MOŢIUNEA DE CENZURĂ, citită în plenul Parlamentului. Ce şanse are PNL să dărâme Guvernul Ponta

Moţiunea de cenzură depusă vineri de PNL şi intitulată "Victor Ponta — demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozincă!" a fost citită luni în plenul Parlamentului, urmând ca vineri, de la ora 10.00, să aibă loc dezbaterea moţiunii şi votul.
Romania TV
08 iun. 2015, 10:23
MOŢIUNEA DE CENZURĂ, citită în plenul Parlamentului. Ce şanse are PNL să dărâme Guvernul Ponta

UPDATE: Moţiunea de cenzură a fost citită în aceste momente în plenul Parlamentului.

Birourile permanente ale Parlamentului au decis ca moțiunea de cenzură inițiată de PNL să fie dezbătută vineri în plenul reunit al Legislativului, de la ora 10,00, a anunțat liderul deputaților liberali, Ludovic Orban.

„Citirea moțiunii de cenzură se face astăzi de la ora 17,30, dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură încep vineri la ora 10,00. Asta a fost propunerea majorității guvernamentale. Noi am solicitat, dacă tot se citește astăzi moțiunea, să fie dezbaterea și votul la moțiune joi, așa cum a fost procedura. A trecut propunerea majorităţii. Nu mă nemulţumeşte. În ceea ce ne priveşte, noi vom fi mobilizaţi. Chiar dacă ar fi pus moţiunea de cenzură duminica, tot mobilizaţi am fi fost„, a declarat Orban.

El a adăugat că liberalii vor fi mobilizați. „În ceea ce ne privește, vom fi mobilizați și dacă ar fi pus moțiunea de cenzură duminică, tot la fel de mobilizați am fi fost. Vineri de regulă este o zi care nu este o zi de lucru în plen. Parlamentarii nu sunt foarte obișnuiți să vină în plenul Camerei și Senatului vineri. În mod evident cred că fiind totuși o moțiune de cenzură o să aibă bunul simț și reprezentanții majorității guvernamentale să facă bine să vină la vot„, a susținut Orban.

Întrebat dacă PNL a discutat cu UDMR în privința moțiunii, el a spus că nu au încă un punct de vedere al Uniunii, iar cu parlamentarii PSD, UNPR, PC, PLR se poartă discuții individuale.

În momentul de faţă, matematica parlamentară arată că Victor Ponta nu are emoţii. PSD, alături de UNPR, PC, PLR şi minorităţi, are 318 voturi, cu 39 mai multe decât voturile necesare pentru a rămâne în funcţie.

PNL, dacă i-ar convinge pe cei de la UDMR, pe democrat-populari şi pe neafiliaţi, ar strânge 240 de voturi din cele 279 cât ar avea nevoie să dărâme Guvernul, potrivit calculelor gandul.info.

În aceste condiţii, adoptarea moţiunii de cenzură depinde de UNPR care are 53 de parlamentari.

Citeşte şi: Ponta: E „foarte bine” că PNL-PDL depun moţiune de cenzură. Bătalia politică se duce în Parlament, nu la DNA

Liberalii au depus, vineri, moțiunea de cenzură intitulată „Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor”. În acest sens, prim-vicepreşedintele PNL, Teodor Atanasiu a declarat că unul din principalele motive pentru care solicită retragerea încrederii Guvernului este îngrădirea dreptului cetăţeanului la vot. 

„Motivul fundamental pentru care considerăm că trebuie, acum, să retrageți încrederea acestui Guvern este faptul că și-a bătut joc de ceea ce este mai sfânt într-o democrație”, susțin semnatarii moțiunii de cenzură.

Potrivit PNL, Guvernul Ponta a încălcat Constituția și a săvârșit abuzuri „inimaginabile”.

„Au trecut 25 de ani de la Revoluție și România cunoaște acum cel mai grav regres democratic. Discret, fără avertismente, fără explicații, Guvernul condus de Victor Ponta a început să blocheze și să elimine dreptul politic elementar de vot pentru milioane de români din țară și din diaspora.

Guvernul Ponta a săvârșit abuzuri inimaginabile într-o țară democratică, fără scrupule și fără regret. A călcat și calcă în picioare Constituția și legile, deciziile justiției, doar pentru a rămâne în scaunul de la Palatul Victoria”, se susține în moțiunea de cenzură.

În acest sens, prim-vicepreşedintele PNL, Teodor Atanasiu, a declarat, vineri, după ce PNL a depus în Parlament moțiunea de cenzură la adresa Cabinetului Ponta, că cel mai important motiv a fost „dreptul cetățeanului la vot”.

„Am depus aceasta motiune pentru unul din motivele care ni se pare cel mai serios: dreptul cetateanului la vot. Este cel mai nociv Guvern din punctul meu de vedere. Astazi o sa va raspundem despre depunerea motiunii de cenzura, nu despre problemele domnului Ponta. Domnul Ponta este inca prim-ministru al Romania si cat timp este trebuie sa luptam pentru incetarea acestei situatii, pentru a nu mai fi prim-ministru, a declarat Teodor Atanasiu.

PNL afirmă că moțiunea de cenzură ar fi putut fi axată pe „incompetența” lui Victor Ponta și a miniștrilor săi, pe „proasta” guvernare, dând ca exemplu gestionarea cardului de sănătate, „operațiunea bacșișul”.

„Victor Ponta trebuie să plece! Motivul este atitudinea sa ostilă față de justiție, temă care ar fi putut reprezenta o altă moțiune de cenzură. Guvernul Ponta este guvernul cel mai «curat», guvernul cu cei mai mulți miniștri puși sub urmărire penală în timpul exercitării funcției.

Darius Vâlcov a fost ținut în Guvern până aproape de momentul de a fi arestat. Victor Ponta își dădea cu părerea dacă ar fi sau nu vinovat. Liviu Dragnea, condamnat în primă instanță din poziția de ministru. Victor Ponta acuză acum nici mai mult nici mai puțin că justiția face politică”, adaugă liberalii, indicând ca exemplu și cazul Dan Șova.

Liberalii subliniază că singura sursă a politicii este votul. Ei afirmă că Victor Ponta refuză organizarea de alegeri parțiale, iar pentru acest motiv trebuie sancționat, fiind vorba de un derapaj de la normele democratice.

PNL acuză PSD că a blocat proiectul liberal privind votul prin corespondență. „Domnule Ponta, ați vrut să ajungeți președintele României prin sabotarea deliberată a românilor din diaspora. E timpul să recunoașteți și să părăsiți puterea”, completează liberalii.

Potrivit liberalilor, Ponta și Dragnea au stabilit un sistem prin care participarea diaspora la vot să fie blocată, nerespectându-se numărul de secții din străinătate.

Votul prin corespondență este necesar, iar acest sistem este o uzanță pentru statele democratice, se arată în moțiunea de cenzură.

„Concluzia este simplă: principalul blocaj privind exercitarea dreptului la vot prin corespondență vine din partea PSD. Dacă în actuala sesiune parlamentară proiectul de lege privind votul prin corespondență nu este adoptat, există riscul ca la viitoarele alegeri parlamentare din 2016 să se voteze prin aceleași metode ca și la alegerile din 2014, iar dreptul la vot să fie în continuare îngrădit. Guvernul Ponta a atins limita incompetenței și a lipsei de bună-credință în privința votului prin corespondență”, se mai susține în document.

PNL consideră că singura soluție pentru deblocarea introducerii votului prin corespondență este schimbarea echipei guvernamentale.

Liberalii critică Guvernul și pentru neorganizarea alegerilor parțiale. „Aceeași călcare în picioare a dreptului la vot de către Guvernul Ponta se produce în aceste zile, după ce justiția a constatat ‘excesul de putere’ al Executivului. Victor Ponta refuză reprezentarea politică a câteva sute de mii de români. Domnule Ponta, de ce nu refuzați să primiți la buget și taxele sau impozitele pe care le plătesc acești oameni? ‘Nu există taxare fără reprezentare’ este o regulă de aur o democrației pe care dumneavoastră o ignorați cu bună știință”, menționează semnatarii moțiunii.

Ei amintesc că există trei decizii ale instanțelor în care Guvernul este condamnat pentru „refuzul” de a organiza alegeri parțiale pentru mandatele vacante de primari, consilieri și parlamentari.

„Dacă veți vota moțiunea de cenzură înseamnă că ați înțeles deja mesajul dat de alegători în decembrie 2014. Atunci, românii din străinătate au ieșit în stradă și au strigat ‘Vrem să votăm!’.

Citeşte şi: Premierul Victor Ponta, URMĂRIT PENAL de DNA: „Am calitatea de suspect în dosarul lui Dan Şova

Acum, românii din țară — mulți dintre ei — nu au reprezentanți. Nu ies și nu-și strigă nemulțumirea în stradă, dar vocea lor e exprimată de instanțele din România, care, rând pe rând, obligă Guvernul Ponta să organizeze alegeri. Dacă nu veți vota moțiunea de cenzură, veți arăta că sunteți rupți de cetățeni, de proprii voștri alegători.

A vota împotriva moțiunii de cenzură echivalează cu a gira acțiunile nedemocratice ale Guvernului Ponta, a fi de acord cu blocarea votului în diaspora și în țară, a accepta subminarea principiilor democratice”, le transmite PNL parlamentarilor.

PNL a depus moţiunea de cenzură în Parlament în ziua în care premierul Victor Ponta a fost chemat la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă că a fost pus sub urmărire penală, pentru perioada în care era avocat, în dosarul Turceni-Rovinari în care este cercetat şi senatorul PSD Dan Şova. 

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Engie, anunț important pentru toți clienții. Ce se va întâmpla pe 24 ianuarie
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Dramă în sportul românesc. A murit la 27 de ani
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Mark Rutte clarifică: Aderarea Ucrainei la NATO nu depinde de voința Rusiei
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București