Moţiunea de cenzură a fost adoptată cu 261 de voturi, 139 împotrivă. Guvernul Orban A PICAT

Moțiunea de cenzură a fost adoptată cu 261 de voturi şi 139 împotrivă. Guvernul Orban a picat după doar trei luni de la instalare.
Romania TV
04 feb. 2020, 06:56
Moţiunea de cenzură a fost adoptată cu 261 de voturi, 139 împotrivă. Guvernul Orban A PICAT

UPDATE: Decizia Parlamentului privind adoptarea moţiunii de cenzură intitulate „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, semnată de 208 parlamentari, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Moţiunea de cenzură iniţiată de social-democraţi a fost adoptată, miercuri, de Parlament. S-au înregistrat 261 de voturi „pentru” şi 139 de voturi „împotrivă”.

Acest demers antiguvernamental a venit după ce, săptămâna trecută, Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul legii alegerilor primarilor în două tururi de scrutin.


UPDATE: Moțiunea a fost adoptată cu 261 de voturi, 139 împotrivă. Au fost prezenți 423 de parlamentari, fiind exprimate 400 de voturi.

Secretarul Camerei Deputaților, Olguța Vasilescu, a anunțat rezultatul votului pe moțiunea de cenzură.

Nu au fost voturi anulate și nici abțineri.

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă erau necesare 233 de voturi, astfel că moţiunea a fost adoptată.
„Este un pas foarte mare pentru democraţie, economie şi mai ales pentru sănătatea românilor. Nu am reuşit eu atât de mult cât a reuşit domnul Orban să-i mobilizeze. Este o criză provocată de dl Orban de la PNL, aşteptăm să fim chemaţi la Cotroceni de către preşedintele Românie, o să am o discuţie şi cu domnul Victor Ponta să avem propunere comună pentru Cotroceni, nu vom avea această problemă de a crea o majoritate, nu noi am creat această criză”, a declarat preşedintele Camerei, liderul PSD Marcel Ciolacu.
Acesta a precizat că a purtat deja o discuţie cu liderul Pro România şi că au agreat asupra unei propuneri comune pentru funcţia de premier din partea PSD şi a Pro România. 
Marcel Ciolacu a precizat că nu va vota niciodată un guvern Orban.

Actualul Cabinet va funcţiona ca unul interimar, cu prerogative limitate.

”Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.”, precizează Constituţia.

Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Liberalii şi preşedintele au anunţat că nominalizarea va fi tot Ludovic Orban, pentru a forţa anticipatele. PSD, care iniţial anunţase că nu va propune un premier, fiind mai interesant de reforma în partid, a revenit, spunând că va face o propunere din afara partidului.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de preşedinte, cât şi de PNL.

Guvernul Orban a fost învestit în funcţie în 4 noiembrie 2019, obţinând voturile tuturor celor 240 de parlamentari care se aflau în sală. 

UPDATE: După ce moţiunea de cenzură împotriva Guvernului este adoptată cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, premierul Ludovic Orban este obligat să înainteze imediat demisia Executivului către preşedintele Klaus Iohannis. 

În urma votării moţiunii de cenzură, alegerile locale vor fi organizate într-un singur tur. 

UPDATE: Rareş Bogdan a transmis în direct la România TV faptul că PNL va continua să guverneze România şi va repara toate greşelile PSD-ului. 

UPDATE: Potrivit numărătoarei paralele, moţiunea de cenzură a trecut cu 240 de voturi. 

Citeşte şi: Ce se întâmplă după ce moţiunea de cenzură a fost votată de Parlament

UPDATE: Trei senatori de la PSD au vrut să voteze înaintea ordinii alfabetice, așa cum se votează în mod normal: deputații și apoi senatorii. Acest lucru a iritat-o pe Olguța Vasilescu, secretarul Camerei Deputaților. 

Este vorba despre senatorii Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu și Maria Zbârnea, cărora le-a fost permis votul.

UPDATE: A început votul care decide soarta Guvernului.

UPDATE: Orban a luat cuvântul din nou. 

Citeşte: Ludovic Orban răspunde acuzaţiilor: Aţi pus pe spinarea copiilor credite ca să le păpaţi banii

„Când aud de împrumuturi din gura PSD îmi dau seama că nu mai există nerușinare. Păi de ce suntem obligați să ne împrumutăm? În trei ani de guvernare ați împrumutat fără să dați drumul la proiect de autostradă, a scris Vâlcov parteneriate public-private către companii inventate. V-ați împrumutat în trei ani de zile cu 220 de miliarde. (…) Dumneavoastră vorbiți de ordonanțe de urgență?”, a spus Ludovic Orban. 

„Vă miroase urât un ministru care provine din mediul privat! Un chirurg eminent căruia i s-a dat dreptul să profeseze pentru că respectiva clinică a avut nevoie de el! Un ministru care este primit în Academia Franceză de Chirurgie ar trebui să ne mândrim cu el, nu să-l bălăcărim în absență! (…) Să vă fie rușine!”, a mai spus premierul. 

UPDATE: Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că este revoltat că Guvernul a adoptat 25 de ordonanţe într-o singură zi şi i-a cerut lui Ludovic Orban să plece. Liderul social-democraţilor a folosit de la tribuna Parlamentului replica pe care Traian Băsescu i-a adresat-o lui Adrian Năstase.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, atac la adresa lui Ludovic Orban în Parlament. „Domnule Orban, nici nu ştiţi cât de mic începeţi să fiţi” 

UPDATE: Tăriceanu cere sesizarea CCR pentru cele 25 de ordonanțe adoptate de Guvern. Liderul ALDE a declarat că parlamentarii partidului pe care-l conduce nu vor vota moţiunea de cenzură pentru că nu vor „să asfalteze drumul spre anticipate”. 

UPDATE: Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat că Guvernul Orban trebuie oprit „din această aventură periculoasă”, anunțând că „astăzi vom vota moțiunea de cenzură”. 

UPDATE: Victor Ponta a declarat că nu a votat acest guvern.

„E o înțelegere să pice acest guvern, e foarte bine, doar USR nu și-a dat seama că există această înțelegere. Această înțelegere să scape PNL de Orban cu ajutorul PSD nu e problema mea”, a spus Ponta, precizând că va vota moţiunea. 

„Să știi că eu m-am operat de picior, nu am fost la o cură de dezalcoolizare, care sunt toate private. Aceste clinici de dezalcoolizare de azi le puteți pllăti din bani publici”, a adăugat Victor Ponta. 

Citeşte şi: Victor Ponta, replică DURĂ pentru Orban: Eu m-am operat la picior, nu am fost la o clinică de dezalcoolizare

UPDATE:  Dan Barna, președintele USR, a spus în plen că astăzi Parlamentul ar fi putut să discute despre banii pentru asigurarea pensiilor sau despre Autostrada Unirii: „Dumneavoastră, domnilor din PSD și UDMR, ați vrut să discutăm despre Evul Mediu, despre baroni fricoși. (…) Vorbiți despre democrație la mișto, în trei ani ați încerat doar să-l salvați pe Dragnea de pușcărie”.

Citeşte şi: Dan Barna, atac la adresa PSD în Parlament. „Aţi încercat trei ani să-l salvaţi pe Dragnea de puşcărie”

UPDATE: Deputatul PSD Florian Bodog a susținut că i-a fost frică să nu rămână moțiunea de cenzură fără motiv, ca nu cumva să i se facă rău premierului, făcând referire la tăria cu care a vorbit Ludovic Orban.

UPDATE: Ludovic Orban susține un discurs în aceste momente. Iată cele mai importante declaraţii făcute de premier: 

  • Înțeleg că aveți probleme cu cititul așa că sunt înțelegător…Vreți nu vreți, sunteți parlamentari născuți din pixul lui Dragnea. Trei ani de zile l-ați slugărit pe Dragnea.
  • Singurul lucru care v-a deranjat a fost angajarea răspunderii pe instituirea unui regim electoral care dă un plus de democrație.
  • Ne acuzați pe noi că dăm OUG-uri? Am dat OUG după ce ați pus pe butuci companiile statului.
  • Vă este frică de democraţie.
  • Sunteți doar niște viespi care nu aveți decât ac și venin pentru români.

Citeşte şi: Ludovic Orban, dezlănţuit la adresa PSD în ziua moţiunii: „L-aţi slugărit pe Dragnea! Vă este frică de democraţie”

UPDATE: Semnatarii moţiunii susţin că Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, dar şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la Putere.

„Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav Legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative![„, precizează semnatarii moţiunii de cenzură împotriva Guvernului PNL.

„Nu poţi să fii la putere şi să modifici legea electorală din interes conjunctural, cu câteva luni înainte de alegeri, pentru a-ţi crea un avantaj propriu. Este un abuz de putere evident. Un abuz care încalcă în mod flagrant Constituţia României şi standardele de bună practică definite de Comisia de la Veneţia şi împărtăşite de toate statele membre ale Uniunii Europene. Niciunul dintre dumneavoastră nu cred că îşi doreşte să fie părtaşul unui asemenea abuz. (…)Aşadar, stimaţi colegi, având în vedere dorinţa PNL de a privatiza democraţia din România, vă rugăm să susţineţi această moţiune de cenzură! Drumul României nu este spre est. Nu-i lăsaţi să ducă România pe acel drum!”, mai arată semnatarii moţiunii, conform Agerpres.

UPDATE: În sală sunt prezenți, la ora 12:30, 373 de senatori și deputați.

UPDATE: Şedinţa în Parlament a început. 

UPDATE: Premierul Ludovic Orban a dat de înţeles că ordonanţa de urgenţă îndreptată împotriva Guvernului PNL va trece deoarece Victor Ponta, liderul Pro România, şi Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, au făcut blat.

Citeşte şi: Ludovic Orban: „Moţiunea trece. Ponta a făcut blat cu Ciolacu”

UPDATE:  După ce Victor Ponta a anunţat că va vota pentru moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi UDMR, Traian Băsescu spune că acesta şi-a vândut voturile. Fostul preşedinte al României susţine că moţiunea de cenzură nu va trece.

Citeşte şi: Moţiune de cenzură. Băsescu: Victor Ponta şi-a vândut voturile

UPDATE:  Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, înainte dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură în Parlament, că este pregătit pentru „orice variantă”. Mai mult, liderul PNL a explicat că Guvernul a dat ordonanţele de urgenţă „nu să salveze de puşcărie persoane din PSD”.

Citeşte şi: Ludovic Orban, reacţie înainte de moţiune: „Suntem pregătiţi pentru orice variantă”

UPDATE: Victor Ponta, preşedintele Pro România, a dat de înţeles că parlamentarii partidului pe care-l conduce, 27 la număr, ar putea vota moţiunea.

„Așa cum am spus: un Guvern care afectează drepturile fundamentale ale românilor la Sănătate și Educație – este un Guvern care trebuie pedepsit; în Parlament și la vot de către cetățenii afectați în mod direct!”, a scris Victor Ponta, pe Facebook.

Citeşte şi: Victor Ponta vrea dărâmarea Guvernului Orban. „Este un Guvern care trebuie pedepsit”

Ce se întâmplă dacă trece moţiunea de cenzură

În cazul în care moţiunea este adoptată, Guvernul este demis. În consecinţă, proiectul de lege pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea este considerat respins, iar alegerea primarilor va fi făcută în continuare într-un singur tur.

Adoptarea moțiunii reprezintă un prim pas pentru alegerile anticipate.

Conform Constituţiei, Parlamentul poate fi dizolvat de preşedintele dacă respinge două propuneri de învestitură a unui nou Guvern, în termen de 60 de zile.

Dacă ar fi îndepliniţi toţi paşii legali, liberalii vor ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc odată cu localele, în luna iunie.

Primarii vor fi aleşi în două tururi dacă moţiunea nu trece

Dacă moţiunea de cenzură nu trece, Executivul rămâne în funcţie, iar legea privind alegerea primarilor în două tururi se consideră adoptată. Actul normativ poate fi contestat, însă, la Curtea Constituţională, acest lucru nefiind o garanţie că alegerile locale se vor desfăşura potrivit noilor reglementări, notează Hotnews.

UPDATE: Birourile Permanente Reunite (BPR) ale Camerei Deputaților și Senatului au decis ca moțiunea de cenzură depusă de PSD și UDMR împotriva Guvernului Orban să fie dezbătută și votată miercuri începând cu ora 12:00.

Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, a declarat, după ce în ședința Birourilor Permanente s-a decis ca votul pe moțiunea de cenzură să aibă loc miercuri, că prin noua OUG a lui Orban se legalizează turismul electoral.

„Se legalizează turismul electoral. Acum, turismul electoral e în floare, vom putea merge din județ în județ să votăm. Dacă dorim să ne întoarcem cu 20 de ani. Avantajează pe cei care sunt la putere și organizează alegerile. Au vrut să forțeze și alegerile pentru șefii consiliile județene și îl felicit pe ministru Justiției.

Nu am avut discuții nici cu domnul Orban, nici cu domnul Predoiu. Domnul Orban a vrut să dea OUG și domnul Predoiu a spus că nu se poate.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus, încă o dată, marți, că PSD are suficiente voturi pentru a dărâma guvernul Orban.

„Sunt suficiente voturi, asta înseamnă că avem mai mult de 233. Este posibil să mă văd cu domnul Ponta în această seară, dar și cu alți lideri.

M-am văzut și cu domnul Grindeanu, au fost discuții normale, ca între vechi colegi”, a precizat Marcel Ciolacu.

Întrebat de jurnașiști dacă s-a stabilit o propunere de premier cu care să se meargă la Cotroceni, după trecerea moțiunii de cenzură, președintele PSD a spus: „Nu ați vrea întâi să terminăm cu domnul Orban…”.

UPDATE: Şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului în care se stabileşte calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură depuse de PSD va avea loc marţi, la ora 17,00, conform unui anunţ făcut de Camera Deputaţilor.

Iniţial, şedinţa a fost programată pentru marţi, la ora 12,00, dar a fost amânată după ce reprezentanţii PSD şi ai UDMR au refuzat să participe. Social-democraţii au precizat că au primit informaţii că în reuniunea de guvern, care începea la ora 14,00, se va adopta o ordonanţă de urgenţă pe tema alegerii primarilor în două tururi.

UPDATE: Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat marţi că iniţiatorii moţiunii de cenzură au ‘fugit’ de la şedinţa Birourilor permanente reunite pe care tot ei au convocat-o.

„Mâine se dezbate şi se votează moţiunea de cenzură. Aşa au anunţat iniţiatorii moţiunii de cenzură. Văd că până una-alta au fugit de la BPR-uri, după ce tot ei le-au convocat. Să vedem dacă anunţul extrem de pompos pe care l-au făcut privitor la programarea moţiunii şi la numărul de voturi pe care îl au se va dovedi real. Dar noi trebuie să ne facem datoria şi să soluţionăm toate chestiunile care au un caracter de urgenţă. Din acest motiv am purtat discuţia, în urmă cu aproximativ două săptămâni, să facem astăzi practic o şedinţă în care să soluţionăm toate chestiunile extrem de necesare. Evident, punând în faţă şi riscul ca să nu mai putem emite ordonanţe de urgenţă în perioada următoare”, a spus Orban în debutul şedinţei de guvern.

UPDATE: Şedința conducerii Parlamentului a fost amânată până după ședința de Guvern de astăzi.

PSD a aflat că Guverul Orban ar pregăti o OUG privind modificarea termenelor pentru organizarea de alegeri anticipate. Ședința Biroului Reunite Permanente a fost amânată după ce aleșii PSD nu au ajuns la Parlament. Aceștia așteaptă să vadă ce va vota executivul Orban în ședința de guvern.

Şedinţa comună a Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, cu participarea liderilor grupurilor parlamentare, are loc la ora 12.00.

Conform Regulamentului Parlamentului, dezbaterea şi votul pe moţiunea de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari.

Preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a anunţat că social-democraţii vor propune în şedinţa Birourilor permanente ca votul pe moţiunea de cenzură să aibă loc miercuri, de la ora 12.00. Acesta a precizat, de asemenea, că au deja voturile necesare ca moţiunea să treacă.

„M-am sfătuit şi cu domnul Meleşcanu şi cu Kelemen Hunor, în momentul de faţă există voturile pentru ca această moţiune să treacă. Noi ne dorim să dăm Guvernul Orban jos şi cred că vom reuşi miercuri”, a mai spus Ciolacu.

Liderul PSD a anunţat că, dacă trece moţiunea, PSD va merge la Cotroceni cu o propunere de premier, ”un intelectual de stânga” care nu este membru de partid şi este recunoscut.

Citeşte şi: Traian Băsescu, despre şansele ca moţiunea de cenzură să treacă: „Cred că nu pică Guvernul”

Moţiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti” a fost iniţiată de PSD şi UDMR după ce, săptămâna trecută Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin. 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București