UPDATE. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a discutat miercuri aproximativ o oră cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în biroul acestuia, după care a plecat la Guvern.
Potrivit unor surse parlamentare, Tudorel Toader ar fi fost „foarte afectat” de retragerea sprijinului politic de către PSD.
UPDATE Programată iniţial pentru 8 aprilie, amânată apoi pentru 10 aprilie, de la 10:30, moţiunea urma să fie discutată în 10 aprilie de la ora 14:00, când ministrul Tudorel Toader a venit la Parlament, precizând că, pentru a fi prezent la dezbaterea moţiunii care îl vizează, a stat numai la prima parte a şedinţei de Guvern. Sala de plen a Senatului era, însă, aproape goală. Toader a precizat că era pregătit să răspundă punctual tututror acuzaţiilor din moţiune.
Nici miercuri moţiunea nu a fost dezbătută, deşi ministrul s-a aflat în Senat. El a intrat în biroul preşedintelui Senatului,Călin Popescu Tăriceanu, spunând că va face declaraţii ulterior.
Dezbaterea moţiunii simple pe Justiţie a fost amânată de două ori săptămâna trecută şi o dată săptămâna aceasta.
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, va fi luat în discuţie şi în şedinţa CEx a PSD, care are loc tot joi, de la ora 12.00. Liviu Dragnea, liderul partidului, a anunţat de mai multe ori în ultima vreme că nu-l mai susţine pe ministrul Justiţiei şi că „este foarte supărat” pe el pentru că nu a dat ordonanţă de urgenţă pe legile justiţiei.
Tudorel Toader a avut o reacţie scurtă şi enigmatică la evenimentele anunţate joi, moţiune şi şedinţa CEx PSD. Ministrul Justiţiei a scris pe Facebook că „Nu este timp pentru a răspunde tuturor dezinformărilor!”.
Miercuri, la Comisia Iordache, ministrul a fost acuzat că nu a modificat legile justiţiei. Tudorel Toader a negat şi a spus că a trimis un proiect de modificare, care a suferit schimbări şi s-a transformat complet.
„În iulie – noiembrie 2017, Ministerul Justiţiei a finalizat două proiecte de Cod penal şi Cod de procedură penală pe care le-a trecut prin Guvern şi Guvernul le-a aprobat şi le-a trimis la Parlament. Proiectul de modificare a Codului penal pus în acord cu deciziile CCR şi cu directiva de confiscare extinsă şi proiectul de modificare a Codului de procedură penală – în acord cu deciziile CCR şi pentru transpunerea directivei privind prezumţia de nevinovăţie. Un an şi jumătate au fost trimise în Parlament. E greu de susţinut afirmaţia care s-a repetat că Guvernul nu şi-a îndeplinit obligaţia ca în cele 45 de zile şi aşa mai departe (să transpună deciziile Curţii – n.r.). Eu vorbesc în numele ministerului şi nu al celor care nu au continuat procesul legislativ de punere în acord”, a afirmat miercuri Tudorel Toader.
Semnatarii moţiunii simple pe justiţie solicită „încetarea de urgenţă a imixtiunii în înfăptuirea Justiţiei, care, potrivit art. 126 alin. (1) din Constituţia României republicată, se realizează doar prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instituţii judecătoreşti”.
Ei îi cer ministrului Justiţiei să renunţe la „modificările nocive aduse legislaţiei penale şi să procedeze la armonizarea acestora cu deciziile CCR, să renunţe la modificările legislative din domeniul judiciar care contravin principiilor unui stat de drept, dar şi modalităţii de înfăptuire a justiţiei şi statutului judecătorilor, prevăzute de Constituţia României”.
PNL şi USR mai solicită ministrului Justiţiei să sprijine iniţiativa legislativă liberală de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie.
Potrivit vicepreşedintelui Senatului Alina Gorghiu, pe ordinea de zi a plenului se mai află proiectul de modificare a Codului penal, care a fost marţi după-amiază în dezbaterea Comisiei speciale pentru legile Justiţiei.