Moţiunea de cenzură depusă de PNL, intitulată „Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!”, a fost citită luni în plenul Parlamentului, dezbaterea şi votul asupra moţiunii urmând să aibă loc vineri.
PNL are nevoie de 278 de voturi pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată în Parlament (jumătate plus unu din numărul senatorilor şi deputaţilor). Liberalii sunt însă doar 174 şi mai au nevoie de încă aproape 100 de voturi.
Liderii partidului negociază individual cu parlamentarii, inclusiv cu cei de la putere. Potrivit România TV, liberalii ar urma să discute, în cursul zilei de joi, cu reprezentanţii minorităţilor naţionale, după ce UDMR a dat liber la vot conform propriei conştiinţe. Calculele nu sunt însă în favoarea partidului condus de Blaga şi Gorghiu, în condiţiile în care UNPR a decis să susţină în continuare Guvernul Ponta.
În momentul de faţă, sunt 554 de parlamentari, iar pentru ca moțiunea să treacă este nevoie de minimum 278 de voturi.
Puterea are 298 de deputaţi şi senatori (PSD+UNPR – 260, PLR – PC – 38), în timp ce PNL numără doar 174 şi ar mai avea nevoie de încă 104 voturi pentru a da jos Guvernul. O parte dintre voturi vor veni de la partidul lui Geoană (13), dar şi de la PMP, însă insuficient pentru adoptarea moţiunii.
Cum arată raportul de forţe din cele două Camere:
Camera Deputaţilor: PSD – 182 de membri, PNL-112 membri, PC-PLR- 26 de membri, UDMR- 17 membri, Grupul Democrat și Popular- 14 membri, Minorități – 17 membri, deputați neafiliați- 19 membri.
Senat: PSD – 75 de membri, PNL – 61 de membri, PC-PLR – 15 senatori, UDMR – 8 senatori, senatori neafiliaţi: 9
CITEŞTE ŞI Victor Ponta, la Guvern: Moţiunea de cenzură NU VA TRECE. Să ne vedem de treabă
Co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, a recunoscut că „matematica parlamentară” demonstrează că nu sunt şanse foarte mari ca moţiunea de cenzură să treacă, dar se bazează pe buna-cuviinţă şi mai ales pe buna-credinţă faţă de propriul electorat a unora de la PSD şi UNPR.
„Șanse sunt, dar sunt un politician echilibrat și nu aș spune că acest lucru sigur se va întâmpla. Șanse sunt. Avem până acum acordul partidului dlui Geoană, așteptăm pe parcursul nopții, pentru că mâine depunem moțiunea, am transmis-o și celorlalte grupuri parlamentare — UDMR, grupul dlui Fenechiu, minorități altele decât UDMR și independenților—, pozițiile lor. PNL are 173 de parlamentari, partidul lui Mircea Geoană — 13, iar pentru a trece moțiunea este nevoie de 280 de voturi.”, spunea zilele trecute Vasile Blaga.
Blaga spunea că a discutat şi cu liderul UNPR, Gabriel Oprea, legat de moţiunea de cenzură: „Am discutat şi răspunsul lui a fost cel care a fost şi public, de altfel, că îl susţine în continuare pe Victor Ponta„.
UDMR: Unii se vor abţine, alţii vor vota moţiunea
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reluat ideea, joi, că Uniunea „nu ar fi ezitat nici un moment” să voteze moţiunea de cenzură, dacă ar fi avut împreună cu PNL toate voturile necesare schimbării Guvernului. Kelemen Hunor s-a arătat sceptic faţă de şansele moţiunii de cenzură.
„Noi din Opoziţie mâine la moţiunea de cenzură nu vom avea suficiente voturi şi asta deja ştim, cunoaştem, e vorba de matematică, nu avem suficiente voturi pentru a dărâma Guvernul”, a spus liderul UDMR, la RFI.
Kelemen Hunor a precizat că parlamentarii UDMR nu vor vota împotriva moţiunii: „Nu vom vota împotriva moţiunii de cenzură, ăsta este lucrul cel mai important. Probabil că unii vor vota moţiunea, alţii se vor abţine, aici rămâne la latitudinea fiecărui membru din grupurile noastre. Dacă am fi avut împreună cu PNL-ul acele voturi prin care se poate schimba Guvernul, atunci nu am fi ezitat nici un moment să mergem şi în situaţia în care nu suntem de acord cu anumite subiecte din moţiunea de cenzură, spre un vot negativ şi spre o altă majoritate. Dar din păcate, lipsesc peste 58 de voturi pentru a schimba în acest moment Executivul„.
Întrebat dacă voturile lipsă ar putea veni de la unii parlamentari ai Puterii, liderul Uniunii a declarat: „Exclus! Eu îi cunosc pe colegii mei, ei vor gestiona această situaţie aşa cum am gestionat şi noi când eram la guvernare, noi am inventat o modalitate de a gestiona astfel de situaţii, ei au preluat. Care era modalitatea: nu participam la vot. Asta era în perioada Guvernului Boc. Asiguram cvorumul şi nu participam la vot. Asta a fost invenţia coaliţiei de atunci”.
CITEŞTE ŞI PNL a ANULAT mitingul de vineri de la Parlament
Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.
Votul este secret şi se exprimă prin bile.