Moţiunea simplă împotriva lui Vlad Voiculescu a fost anunţată încă de luni, 8 februarie, după şedinţa conducerii PSD. De asemenea, marţi au avut loc dezbateri cu asociaţiile medicilor, cu asociaţiile pacienţilor şi cu reprezentanţii sindicatelor.
Moţiunea împotriva lui Vlad Voiculescu va fi depuseă miercuri la Camera Deputaţilor, iar săptămâna viitoare va intra în dezbatere, notează News.ro.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a anunţat pe 1 februarie că parlamentarii social-democraţi vor depune o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu. De altfel, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a precizat că Vlad Voiculescu este chemat în Parlament, la „Ora Guvernului”, pentru ca acesta să explice „situaţia spitalelor din România în ceea ce priveşte măsurile preventive, gestionarea şi managementul riscului în saloanele în care sunt amplasate sau utilizate instalaţii de furnizare oxigen pentru pacienţi”.
Citeşte şi: Vlad Voiculescu şi-a făcut publică diploma de studii obţinută la prestigioasă universitate din străinătate
Mai mult, deputatul PSD Alexandru Rafila a criticat Ministerul Sănătăţii pentru ”inacţiunea” şi ”incapacitatea evidentă” de a gestiona pandemia de COVID-19. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care social-democraţii au iniţiat moţiunea simplă împotriva ministrului Vlad Voiculescu.
„Nu cred că este un secret pentru nimeni că la nivelul Ministerului Sănătăţii nu acţiunea a dominat în această perioadă, ci inacţiunea şi incapacitatea evidentă de a gestiona această pandemie. Cu siguranţă, această moţiune este un semnal pe care l-au tras şi reprezentanţii organizaţiilor de pacienţi. Eu înţeleg că o lună şi jumătate este un timp scurt, dar nu este atât de scurt să nu gestionezi problema majoră de sănătate publică şi să nu gestionezi probleme stringente, cum sunt cele legate de accesul pacienţilor la servicii de sănătate, altele decât cele pentru infecţia cu noul coronavirus. Împreună cu colegii mei, am încercat să facem o radiografie şi, mai mult, să oferim şi soluţii, pentru că orice critică dacă nu este însoţită şi de soluţii devine doar un simplu exerciţiu”, a afirmat Rafila, la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.
Alexandru Rafila a subliniat că PSD nu se bazează pe celelalte partide parlamentare să voteze această moţiune.
„Cred că este o moţiune a bunului simţ şi ea a fost în aşa fel concepută încât să poată să fie sprijinită în mod onest de oricare dintre parlamentarii din Camera Deputaţilor care va vota această moţiune. (…) Nu ştiu dacă vom avea discuţii punctuale (cu parlamentarii PNL – n.r.), eu cred că evidenţa conţinutului acestei moţiuni este suficientă încât să convingă şi parlamentari de la PNL sau poate chiar de la USR să voteze această moţiune. Aţi văzut ce s-a întâmplat în ultimele zile, (…) au apărut în spaţiul public poziţiile Ministerului Sănătăţii şi ale ministrului Sănătăţii, au fost scoase oarecum din contextul în care ne aflăm şi regret, totuşi, noi discutăm de Ministerul Sănătăţii nu discutăm despre ministerul propagandei, încât problemele din sănătate trebuie discutate şi asumate şi rezolvate şi partea de personal branding şi de PR cred că ar trebui să teacă în planul al doilea. Cam asta se întâmplă, problemele din sănătate se acumulează şi campania de PR a Ministerului Sănătăţii se amplifică. Cred că este momentul să fim responsabili, să fim reţinuţi şi să fim sobri”, a spus Alexandru Rafila.