UPDATE. „Îmi pare bine că energia este aşa un subiect important în care dezbatem nişte lucruri, după părerea mea, prezentate mai ciudat. Nu vreau să comentez cum au apărut normele, când au apărut, de ce au apărut… Vreau că comentez partea cu propaganda rusă. Îmi pare tare rău că o colegă mă acuză pe mine şi spune că am preluat injurii. Nu cred că am înjurat vreodată pe cineva în Parlament. Că am folosit elemente de propagandă rusă, nu cred că s-a întâmplat şi nu cred că există vreun document care să susţină acest lucru. Nu cred că am făcut ceva împotriva intereselor României. N-am militat suficient de mult, poate dumneavoastră credeţi că scaunul de ministru este foarte comod. Vă invit să vă aşezaţi pe el, haideţi să vedeţi cum e. N-am blocat niciun fel de investiţii. Investiţiile în Marea Neagră s-au deblocat şi o să se deblocheze în continuare. Tot timpul ne plângem că producţia internă nu e suficientă şi dovedim că nu e suficientă. Până acum am luat gaze de la ruşi, acum sunt acuzat că luăm gaze de la ruşi, şi nu înţeleg chestia asta… România n-are suficiente gaze pentru asigurarea producţiei interne la nivelul de astăzi, cu 30% din populaţie neracordată la gaze, cu combinatele petrochimice oprite, cu câteva centrale pe gaze şi mai multe pe cărbune”, a declarat ministrul de resort, la dezbaterile pe moţiunea simplă „SOS sectorul energetic – PSD şi ALDE duc România în beznă”.
Deputaţii au dezbătut, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, moţiunea cu titlul „SOS sectorul energetic – PSD şi ALDE duc România în beznă”, demers aparţinând PNL.
Moţiunea este semnată de 68 de parlamentari liberali, care se declară îngrijoraţi de creşterea preţului la energie electrică şi gaze, de faptul că nu există o strategie energetică naţională aprobată până acum, de faptul că securitatea energetică a României „este pusă în pericol”, că nu este încurajat consumul de gaze naturale, potrivit liberalului Virgil Popescu.
Deputatul PNL Lucian Bode l-a acuzat luni pe ministrul Energiei, Anton Anton, de politizarea sistemului energetic.
„Dincolo de radiografia acţiunilor Guvernului, sintetizate foarte pe scurt în această moţiune simplă, aş dori să exemplific doar câteva: haosul creat în sectorul energetic de lăcomia Guvernului prin adoptarea OUG 114, care are deja şi un pui, deposedarea companiilor de stat de toate resursele şi rezervele, lipsa investiţiilor în retehnologizări şi în capacităţi noi de producţie, respectiv nerealizarea lucrărilor de mentenanţă a sistemului energetic naţional, politizarea sistemului energetic – domnule ministru dacă aţi putea aţi politiza până şi megawattul. (…) Aţi compromis investiţiile strategice în Marea Neagră! Dincolo de această radiografie a sistemului energetic naţional, vă rog, după ce îi cereţi voie domnului Chiţoiu, trezorierul sistemului naţional, să vă achitaţi de obligaţiile care vă revin în calitatea dumneavoastră de detaşat în fotoliul de ministru al Energiei”, a spus Bode, la dezbaterea moţiunii simple intitulate „SOS sectorul energetic – PSD şi ALDE duc România în beznă”, iniţiată de Partidul Naţional Liberal.
El i-a solicitat ministrului Energiei să conlucreze cu specialişti din minister, „nu cu Niculae Bădălău”, pentru a pune în dezbatere publică o strategie energetică adaptată la nevoile actuale ale României, corelată cu o strategie naţională privind resursele naturale.
Deputatul PNL Virgil Popescu i-a înmânat ministrului Anton Anton mai multe facturi la energie electrică şi la gaze.
„Poate o să învăţaţi şi dumneavoastră cât sunt preţurile în lumea reală”, i-a spus Popescu.
Liberalul a arătat că numirile în companiile energetice sunt politice, dând şi exemple: „Cătălin Burcescu – director general adjunct servicii energetice, candidat pe lista la europarlamentare ALDE, Alexandru Vladu – director general servicii energetice Muntenia, vicepreşedinte ALDE Giurgiu, Ovidiu Andrei – director general Electrica Serv, consilier juridic ALDE Giurgiu, Marius Stanciu – director general adjunct Electrica, ALDE Giurgiu, iar la Centrul de Management al Apei Grele – secretara, şoferul, colegii de liceu ar fi angajaţii ALDE Mehedinţi”.
În replică, deputatul ALDE Toma Petcu a susţinut că aceştia au preluat o societate falimentară şi au reuşit, printr-un plan bun de reorganizare, scoaterea ei din insolvenţă.
„Rezultatele sunt cele care vorbesc. Restul sunt lucruri care ţin de politică”, a afirmat el.
Deputatul PNL Sorin Bumb l-a acuzat pe ministrul Energiei de demagogie şi i-a solicitat să răspundă la mai multe întrebări.
„Domnule ministru, vă rog frumos să îmi spuneţi dacă aveţi cunoştinţă că două treimi din populaţia României nu este racordată la sistemul de distribuţie de gaze? Vă rog frumos să îmi spuneţi de ce din 2012 nu s-a mai înfiinţat nicio distribuţie nouă în România, când era atributul Ministerului Energiei, concesiunea de distribuţie era în curtea dumneavoastră? Am iniţiat împreună cu colegii Legea 167 care a intrat în vigoare în 10 iulie 2018. Conform acestei legi, concesiunea distribuţiei a trecut la UAT-uri sau asociaţii ale acestora, dar aţi refuzat sistematic la toate intervenţiile pe care le-aţi avut să vă grăbiţi cu eliberarea normelor. Trebuiau să apară în 17 septembrie şi au apărut astăzi, după nouă luni de zile după ce legea a apărut în Monitorul Oficial. Puteţi să îmi răspundeţi de ce? Este incompetenţă? (…) Vă rog frumos să îmi spuneţi de ce ne-aţi minţit de atâtea ori ba că Ministerul Justiţiei nu şi-a pus semnătura pe norme, ba că Ministerul Finanţelor, ba că Ministerul Dezvoltării”, a spus liberalul.
Toma Petcu (ALDE): Textul moţiunii simple – penibil şi calomnios
Deputatul ALDE Toma Petcu a declarat luni că textul moţiunii simple împotriva ministrului Energiei, Anton Anton, este „penibil şi calomnios”.
„Rar mi-a fost dat să citesc un text de moţiune mai penibil şi mai calomnios şi fără de argumente precum cel al dumneavoastră”, a spus el, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple intitulate „SOS sectorul energetic – PSD şi ALDE duc România în beznă”, iniţiată de PNL.
El a susţinut că toate consiliile de administraţie din Ministerul Energiei sunt selectate în baza guvernanţei corporatiste.
Deputatul ALDE a subliniat că Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz au cele mai bune rezultate financiare de la înfiinţare.
„Domnul Cioloş a lăsat într-un colaps total Compania Naţională a Uraniului – pierderile s-au diminuat de la an la an de când a fost preluat Ministerul Energiei de către ALDE – Compania Naţională a Huilei, de asemenea, toate aceste pierderi am reuşit să le diminuăm şi să menţinem activitatea şi să nu închidem acele mine pe care viitorii dumneavoastră parteneri de guvernare au stabilit să le închidă. Complexul Energetic Oltenia, pe lângă faptul că a reuşit să îşi diminueze pierderile, a avut şi un an foarte bun, 2017, când a reuşit să închidă cu un profit financiar foarte important”, le-a transmis Toma Petcu liberalilor.
Petcu a mai susţinut că Guvernul actual este singurul Executiv care a descentralizat concesiunea pentru reţelele de gaze, precizând că normale de aplicare au fost date cu mult timp înainte de dezbaterea acestei moţiuni simple.
„Am reuşit ca extracţiile din Marea Neagră să fie profitabile şi pentru români, şi pentru statul român, şi pentru companii”, a arătat deputatul ALDE.
Prună (USR) către ministrul Energiei: Aţi transformat acest sector într-o vulnerabilitate
Liderul deputaţilor USR, Cristina Prună, consideră că ministrul Energiei, Anton Anton, a tăcut „mâlc” la toate „teoriile conspiraţiei ţesute în jurul sectorului energetic” şi a contribuit ”cu succes la înapoierea într-o zonă a izolaţionismului şi a dependenţei de Rusia”.
„Domnule ministru (Anton Anton – n.r.), dvs împreună cu domnii Teodorovici, Vâlcov, Chiriţă de la ANRE aţi transformat sectorul energetic într-o sursă de alimentare a discursului extremist a lui Liviu Dragnea şi într-o vulnerabilitate pentru securitatea românilor. Aţi tăcut mâlc la toate teoriile conspiraţiei ţesute în jurul sectorului energetic şi aţi contribuit cu succes la înapoierea într-o zonă a izolaţionismului şi a dependenţei de Rusia. Dacă acesta a fost planul domniilor voastre, atunci l-aţi realizat cu succes”, a declarat Prună, la dezbaterea moţiunii pe Energie din plenul Camerei Deputaţilor.
Ea consideră că guvernarea PSD-ALDE a promovat un discurs extremist.
„De fapt unitatea de măsură a patriotismului guvernării PSD-ALDE este numărul de injurii la adresa celor care au contribuit cel mai mult la modernizarea României în ultimii zece ani, anume investitorii străini şi UE. Aşa că era inevitabil, domnule ministru, să nu preluaţi şi dvs discursul acesta radical şi să nu vă însuşiţi comportamentul antieuropean şi anti-piaţă liberă (…). Mai întâi aţi închis ochii la decapitalizarea companiilor de stat, ceea ce v-a făcut să fiţi complici, aş putea să spun. Aceşti bani s-au dus în creşterea pensiilor speciale şi nu în noi capacităţi de producţie, ca dovadă în sinteza obiectivelor bugetare pe 2019 nu v-aţi mai propus niciun rând de investiţii noi în sectorul energetic”, a spus Prună.
Deputatul USR a menţionat că ministrul Energiei nu a militat suficient pentru noi capacităţi de producţie la centrala de la Mintia.
„Aţi menţionat din când în când şi foarte timid investiţia în centrala de gaze de la Mintia a Romgazului, însă nu aţi militat suficient de mult pentru noi capacităţi de producţie. Şi din fotoliul călduţ de ministru aţi uitat şi de piaţa liberă şi de investiţii în eficientizarea capacităţilor de producţie pentru reducerea preţului la consumatorul final şi aţi uitat şi de consumatorul vulnerabil, acela pe care dumneavoastră spuneţi că îl apăraţi”, a precizat Prună.
Potrivit acesteia, în timpul mandatului lui Anton Anton Comisia Europeană a demarat două proceduri de infringement în sectorul energetic.
„Nu aţi luat nicio măsură reală pentru a salva producţia de cărbune şi nu aţi depus la Comisia Europeană aşa cum aţi promis un plan de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara, aşa cum nu aţi folosit banii din planul naţional de investiţii pentru tehnologii care să reducă impactul de poluare la CEO şi v-aţi blocat în metodologii”, a declarat Cristina Prună.
Liderul deputaţilor USR a mai precizat că ministrul Energiei a contribuit la blocarea celei mai mari investiţii în Marea Neagră, iar singurul producător care şi-a anunţat intenţia de a investi a lăsat să se înţeleagă că va da în judecată statul român din cauza OUG 114.
„Aţi pus umărul practic la deschiderea robinetului cu gaze ruseşti, descurajând producţia internă. Putem spune că aţi contribuit cu succes la punerea pe butuci a securităţii aprovizionării cu gaze naturale”, a conchis Prună.
Discursul acesteia a fost întrerupt de deputaţi ai Puterii. Ea i-a spus preşedintelui de şedinţă, Carmen Mihălcescu, că ar trebui sancţionaţi cei care vociferează, „care demonstrează că nu au nici cel mai mic bun simţ faţă de deputaţii opoziţiei”.
Demersul aparţine PNL iar textul moţiunii este intitulat „SOS sectorul energetic – PSD şi ALDE duc România în beznă”.
Moţiunea este semnată de 68 de parlamentari liberali, care se declară îngrijoraţi de creşterea preţului la energie electrică şi gaze, de faptul că nu există o strategie energetică naţională aprobată până acum, de faptul că securitatea energetică a României „este pusă în pericol”, că nu este încurajat consumul de gaze naturale, potrivit liberalului Virgil Popescu.