UPDATE: Se citeşte moţiunea de cenzură în aceste momente. Deputatul Bogdan Rodeanu citeşte textul moţiunii de cenzură. Deputatul PSD Alfred Simonis i-a atras atenţia să respecte formulările de adresare exacte din document.
UPDATE – Ionuţ Moşteanu (USR PLUS) a propus modificarea ordinii de zi pentru stabilirea calendarului moţiunii de cenzură, susţinând că moţiunea trebuie dezbătută după trei zile de la citire.
Propunerea a fost supusă la vot, primind 117 voturi „pentru”, 216 „împotriva” şi patru abţineri, astfel că nu a trecut.
Update. „Legat de comisia de anchetă propusă de grupul PSD, suntem de acord şi dorim ca funcţionarea şi activitatea ei să înceapă cât mai curând. Marţi e ziua cea mai potrivită să accelerăm acest proces. Tot atunci e ziua în care trebuie să se voteze şi moţiunea, fie că vrem sau nu. Aşa spune Constituţia”, a declarat George Simion.
Update. Un schimb dur de replici a existat şi între George Simion şi Alina Gorghiu. „Urlaţi ca o maimuţă, l-aţi agresat pe domnul Roman. Colegii dumneavoastră se poartă ca nişte huligani”, i-a spus Gorghiu lui Simion.
Update. Au fost 117 voturi pentru şi 216 împotriva propunerii lui Ionuţ Moşteanu. „Se vede că s-a creat din nou USL”, a spus acesta.
Anca Dragu a preluat conducerea şedinţei. Ionuţ Moşteanu a cerut din nou suplimentarea ordinii de zi cu stabilirea calendarului. Locul lui Florin Roman a fost luat de Cristina Prună.
Update. George Simion i-a transmis lui Florin Roman să plece din Parlament. „Domnule Roman, încalcaţi Constituţia. Nu vă mai ţineţi de scaun. Plecaţi de aici! Gata, aţi rămas fără microfon, la revedere. Am scăpat de acest gunoi, gata. Florin Roman, ce cauţi tu aici, cine eşti tu ca să conduci şedinţa? Se credea şeful Camerei Deputaţilor”, a declarat liderul AUR.
„Îl rog pe domnul Roman să părăsească plenul, să o lase pe Anca Dragu”, a spus şi Ionuţ Moşteanu.
Update. A început scandalul în sala de plen. Parlamentarii USR au cerut stabilirea calendarului, AUR au început să strige la liberali.
Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR-PLUS, a cerut suplimentarea ordinii de zi cu stabilirea calendarului pentru dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură.
„Aţi siluit destul Constituţia săptămâna asta. Supuneţi la vot. Dacă aveţi voturile, rămâne ca dvs. Dacă nu, stabilim azi calendarul moţiunii”, a declarat Ionuţ Moşteanu.
Alfred Simonis, de la PSD, i-a transmis lui Ionuţ Moşteanu că „ordinea de zi se poate suplimenta după ce este votată de plen. Cum puteţi suplimenta o ordine de zi care nu există?”.
În cadrul Ședinței a Birourilor Permanente Reunite s-a votat amânarea dezbaterii și votului la moțiunea de cenzură USR-PLUS-AUR până în momentul în care se va pronunța Curtea Constituțională pe conflictul constituțional invocat de Guvern, a declarat Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor.
„Astăzi o majoritate din BPR a decis amânarea dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juridic de natură constituţională declanşat de Guvernul României, prin premierul Florin Cîţu.
Poziţia mea a fost foarte clară şi foarte lipede. Am fost prezent şi nu am votat această propunere. Nu pentru că vreau să se voteze mai repede, ci pentru că această decizie e profund neconstituţională. Dacă cineva ar fi avut răbdare, colegii mei să-şi aducă aminte de anul 2020. Ar fi ştiut că invocarea conflictului juridic de natura constituţională între Guvern şi Parlament nu poate opri moţiunea de cenzură”, a declarat Ludovic Orban.
Ştire iniţială:
Birourile Permanente Reunite au decis că moţiunea de cenzură USR PLUS – AUR va fi citită joi, la ora 16:00, în plenul Parlamentului. Votul asupra moţiunii se va da după ce Curtea Constituţională se pronunţă asupra sesizării Executivului cu privire la existenţa unui conflct juridic Guvern – Parlament privind moţiunea. Decizia a putut fi luată fiindcă a existat cvorum.
În cursul şedinţei, UDMR a propus ca moţiunea să fie dezbătută după decizia Curţii Constituţionale cu privire la conflictul juridic Guvern – Parlament pe tema moţiunii, propunere adoptată şi cu voturle PSD şi PNL.
Nu se ştie momentan o dată la care va avea loc votul asupra moţiunii, având în vedere că CCR a stabilit ca părţile implicate să transmită până pe 15 septembrie punctele de vedere referitor la sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR
O şedinţă de urgenţă la PNL a fost convocată chiar astăzi, în ziua în care va fi citită moţiunea de cenzură. Biroul Politic Naţional al PNL s-a întrunit joi, de la ora 9,00, după ce a fost convocat de miercuri seara de liberalii din echipa premierului Florin Cîţu.
„Cine semnează la ora asta o convocare a Biroului Politic Naţional PNL pentru mâine dimineaţă la ora 9,00?! E nebunie totală în #echipadistrugătoare a Partidului Naţional Liberal! E pur şi simplu un „puci politic” în plină desfăşurare la adresa democraţiei din PNL şi a statului de drept din România. Când singurul lor sprijin politic mai e PSD, nu pot face decât ca PSD”, a scris pe pagina sa de Facebook deputatul Ionel Dancă, apropiat al liderului liberalilor, Ludovic Orban.
Atât Ludovic Orban, cât şi Anca Dragu au declarat, invocând Constituţia, că moţiunea de cenzură trebuie să-şi urmeze parcursul. În această situaţie, liderul PNL își va delega atribuțiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru a nu fi nevoit să conducă plenul reunit, mai ales că a anunțat deja că nu va vota împotriva propriului Guvern.
„Fac apel către toţi liderii politici: nu exista decât o singura solutie onorabila – refacerea coalitiei de guvernare. Le atrag atenția colegilor mei mai înfierbântați să respecte Constitutia”, a spus, miercuri, Ludovic Orban.