Ludovic Orban a explicat de ce Florin Cîţu nu mai poate fi nominalizat premier în cazul în care moţiunea de cenzură împotriva Guvernului va fi adoptată în Parlament.
„CCR a decis că nu mai poate fi desemnat același premier împotriva căruia s-a votat o moțiune de cenzură. Dacă ar face-o, Iohannis ar încălca Constituția.”, a declarat Ludovic Orban.
În februarie 2020, Curtea Constituțională a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis. Potrivit unui comunicat de presă al CCR, președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru: „desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”.
„În ziua de 24 februarie 2020, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererile de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Preşedintele României şi Parlamentul României, cereri formulate de președintele Senatului şi de președintele Camerei Deputaților.
În şedinţa publică, în cadrul dezbaterilor, Curtea Constituțională, văzând obiectul cauzelor, a dispus conexarea acestora.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:
1. A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.
2. În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru. Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului”
De asemenea, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat că sunt şanse ca miercuri să se dea un vot pe moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR.
„În mod normal ziua corectă de programare este mâine. Categoric moțiunea USR PLUS AUR (ar trebui să aibă întâietate n.r.) pentru că a fost depusă anterior și a parcurs deja etapa citirii moțiunii în plen intrând în termenul constituțional de 3 zile, în care și aici a existat o pronunțare a CCR în care s-a stabilit că trebuie programată cu celeritate, adică nu se poate amâna foarte mult după termenul de 3 zile”, a declarat Ludovic Orban, conform Ştiripesurse.
Totodată, Ludovic Orban a dat de înţeles că va vota împotriva unei moţiuni de cenzură, indiferent dacă este cea iniţiată de USR PLUS şi AUR sau cea a PSD.
„Categoric voi vota împotriva moțiunii”, a conchis Ludovic Orban.
Citeşte şi: Florin Cîţu, primele decizii ca preşedinte al PNL. Mesajul tranşant către USR PLUS: „Vom trage linie”