescari italieni, Fraţii Giovanni şi Michele de Candia, care pescuiesc de zeci de ani în largul coastei italiene, la Bari, în Marea Adriatică. Ei au povestit într-un interviu acordat postului de televiziune Euronews despre efectele pe care le-au resimţit pescuind în apele otrăvite.

„Am avut probleme cu respiraţia. După patru ore pe mare, ne vine foarte greu să respirăm”, a povestit Giovanni Candia. „Simţeam arsuri la ochi, apoi am avut problemele cu degetele, în special cu vârful degetelor, pe care le folosim pentru a trage plasele din apă. Ne-au apărut nişte semne roşii pe piele care se uscau şi dispăreau după un timp”, a continuat el.

Ceea ce se petrece cu Giovanni, se petrece şi cu fratele său, Michelle. Ei au fost supuşi unor teste medicale, împreună cu alţi pescari profesionişti din zonă, de către autorităţile italiene pentru Mediu şi Sănătate. Rezultatele testelor urmează să sosească, dar se ştie de pe-acum care poate fi cauza: aşa-numitul „gaz-muştar”.

Vasul cu gaz ucigaş scufundat de germani

Spre sfârşitul anului 1943, iniţiativa strategică în război a fost preluată de Aliaţi. Ei se temeau că Hitler ar putea folosi în atacurile Germaniei gaze tioxice pentru a redresa balanţa strategică. Dar în timp ce SUA condamnau folosirea gazului otrăvitor, preşedintele american de atunci, Roosevelt, susţinea ideea că trupele sale ar trebui să folosească o armă asemănătoare împotriva germanilor. Astfel a decis ca nava Liberty, John Harvey, să transporte o încărcătură de gaz muştar în Italia, unde să fie păstrată pentru orice eventualitate. 

John Harvey a fost încărcată cu mii de tone de bombe cu gaz muştar şi a ajuns în Bari în data de 23 noiembrie 1943. În data de 2 decembrie 1943, nava încărcată cu gaz muştar a căzut victima unui atac cu bombe al germanilor. nava nu a fost bombardată direct, ci a explodat din cauza nevelor bombardate din jurul ei. Toţi oamenii aflaţi la bordul navei au murit instantaneu, iar bucăţile de navă s-au răspâdit în aer şi în apă. Astfelm, încărcătura bombelor s-a amestecat cu combustibilul şi au infestat apa. Desupra s-a înlţat un nor gros de fum toxic.

Transportul de pe John Harvey era secret, deoarece, în 1920, ambele părţi semnaseră Convenţia de la Geneva, prin care era interzisă folosirea armelor chimice în războaie. Reziduuri chimice au îmbolnăvit şi chiar au ucis soldaţi şi civili. Tone de muniţie, inclusiv rezerva de arme chimice a lui Mussolini, au fost aruncate în mare.

Aproximativ 90.000 de arme, printre care şi arme chimice, se află în apele portului Bari. Cele mai multe dintre fac parte din categoria muniţiilor convenţionale, dar există şi arme chimice, inclusiv muniţie cu „gaz-muştar”.

Greu de înlăturat

„Cu timpul, învelişul de metal al muniţiei din mare se deteriorează, iar gazul-muştar iese din înveliş şi ajunge în apă şi pe plasele noastre. Iar, când tragem plasele din apă, substanţele toxice ajung pe corpul nostru”, a explicat Michel.

„Tatăl meu pescuia cu greutăţi şi scotea din mare containere întregi cu muniţie aruncată de germani, de englezi. Sunt bombe convenţionale şi non-convenţionale peste tot, inclusiv bombe cu gaz-muştar”, a spus la rândul lui Giovanni.

Un consultant al Guvernului italian afirmă că este mult mai riscant să mute muniţia toxică decât să o lase acolo unde se află acum, pe fundul mării.

Italia nu este însă singura ţară care se confruntă cu această problemă. La 500 de metri în largul coastei belgiene, se află 35.000 de tone de muniţii chimice care datează din Primul Război Mondial. Pescuitul şi înotul sunt interzise, dar oamenii de ştiinţă spun că muniţiile sunt sigur izolate şi atent monitorizate, iar cea mai bună opţiune este lăsarea lor pe fundul apei.

Belgienii au găsit o zonă din larg, cu mult nisip, sub care puteau fi depozitate bombele. Experţii europeni arată că cele mai afectate mări europene sunt Marea Baltică (cu 1,6 miliarde de tone de muniţie) şi Marea Nordului (1,3 miliarde de tone de muniţie).

Gazul muştar este cunoscut şi sub numele de Iperită. Este un agent chimic foarte puternic, cu efect extrem de dăunător asupra căilor respiratorii, provocând arsuri puternice. Această armă chimică a fost introdusă de germani în Primul Război Mondial, în 1917.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce se întâmplă cu zodiile pe final de an. Este important să faci asta pentru a avea noroc și bunăstare
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Încoronarea Regelui Charles al III-lea a costat 72 de milioane de lire sterline
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni