Moţiunea simplă depusă de PNL şi PMP împotriva ministrului Fondurilor Europene a picat

Senatul a respins, în şedinţa plenului de marţi, moţiunea simplă "Absorbţia banilor comunitari, o catastrofă marca PSD-ALDE" împotriva ministrului de resort, Rovana Plumb, înaintată de grupurile parlamentare ale PNL şi PMP. În favoarea moţiunii au votat 40 senatori, 72 s-au pronunţat împotrivă, unul s-a abţinut. Votul a fost secret electronic. 
Ionela Marcu
10 apr. 2018, 04:25
Moţiunea simplă depusă de PNL şi PMP împotriva ministrului Fondurilor Europene a picat

UPDATE: Moţiunea simplă împotriva ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, depusă de parlamentari de la PNL şi PMP, a fost respinsă marţi de plenul Senatului, cu 40 voturi „pentru”, 72 de voturi „împotrivă” şi o abţinere, informează news.ro.

Moţiunea a fost depusă de parlamentari PNL şi PMP, care avertizează că situaţia programelor operaţionale sectoriale este deosebit de  gravă, din perspectiva sumelor foarte de mici rambursate efectiv de către Comisia Europeană, până în prezent.

UPDATE: Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a susţinut marţi, în timpul dezbaterii în Senat a moţiunii simple depuse de PNL şi PMP împotriva sa, că în perioada 2014-2023 România are la dispoziţie o alocare financiară totală de 42,3 miliarde de euro, iar până acum a beneficiat de 46,7 miliarde de euro, dintre care 9,7 miliarde de euro în exerciţiul financiar 2014-2020.

“Fondurile europene sunt, într-adevăr, o oportunitate pentru dezvoltarea României. Fondurile structurale şi de investiţii reprezintă instrumentul fundamental pus la dispoziţia statelor membre pentru consolidarea coeziunii economice, sociale şi teritoriale, prin reducerea decalajelor diferitelor regiuni şi evitarea adâncirii diferenţelor de dezoltare. Pe perioada 2014-2023, România are la dispoziţie o alocare financiară totală de 42,3 miliarde de euro fonduri europene”, a declarat Rovana Plumb în plenul Senatului.


UPDATE. Dezbaterea moţiunii simple „Absorbţia banilor comunitari, o catastrofă marca PSD-ALDE” împotriva ministrului de resort Rovana Plumb, înaintată de grupurile parlamentare ale PNL şi PMP din Senat, a început marţi, în plen.

Textul moţiunii, semnat de 35 de senatori PNL şi PMP, este citit de liberalul Eugen Pîrvulescu.

Semnatarii moţiunii îi solicită ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, să demisioneze, acuzând dezastrul managementului fondurilor structurale în România.

Şedinţa în plen a Senatului în care va fi dezbătută moţiunea simplă cu tema „Absorbţia banilor comunitari – o catastrofă marca PSD-ALDE” este programată de la ora 14.00.

Moţiunea a fost depusă de parlamentari PNL şi PMP, care avertizează că situaţia programelor operaţionale sectoriale este deosebit de  gravă, din perspectiva sumelor foarte de mici rambursate efectiv de către Comisia Europeană, până în prezent.

Programul Operaţional Regional are alocată suma de 6.600.000.000 euro, rata de absorbţie efectivă fiind în valoare de 24.272.480, ceea ce reprezintă 0,37%, în timp ce suma alocată Programului Operaţional Infrastructura Mare este de 9.418.524.484 euro, iar gradul de absorbţie este de 858.287.778 euro, însemnând 9,11%. Pentru Programul Operaţional Competitivitate a fost alocată suma de 1.329.787.234 euro, rata de absorbţie fiind de 59.118.754 euro – 4,45%, în timp ce pentru Programul Operaţional Capacitate Administrativă a fost alocată suma de 553.191.489 euro, absorbţia efectivă fiind de 20.668.383 euro – 3,74%. Pentru Programul Operaţional Pescuit şi Afaceri Maritime, alocarea financiară este de 168.421.371 euro, rata de absorbţie fiind de 9.785.156 euro, adică 5,81%, iar pentru Programul Operaţional Capitalul Uman suma alocată este de 4.371.963.027 euro, rata de absorbţie până la 19 ianuarie 2018 fiind 0%, se arată în textul moţiunii.

„România are o şansă majoră de a se dezvolta şi de a deveni cu adevărat un stat european, cu un nivel de trai la nivelul statelor din Europa de Vest. Această oportunitate este oferită de fondurile europene, fonduri care pot contribui la creşterea calităţii vieţii românilor. Rata absorbţiei aferentă programării bugetare 2014 – 2020 a ajuns, la sfârşitul anului 2017, la doar 10,1%, majoritatea Programelor Operaţionale care gestionează Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii de care România beneficiază au avut rezultate catastrofale”, spun iniţiatorii moţiunii depuse împotriva ministrului Rovana Plumb.

Ei mai arată că PSD-ALDE au fost interesate mai mult de măsurile clientelei lor, şi nu să atragă investiţii şi fonduri europene, iar România dezangajează anual sute de milioane de euro.

„PSD împreună cu ALDE au fost mult mai interesate să ia măsuri în interesul clientelei de partid decât să pregătească investiţii şi să atragă fonduri europene. În acelaşi timp, funcţionărimea (numită politic, pe lângă cea cu atribuţii tehnice) din ministere  se mişcă încet, lunile trec, iar banii de investiţii nu ajung în ţară, România dezangajează anual sute de milioane de euro. Toate componentele societăţii româneşti sunt lezate puternic de lipsa infrastructurii publice, birocraţia excesivă şi de lipsa reală de interes pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene”, mai afirmă iniţiatorii moţiunii.

Rovana Plumb este ministru al Fondurilor Europne din 23 februarie 2017, fiind propusă de premierul de atunci Sorin Grindeanu.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rămâi fără bani cât ai clipi. Mai bine previi. Toți șoferii trebuie să afle
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Proiect impresionante pentru autostrada Litoralului: 11 oferte depuse pentru Alternativa Techirghiol
MediaFlux
TRADIȚII din SEARA DE AJUN! ESTE INTERZIS TOTAL ASTĂZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători