Franklin Templeton a primit miercuri din partea Georgiei Palade van Dusen, Philipe Palade, Grantelast Limited şi POAH One Acquisition Holdings IV Limited, în calitate de acţionari ai Fondului, deţinând împreună mai mult de 5% din capitalul social, o solicitare de convocare a AGA cu mai multe puncte pe ordinea de zi, potrivit unui comunicat al Fondului transmis joi Bursei.
Astfel, pe ordinea de zi ar trebui să se regăsească aprobarea, în principiu, a listării secundare a Fondului la Bursa de Valori din Varşovia, precum şi aprobarea unei instrucţiuni către Franklin Templeton de prezentare a unui plan specific către acţionari, până cel târziu la data de 31 mai, care să stabilească toate formalităţile necesare în vederea listării pe această piaţă.
Franklin Templeton a recomandat la începutul lunii iulie acţionarilor listarea secundară a Fondului la Bursa din Varşovia, în primul trimestru al anului 2012, prin vânzarea a maxim 10% din acţiuni. Propunerea nu a mai fost pusă însă pe ordinea de zi a AGA programată pentru 23 noiembrie.
De asemenea, acţionarii menţionaţi cer convocarea unei adunări generale a acţionarilor pentru supunerea la vot a tuturor aspectelor necesare în acest sens până cel târziu la data de 30 iunie.
Totodată, ei solicită revocarea tuturor membrilor Comitetului Reprezentanţilor şi alegerea unor membri noi.
Cel mai mare acţionar persoană fizică al Fondului Proprietatea este Georgia Palade van Dusen, cu o participaţie de 6,3%. Ea a vândut în luna ianuarie aproximativ 0,26% din acţiunile FP, pentru care a încasat peste 15 milioane lei (aproximativ 3,4 milioane euro), deţinerea acesteia coborând de la 6,56% din capitalul subscris şi vărsat al Fondului.
Potrivit legii, Franklin Templeton are obligaţia de a convoca adunarea generală a acţtionarilor în termen de 30 de zile de la primirea cererii şi de a întruni AGA în termen de 60 de zile de la data primirii acesteia.
La finalul lunii ianuarie, cel mai mare acţionar era fondul american de hedging Elliott Associates, care deţine indirect 12,57% din acţiuni (12,91% din capitalul subscris şi vărsat), prin companiile Manchester Securities şi Beresford.
Alt acţionar important este compania de administrare a investiţiilor City of London Investment Management, care deţine în numele clienţilor săi un pachet de 7,02% din acţiuni, faţă de nivelul de anul trecut, de 5,85% din titluri.
La finalul lunii ianuarie, Fondul avea 10.705 acţionari, faţă de 10.845 în decembrie.
Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de joi în creştere cu 0,67%, la 0,5235 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 7,212 miliarde lei (1,6 miliarde de euro).