MOŢIUNEA DE CENZURĂ a fost depusă. Fifor anunţă că moţiunea va fi votată sâmbătă

Moţiunea, intitulată "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!", are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorităţi naţionale, dar şi de la PSD. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a anunţat, marţi seară, că moţiunea de cenzură ar urma să fie votată sâmbătă
Romania TV
01 oct. 2019, 03:33
MOŢIUNEA DE CENZURĂ a fost depusă. Fifor anunţă că moţiunea va fi votată sâmbătă

UPDATE. Mihai Fifor a declarat că moţiunea de cenzură ar urma să fie votată sâmbătă.

„Parlamentarii PSD care votează la moţiune pleacă din partid. (…) Sâmbătă, e un efort pentru dumneavoastră să vă aduceţi oamenii… Eu încă aştept să văd formula de guvern cu care vreţi să veniţi”, a spus, marţi seară, într-o emisiune, Mihai Fifor, adresându-i-se unui reprezentant liberal.

UPDATE.  „Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului antinaţional Viorica Dăncilă a pornit cu dreptul, în sensul în care în Biroul Permanent Reunit opoziţia a reuşit să dejoace planul malefic sau cu profil infracţional al celor din PSD, şi anume de a citi moţiunea noaptea, ca hoţii, cum sunt ei obişnuiţi să acţioneze. În totalitate liderii de grup din opoziţie au constatat că majoritatea formată, aşa-zisa majoritate formată din PSD, nu a mai avut această majoritate, ca atare deja începe să se întărească noua formulă parlamentară, şi anume că PSD a pierdut majoritatea în Parlamentul României”, a declarat Raluca Turcan.
 
Ea a precizat că e posibil să fie convocat un birou reunit miercuri dimineaţa şi că reprezentanţii opoziţiei nu au fost consultaţi când ar putea avea loc acesta.
 
„Comportamentul abuziv este tipic de pe vremea lui Liviu Dragnea şi aşa cum aţi aflat dumneavoastră pe surse că e posibil ca mâine dimineaţă să fie un Birou Permanent Reunit la care ar trebui să participe 26 de parlamentari din conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, am aflat şi noi tot pe surse lucrul acesta, fără să fim consultaţi, fără să se discute măcar cu reprezentanţii opoziţiei când s-ar putea ţine acest Birou Permanent. Noi suntem pregătiţi la şicane şi după cum vedeţi acţionăm unitar şi pas cu pas o dejucăm, această abordare cu profil infracţional a celor din PSD”, a mai afirmat liderul deputaţilor PNL.

 „Opoziţia a cerut nişte lucruri de bun simţ, şi anume, în momentul în care se citeşte moţiunea, să se citească la o oră şi la un moment astfel încât parlamentarii să poată să participe la citirea moţiunii de cenzură. De asemenea, opoziţia doreşte ca după 30 de ani în care niciodată o moţiune de cenzură nu a fost votată în zile nelucrătoare să nu se întâmple nici de data aceasta la comanda Vioricăi Dăncilă. Aşadar, propunerile opoziţiei sunt fireşti, sunt de bun simţ, să citim moţiunea săptămâna aceasta şi votul să fie la începutul săptămânii următoare”, a mai spus Turcan.
 
Ea a precizat că la şedinţa Biroului Permanent de marţi seara au lipsit doi parlamentari PSD, astfel că aceasta nu a avut cvorum.

„Aici este abuz şi infracţionalitate cu premeditare pentru că, ştiind că Opoziţia intenţionează să depună moţiunea astăzi, parlamentarii şi conducerea PSD din Camera Deputaţilor a acţionat precum infractorii, cu premeditare, şi anume: au suspendat şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor în care trebuia să fie invalidat un mandat de parlamentar pentru un parlamentar care este condamnat definitiv şi are îngrădite drepturile electorale, implicit parlamentare. Au anticipat momentul depunerii moţiunii şi au pregătit acest Birou permanent reunit care să conducă la citirea unei moţiuni dincolo de programul de lucru al Parlamentului, care este afişat public. Aşa cum doi ani de zile Liviu Dragnea şi Florin Iordache au condus în stil infracţional Camera Deputaţilor şi, pe ansamblu, Parlamentul României, exact acelaşi comportament îl practică şi acum – BPR peste noapte, parlamentari ţinuţi noaptea să execute ordinele liderilor politici care pun mai presus interesul clienţilor, înaintea interesului public şi al cetăţenilor”, a declarat Raluca Turcan, conform Agerpres.

Ea a spus că mesajul este că „moţiunea se dezbate, aşa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani şi se votează într-o zi lucrătoare a Parlamentului, aviz amatorilor care vor să pună votul pe moţiune sâmbăta”.

„Nu vom susţine o citire a moţiunii noaptea şi nici votarea unei moţiuni într-o zi care să le fie pe plac celor care au acaparat România”, a subliniat Turcan.

„Am primit convocarea pentru Birourile permanente reunite într-o bătaie de joc la adresa tuturor colegilor. Ni se pretinde acum, după ce am depus această moţiune, ca în câteva minute colegii care sunt probabil acasă, mulţi dintre ei au ajuns acasă la ora aceasta, este trecut de ora 18,00, să se întoarcă în cinci minute, să se prezinte la convocarea PSD. Deci e o manieră absolut inacceptabilă de tratare a acestui subiect foarte important care este moţiunea de cenzură. PSD trebuie să respecte democraţia, să nu îşi bată joc de acest demers şi să nu pună, să nu forţeze o citire noaptea asta, ca hoţii evident, a aceste moţiuni”, a afirmat Stelian Ion.

UPDATE. Moţiunea de cenzură, iniţiată de Opoziţie la adresa Guvernului Dăncilă, a fost depusă marţi în Parlament.

Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată de Parlament sunt necesare 233 de voturi.

UPDATE: Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că liberalii vor depune, marți, moțiunea de cenzură și se așteaptă ca tot astăzi aceasta să fie citită în plenul Parlamentului. Orban a explicat că se așteaptă la șicane din partea PSD, dar a precizat că liberalii sunt pregătiți de cotraatac. De asemenea, liderul PNL a mai spus că liberalii au continuat negocierile, chiar dacă au strâns deja 237 de semnături.

„N-am nicio temere! Consider că cineva în momentul în care a semnat, a decis să voteze moțiunea de cenzură.

Veți afla numărul total de semnături când vom depune moțiunea de cenzură. Joi v-am anunțat că aveam 237, dar în același timp am continuat negocierile și cu alți parlamentari până la ora depunerii moțiunii.”, a spus Ludovic Orban.

”Sigur noi vom propune un calendar de bun simţ astfel încât ziua dezbaterii şi votul moţiunii de cenzură să fie într-o zi de luni, marţi sau miercuri, dar suntem pregătiţi să răspundem la orice fel de abuz al majorităţii din Birourile Permanente Reunite, să fim mobilizaţi în orice zi se va stabili în Birourile Permanente Reunite dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură”, a mai spus Orban.

Întrebat dacă se aşteaptăla surprize din partea celor care au semnat dar poate nu votează moţunea, Orban a spus: ”Consider că cineva, în momentul în care a semnat, practic a decis să voteze moţiunea de cenzură”.

De asemenea, întrebat câţi social-democraţi au votat moţiunea, Orban a precizat: ”Veţi afla la momentul depunerii moţiunii de cenzură. Veţi afla numărul total de semnături când vom depune moţiunea de cenzură. V-am anunţat că joi aveam 237 de semnături şi că suntem în discuţii şi în negocieri până la ora depunerii moţiunii de cenzură”.

Ştirea iniţială

Moţiunea de cenzură, iniţiată de Opoziţie la adresa Guvernului Dăncilă, ar putea fi depusă marţi în Parlament. Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată de Parlament sunt necesare 233 de voturi.

Potrivit configuraţiei parlamentare, grupurile care susţin moţiunea au: PNL – 95 de membri, USR – 40 de membri, UDMR – 30 de membri, PMP – 12 membri, iar PRO Europa – 39 de membri. La aceştia se adaugă 18 senatori neafiliaţi, provenind de la ALDE şi PRO România, dar şi o parte dintre cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale.

De cealaltă parte, grupurile PSD, care susţin Guvernul, au 206 membri, la care se adaugă parlamentarii neafiliaţi, cel puţin 6, care au fost excluşi din ALDE după ce au acceptat nominalizări de posturi în Guvern sau au dorit să rămână alături de social-democraţi.

Votul la moţiunea de cenzură este secret cu bile.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, declara, săptămâna trecută, că toţi cei 237 de parlamentari care au semnat moţiunea de cenzură au acceptat să voteze la vedere în momentul în care moţiunea va fi dezbătută în Parlament.

„România este în criză politică de când e PSD la putere, o criză politică provocată de modul abuziv de conducere, de tentativa sistematică de capturare a statului român, de agresiunile sistematice împotriva mediului de afaceri, împotriva justiţiei şi împotriva siguranţei vieţii şi proprietăţii cetăţeanului. Noi vom pune punct acestei crize politice şi vom găsi soluţia care să permită o bună guvernare pentru România. (…) Trebuie să încheiem această guvernare fără cap şi fără coadă, care provoacă crize artificiale, face rău românilor şi care compromite pe termen mediu şi lung perspectivele de dezvoltare ale României”, a mai afirmat Orban.

El spunea că a primit garanţii de la toţi parlamentarii semnatari că sunt alături de moţiune şi că doreşte să fie asigurată o prezenţă de sută la sută.

Liderul USR, Dan Barna, sublinia, tot săptămâna trecută, că există o oportunitate reală acum ca această moţiune de cenzură să fie adoptată de Parlament, el susţinând declanşarea alegerilor anticipate.

„Poziţia USR este că această moţiune de cenzură trebuie depusă cât mai curând posibil, (…) să nu mai dăm timp doamnei Dăncilă. Vedem că recuperează acum cărămidă cu cărămidă din ruinele ALDE”, preciza Barna.

Dan Barna a susţinut necesitatea declanşării alegerilor anticipate, menţionând că acest lucru este foarte posibil, dacă există voinţa politică necesară. „Dacă toate celelalte partide, mai puţin PSD, semnează acest pact pentru anticipate, avem cifre necesare pentru a declanşa alegerile anticipate. (…) Am spus foarte clar: România are nevoie de nişte reforme foarte clare. (…) (…) În momentul în care trece moţiunea de cenzură, acest Guvern nu mai poate să dea ordonanţe, rămâne doar să administreze treburile curente ale ţării. În 60 de zile, preşedintele poate numi doi premieri care pot fi respinşi de partidele de Opoziţie, după care următorul preşedinte să decidă dizolvarea Parlamentului, iar în trei luni, martie cel târziu, vom avea alegeri anticipate, iar România intră într-o logică normală de dezvoltare”, arăta Barna.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, pe 20 septembrie, că Uniunea va vota moţiunea de cenzură în condiţiile în care este pentru prima dată când există „şansa” schimbării Guvernului. El afirma că UDMR nu vrea să intre la guvernare în eventualitatea în care Guvernul Dăncilă va cădea.

„Nu avem nicio condiţie, nici să intrăm la guvernare, nici să… Pur şi simplu trebuie rezolvată problema. Şi cei care iniţiază această moţiune de cenzură să asigure şi guvernarea, putem să îi ajutăm să ajungă la guvernare, se poate discuta acest aspect. (…) Pur şi simplu, acest Guvern şi-a epuizat toate resursele cu care a intrat la guvernare. (…) Aici vorbim de o perioadă scurtă, nu trebuie să negociezi nimic, trebuie să gestionezi ţara până la alegerile parlamentare din 2020. Deci, nu vom negocia, nu am negociat nimic, pentru că e o chestiune de urgenţă, de a găsi o soluţie politică pentru această perioadă scurtă. Aici nu vorbim de un mandat întreg, vorbim de maxim un an, până la alegerile din 2020”, afirma Kelemen Hunor.

Toţi senatorii şi deputaţii PMP au semnat moţiunea de cenzură, anunţa, săptămâna trecută, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac.

„Susţinem că este momentul potrivit ca România să aibă un nou guvern, un nou prim-ministru, fie el şi pentru un an de zile doar, într-un guvern provizoriu până la alegerile generale care vor avea loc anul viitor, iar condiţia ca PMP să participe la o eventuală majoritate guvernamentală, într-un eventual Cabinet, este ca statul român în acord cu Rezoluţia adoptată de Parlamentul European (Rezoluţia PE din 19 septembrie 2019 referitoare la importanţa memoriei istorice europene pentru viitorul Europei – n.r.) să aibă curajul să înfiinţeze un minister pentru Relaţia cu Republica Moldova”, preciza Eugen Tomac.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, spunea, săptămâna trecută, că „moţiunea va trece”, având în vedere numărul de semnatari. Potrivit lui Tăriceanu, 20 de parlamentari ALDE au semnat moţiunea.

„Înainte de a ne hotărî să semnăm, am fost singurul partid care a cerut PNL să vină şi cu ceilalţi paşi. (…) Le-am spus: ‘veniţi cu un program de guvernare’. Nu un program de guvernare în accepţiunea curentă a programului cu care te prezinţi la alegerile generale de la termen, dar cu principalele direcţii de acţiune, cu câteva lucruri importante care să definească acţiunea viitorului guvern”, declara Tăriceanu.

El sublinia că viitorul guvern va avea „un mandat limitat în timp”. „Aş prefera ca intrarea noastră (ALDE – n.r.) la guvernare, dacă va fi cazul, să fie făcută pe baza rezultatelor pe care le vom obţine la alegerile parlamentare”, a adăugat Călin Popescu-Tăriceanu.

Şi preşedintele PRO România, Victor Ponta, a anunţat că parlamentarii formaţiunii politice au semnat moţiunea de cenzură şi că o vor şi vota „la vedere”.

„Eu nu aş fi vrut să avem o moţiune de cenzură, aş fi vrut să avem un guvern restructurat, aşa cum mi-a promis mie doamna Dăncilă în luna august. (…) În faţa acestei situaţii clare de iresponsabilitate şi neseriozitate, nu avem altceva să facem decât să votăm moţiunea de cenzură. (…) O vom vota şi sperăm să avem un guvern mai bun. (…) Ca şi celelalte dăţi o să votăm la vedere”, preciza Victor Ponta.

De cealaltă parte, social-democraţii au afirmat în mod repetat că moţiunea de cenzură nu va trece de Parlament, având în vedere că Opoziţia nu a prezentat o soluţie alternativă la Guvernul Dăncilă.

„Eu în continuare şi astăzi cred că această moţiune nu va trece. Şi am spus motivele pe care le văd eu: lipsa unui lider în faţa acelor cinci partide, programul de guvernare, prim ministrul care urmează să fie, sunt nişte elemente esenţiale dacă chiar îţi doreşti ca o moţiune să treacă”, susţinea, săptămâna trecută, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Şi premierul Viorica Dăncilă a afirmat că moţiunea de cenzură nu va trece, întrucât reprezentanţii Opoziţiei nu au „cea mai mică idee despre ce vor face a doua zi”.

„Moţiunea de cenzură cu care ne ameninţă Opoziţia nu va trece nici de această dată. Au mai încercat acest lucru, nu demult, şi au eşuat lamentabil. Au mai ratat o dată această tentativă când au venit în Parlament fără o viziune, fără program de guvernare şi fără o echipă guvernamentală. Şi tot aşa vin şi acum, fără alternativă şi fără cea mai mică idee despre ce vor face a doua zi”, spunea recent Viorica Dăncilă.

Cum se depune moţiunea de cenzură

Senatul şi Camera Deputaţilor, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Moţiunea de cenzură se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Mare lovitură dată de Sebastian Stan. A luat fața marilor vedete la Oscar
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Furtuna Eowyn lovește Irlanda și Irlanda de Nord: avertizări cod roșu și măsuri extreme de siguranță
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin