Moţiunea împotriva lui Virgil Popescu a fost respinsă. Votul a fost: 98 pentru, 198 împotrivă și 2 abțineri. Astfel, moţiunea a picat la vot.
Moţiunea împotriva lui Virgil Popescu este intitulată „Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul “săptămâna viitoare” Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României”. Aceasta nu a fost putut fi dezbătută luni din cauza incidentului în care au fost implicaţi ministrul Energiei şi liderul AUR, George Simion.
Votul final pe moţiunea intitulată „Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul “săptămâna viitoare” Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României” este programat la ora 11.30, potrivit News.ro.
Virgil Popescu este acuzat că modul în care gestionează criza facturilor la energie este un „dezastru”
Moţiunea împotriva lui Virgil Popescu a fost iniţiată de 51 de deputaţi USR.
Semnatarii moţiunii îl acuză pe Virgil Popescu de faptul că „a continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani: a promovat în funcţii cheie din companiile de stat în energie mulţi incompetenti cu carnet de partid, a amânat să promoveze legislaţia pentru consumatorii vulnerabili odată cu liberalizarea pieţei, a lăsat pe “săptămâna viitoare” decizii care ne-au crescut dependenţa de gazul rusesc şi ne-au făcut să importăm din ce în ce mai multă energie electrică”.
În document se mai arată că gestionarea crizei facturilor la energie este „un dezastru”, că 25% din puterea instalată în capacităţile de producţie de energie electrică din România a fost închisă, importurile de gaze au ajuns la aproape 30% din totalul consumului naţional.
Totodată, semnatarii moţiunii adaugă că Legea offshore, care ar fi dat perspectiva începerii investiţiilor în exploatarea gazelor din Marea Neagră, este încă blocată şi că România a ajuns din exportator net de energie electrică, importator net în perioada 2019 – 2021.
„Noi investiţii în sistemul energetic sunt blocate din cauza întârzierilor şi blocajelor legislative generate tot de Virgil Popescu. Peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite din cauza incompetenţei. Sinecurile pentru activul de partid în companiile de stat din energie au înflorit mai mult decât oriunde”, sunt alte acuzaţii aduse ministrului Energiei.
Documentul este considerat adoptat cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.
Moţiunea nu a fost practic dezbătută luni din cauza incidentului în care au fost implicaţi ministrul Virgil Popescu şi liderul AUR, George Simion.
George Simion a venit la tribuna plenului Camerei, în timp ce ministrul Energie Virgil Popescu îşi susţinea discursul la moţiunea simplă împotriva sa şi l-a luat de gât pe demnitar.
Preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Daniel Suciu a închis şedinţa şi a convocat de urgenţă Biroul Permanent.
Simion i-a strigat din sală lui Virgil Popescu că este „un hoţ”. În replică, ministrul i-a transmis să meargă la Putin ca să ieftinească gazul. liderul grupului AUR a venit şi l-a bruscat pe ministrul Energiei,repetându-i „eşti un hoţ”, moment în care Popescu i-a spus „eşti un prost”.
După incident, Virgil Popescu a depus o plângere penală, iar Parchetul General a deschis un dosar penal, după ce s-a sesizat din oficiu, făcând cercetări pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
De asemenea, se lucrează la modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, că se lucrează la modificarea Regulamentului Camerei, în urma agresiunii la adresa ministrului Energiei, în timpul dezbaterii moţiunii simple. Liderul PSD a arătat că este exclus să vedem jandarmi în plen, pentru că totul se va rezolva prin chestori şi a precizat că vor fi diferite sancţiuni, în funcţie de gravitatea abaterii.
Citeşte şi: George Simion, dosar penal deschis de Parchetul General după scandalul din Parlament cu Virgil Popescu