În total, PNL şi PDL au 169 de parlamentari (PNL – 109 deputaţi şi senatori, PDL – 60 deputaţi şi senatori), faţă de cei 213 (152 deputaţi şi 61 de senatori) pe care îi are PSD singur, fără partidele-satelit.
O evaluare simplă a ponderii grupurilor parlamentare arată că opoziţia grupată în jurul lui Vasile Blaga şi Alina Gorghiu arată că mai este nevoie de încă 115 voturi, iar acestea nu pot fi obţinută nici măcar în cazul în care un partid din arcul guvernamental trădează în bloc.
Ponta, despre relaţia cu Iohannis: „Voi avea în fiecare săptămână o întâlnire cu preşedintele ţării”
În aceste condiţii, care ar fi şansele ca partidele de la putere să-l părăsească în bloc pe Victor Ponta?
UNPR: Datorită doctrinei foarte ambigue a „interesului naţional” pe care o profesează, este posibil ca partidul lui Gabriel Oprea să găsească peste noapte o motivaţie în slujba „interesului naţional” pentru care să fie justificată o voltă subită în favoarea PNL. De altfel, UNPR a făcut parte din guvernele lui Emil Boc, iar parlamentarii lor sunt aproape toţi traseişti care vin din mai toate partidele, ilustrându-se prin flexibilitate în ceea ce priveşte convingerile politice. În total, sunt 50 de UNPR-işti în Parlament, insuficient însă ca guvernul Ponta să fie dărâmat. În plus, este greu de crezut că UNPR va renunţa la alianţa cu PSD în lipsa certitudinii că şi alte partide trec în barca PNL.
Ponta, despre moţiunea de cenzură a PNL: Moţiuni se fac şi atunci când ştii că nu trec VIDEO
PC-PLR: Tot 50 de parlamentari însumează şi grupurile partidelor conduse de Daniel Costantin şi Călin Popescu Tăriceanu, PC, respectiv PLR. Ostilitatea dintre conservatori şi democrat-liberali este prea mare pentru ca anii de insulte şi ură reciprocă dintre oamenii lui Blaga şi cei ai lui Voiculescu să poată fi surmontată. De asemenea, schisma iniţiată de către Tăriceanu în PNL este prea recentă pentru ca liberalii şi democrat-liberalii să-şi permită o asemenea alianţă fără prejudicii majore de imagine. Cel mult, liberalii ar putea convinge câţiva dizidenţi de-ai lui Tăriceanu să revină în PNL. Însă chiar şi în cazul în care UNPR, PC şi PLR se alătură în bloc PNL-PDL, opoziţia mai are nevoie de 15 voturi.
PPDD: De la partidul lui Dan Diaconescu este puţin probabil ca Ponta să aibă o surpriză neplăcută. Decimaţi până în pragul extincţiei, cei de la PPDD mai sunt doar 13 deputaţi, iar partidul depinde de sinecurile primite de la PSD într-o asemenea măsură încât nu au avut nici o reţinere să excludă recent, într-o şedinţă-fulger ţinută noaptea, cinci deputaţi nemulţumiţi de colaborarea cu social-democraţii.
Elena Udrea: PMP va susţine MOŢIUNEA de cenzură a PNL, dar cu o CONDIŢIE
UDMR: Tradiţional, parlamentarii Uniunii (18 deputaţi şi 8 senatori) nu se abat de la linia trasată de partid, aşa că PNL-PDL vor trebui să trateze cu conducerea UDMR, să parafeze un acord cu ei, iar negocierile cu Uniunea nu au fost niciodată uşoare pentru nimeni. Uniunea, chiar dacă a ieşit de la guvernare după alegerile prezidenţiale, nu şi-a exprimat intenţia de a-şi retrage sprijinul pentru guvernul Ponta, iar la instalarea ultimului Executiv conduse de liderul PSD, au votat în favoarea acestuia.
Grupul minorităţilor: Cei 17 deputaţi ai minorităţilor susţin, potrivit cutumei, majoritatea guvernamentală. Totuşi, căderea guvernului Ungureanu a arătat că sunt posibile şi defecţiuni ale unor deputaţi în funcţie de organizaţiile minorităţilor pe care le reprezintă.
REACŢIA premierului Ponta la anunţul PNL de depunere a unei MOŢIUNI DE CENZURĂ
Neafiliaţii: 22 de deputaţi şi 6 senatori nu sunt afiliaţi niciunui grup parlamentar existent. Majoritatea sunt membri ai PMP aşa că, teoretic, ar trebui să voteze împotriva lui Victor Ponta. Însă ranchiunile existente între PDL-PNL şi partidul condus de Elena Udrea nu garntează acest lucru, existând deja precedentul când Udrea a evitat să-şi îndemne alegătorii în mod explicit să-l voteze pe Klaus Iohannis în turul II al prezidenţialelor. Pe lângă cei din PMP, mai sunt şi parlamentari independenţi pentru al căror vot se va bate şi opoziţia, dar şi PSD. Însă social-democraţii au mai multe de oferit pentru simplul motiv că sunt partid de guvernământ.
În concluzie, celor 169 de deputaţi liberali şi democrat-liberali ar trebui să li se alăture în bloc parlamentarii PC, UNPR, PLR şi UDMR pentru ca moţiunea de cenzură să treacă. În schimb, PNL-PDL are şanse mai mari să obţină voturi de la grupuscule mici din Parlament: neafiliaţii şi minorităţile.
PNL va depune MOŢIUNE DE CENZURĂ. Gorghiu: Ne dorim ALEGERI ANTICIPATE
În ceea ce priveşte declanşarea de alegeri anticipate, un deziderat anunţat de PNL, dar greu de realizat, după cum spuneau chiar liderii liberali, Constituţia prevede cum s-ar ajunge la scutin înainte de termen:
„După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.”