Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prevede că „în cel mult cinci zile de la data depunerii, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc în cel mult trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere”.
Data şi locul şedinţei comune în care au loc prezentarea, dezbaterea şi votul asupra moţiunii se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc, notează News.ro.
Liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu a anunţat luni depunerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, pe care l-a catalogat drept „cel mai dezastruos Guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani”. Preşedintele Camerei Deputaţilor a explicat că Eugen Teodorovici este singurul parlamentar PSD care nu a semnat moţiunea.
În total au fost 205 de semnături la moţiune.
„Guvernul Orban a devenit factorul agravant al pandemiei. Au scăpat total de sub control pandemia, au distrus economia şi au prăbuşit nivelul de trai al românilor. Guvernarea PNL poate fi rezumată la o singură propoziţie – «Guvernul PNL de la pandemie la pande-mită generalizată, belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor». Acesta este şi titlul moţiunii de cenzură”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit sursei citate.
De asemenea, Ciolacu a menţionat că PSD o propunere de premier, în cazul în care moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va trece de Parlament. Liderul interimar al PSD a explicat că, în acest moment, persoana respectivă nu este membru al partidului.
Pentru a fi adoptată moţiunea de cenzură sunt necesare 233 de voturi în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.