Moţiunea, semnată de cei 80 de parlamentari socialişti bulgari, are zece pagini şi evocă situaţia din sănătate, achiziţii publice, construcţii şi infrastructură.
Lidera BSP, Kornelia Ninova, a declarat în faţa parlamentarilor că votul asupra acestei moţiuni va arăta cine trebuie să lupte contra corupţiei şi cine nu. ”Este mai bine să te ridici singur contra corupţiei decât să fii parte a status quo-ului care o protejează”, a spus Ninova.
Ea a adăugat că această moţiune de cenzură nu constituie un sabotaj la adresa preşedinţiei bulgare a Consiliului Uniunii Europene, funcţie asumată de Sofia în prima jumătate a acestui an, ci o reacţie a celor 83% dintre bulgari care estimează că cea mai presantă problemă a ţării lor este corupţia, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Locuitorii din trei regiuni bulgăreşti vor să obţină independenţa şi unirea cu România
În opinia liderei BSP, combaterea corupţiei şi toate acţiunile opoziţiei bulgare, inclusiv moţiunea de cenzură, sunt o politică proeuropeană şi nu una antieuropeană.
Formaţiunea lui Boiko Borisov, GERB, şi partenerul său de guvernare, partidul Patrioţii Uniţi, împreună cu partidul Voinţa deţin 133 dintre cele 240 de mandate parlamentare, în timp ce BSP doar 80. Alte 26 de mandate sunt deţinute de Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, partid al minorităţii turce.