Moţiunea simplă privind sectorul energetic va fi votată marţi

Moțiunea simplă "Sectorul energetic ruinat de mafia PSD-istă", inițiată de 51 de deputați democrat-liberali și neafiliați, a fost dezbătută luni în plenul Camerei Deputaților, ea urmând să primească votul final în ședința de marți, potrivit Agerpres.
Romania TV
17 mart. 2014, 21:16
Moţiunea simplă privind sectorul energetic va fi votată marţi

Semnatarii moțiunii îi cer ministrului Economiei, Constantin Niță, să renunțe la calendarul de liberalizare a prețurilor la gaze naturale, să implementeze OUG 109/2011 și să elaboreze de urgență strategia energetică națională, prin dialog cu toți actorii implicați și prin consultarea experților români. Aceștia consideră că lipsa unei strategii în urma eșecului geopolitic Nabucco alungă orice speranță ca România să-și dobândească în timp securitatea energetică.

Deputații PDL și neafiliați mai doresc ca ministrul să renunțe la impozitul pe construcțiile speciale și să înceteze să mai pună noi sarcini fiscale, care ar speria investitorii străini și destabiliza competitivitatea sistemului energetic național.
Ministrul Economiei, Constantin Niță, a declarat luni în plenul Camerei Deputaților că probabil în luna aprilie ANRE va realiza ultima mărire de preț în domeniul gazelor naturale, iar Guvernul face eforturi pentru ca prețul gazelor naturale să scadă față de cel prevăzut în calendarul asumat cu FMI. „Calendarul de liberalizare a prețurilor la energie a fost asumat de Guvernul Boc și noi l-am continuat. Energia electrică este liberalizată de la 1 ianuarie, în afară de consumatorul casnic, și probabil că în luna aprilie ANRE va face ultima mărire de preț în domeniul gazelor naturale, urmând ca tot anul acesta să dăm drumul la bursa de gaze. Sperăm ca prețul să aibă o anumită stabilitate și pe piața aceasta a gazelor din România, aici nu am făcut altceva decât să respectăm memorandumul încheiat cu Comisia Europeană și FMI și facem eforturi ca prețul gazelor naturale să nu ajungă la cel prevăzut în calendarul care a fost stabilit până la sfârșitul anului 2014, adică cumva prețul să scadă față de cel care este în înțelegerea cu Fondul”, a spus Niță.
El a adăugat că accizele la carburanți cresc pentru că este nevoie de bani pentru investiții în infrastructură.
La dezbaterile de luni din plenul Camerei Deputaților, deputatul PNL Răzvan Mironescu a declarat că liberalii vor amenda din Parlament orice abuz și orice tentativă de aservire a sectorului energetic unor interese străine de interesul național. „Vă asigurăm, stimați noi guvernanți, că nu vom asista pasivi în cazul în care politicile pe care le veți promova în sectorul energetic vor atenta la siguranța securității energetice și la îndepărtarea României de obiectivul său declarat de a-și câștiga independența energetică. În acest scop vom amenda din Parlament orice abuz și orice tentativă de aservire a acestui domeniu unor interese străine de interesul național utilizând din Opoziție toate pârghiile parlamentare regulamentare și constituționale”, a spus Mironescu.
El a subliniat că actualii guvernanți au o sarcină importantă în perioada imediat următoare și anume identificarea de surse de finanțare pentru eficientizarea companiilor de stat în domeniul energetic, menținerea locurilor de muncă din sector, precum și inițierea de proiecte viabile în parteneriat cu investitori strategici și puternici astfel încât consumatorii industriali să fie competitivi pe piața internațională, iar consumatorii casnici să beneficieze de tarife corecte corelate cu nivelul de trai din România.
Pe de altă parte, deputatul Antal Istvan a anunțat că UDMR nu va vota moțiunea inițiată de 51 de deputați PDL și neafiliați, considerând că dezbaterea a fost bine-venită pentru că s-a vorbit de coloana vertebrală a economiei și a industriei, lucru care trebuie luat în serios.

De asemenea, grupul parlamentar al minorităților naționale nu va vota marți moțiunea simplă pentru că o consideră „un joc politic”, după cum a declarat deputatul Niculae Mircovici.
La rândul său, deputatul PP-DD Liliana Mincă a declarat în plenul Camerei Deputaților că grupul din care face parte consideră că actuala criză a sistemului energetic este doar „un braț al caracatiței corupției politice”, ea datând de cel puțin 10 ani. 

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, iaurtul cremos de la Muller. E printre cele mai bune de pe piață, însă nu mulți români se uită și pe etichetă
Capital.ro
Bani în plus pentru românii cu cont la bancă. BNR a impus limită. Valabil în august 2024
Playtech.ro
ȘOC! Florin Piersic NU mai arată cum îl știai! A ajuns de nerecunoscut ACUM, AVEM imaginile
DailyBusiness
Lista oficială a premiilor obținute de „team România”
Adevarul
Operațiunea de la Kursk, șansa ucrainenilor să încercuiască forțele ruse din Donbas. General român: „Cea mai bună apărare e ofensiva”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Blestemul Prințesei Kate: Ce nu are voie să uite niciodată William
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
Cancan.ro
Florin Piersic, TRANSFIGURAT total de problemele de sănătate... Actorul parcă s-a „topit” pe picioare, abia îl mai recunoști
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Cod galben de caniculă duminică și luni în România! În ce zone se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade Celsius
Capital.ro
Statul român te despăgubește pe loc! Nimeni nu va fi trecut cu vederea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Kamala Harris Promite Eliminarea Taxelor pe Bacșișuri, în Efortul de a Câștiga Voturile Lucrătorilor din Servicii
MediaFlux
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, promite și pensii duble după recalculare: „Pot crește și cu 100%”
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!