„Din situația de fapt (…) rezultă că inculpatul Omar Mahmoud a fost cel care l-a însoțit pe inculpatul Omar Khaled Hayssam până la Constanța, iar inculpatul Omar Mukhles a fost cel care a asigurat securitatea operațiunii, din perspectiva posibilelor controale ori verificări ce puteau fi efectuate de autorități la locuința inculpaților, în timpul în care Omar Khaled Hayssam se afla în Constanța. De asemenea, inculpatul Tartousi Moustafa a fost cel care l-a îmbarcat pe Omar Hayssam pe nava pe care o agentura și care i-a oferit tot sprijinul necesar pentru ca acesta să părăsească țara prin portul Constanța, ulterior așteptându-l la Alexandria, pentru a asigura succesul celei de-a doua etape a călătoriei, pe ruta Alexandria-Tartus. Referitor la latura subiectivă a infracțiunii, Înalta Curte apreciază că inculpații au comis fapta cu intenție directă, întrucât au prevăzut rezultatul faptei lor și l-au urmărit, respectiv au prevăzut că înlesnesc trecerea frontierei unei persoane care a comis un act terorist și au urmărit acest lucru”, se precizează în motivare.
Deși cei trei au fost acuzați de comiterea aceleiași infracțiuni, instanța a decis individualizarea judiciară a pedepsei aplicate inculpaților, având în vedere că Omar Mahmoud și Omar Mukhles au acționat și din perspectiva relației apropiate de rudenie cu suspectul de terorism.
Omar Hayssam, CONDAMNAT DEFINITIV la 23 de ani de închisoare
„Astfel, în timp ce inculpații Omar Mahmoud și Omar Mukhles, frați ai lui Omar Hayssam, au adoptat rezoluția infracțională și au trecut la executarea acesteia din motive legate de rudenie, inculpatul Tartousi Mustafa a întreprins această activitate infracțională în schimbul unei sume mari de bani (…), mobilul infracțiunii fiind deci unul de natură financiară”, conform documentului citat.
ÎCCJ a mai apreciat că inculpații „au asigurat întregul suport tehnic, logistic, financiar, material și moral pentru înlesnirea trecerii frontierei de către Omar Khaled Hayssam, persoană care a comis actul terorist ce a constat în răpirea jurnaliștilor români în Irak”.
Cercetările efectuate în faza de urmărire penală și confirmate în cursul cercetării judecătorești au evidențiat faptul că plecarea din România a lui Omar Hayssam s-a realizat în trei etape, fiecare dintre ele cu specific propriu. Astfel, mai întâi a avut loc deplasarea pe cale terestră de la București la Constanța, după care a urmat deplasarea pe cale maritimă de la Constanța la Alexandria (Egipt), în ultima etapă deplasarea făcându-se tot pe cale maritimă, de la Alexandria la Tartous (Siria).
„Întreg probatoriul administrat a reliefat în mod indubitabil că plecarea din țară a numitului Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritimă, pe baza aportului infracțional al inculpatului Mustafa Tartousi și, deopotrivă, al inculpaților Mukhles Omar și Mahmoud Omar (…). Participarea inculpaților (…) la săvârșirea faptelor s-a făcut în mod conștient și liber consimțit, aceștia având în permanență reprezentarea faptului că Omar Hayssam este o persoană cercetată, inculpată și trimisă în judecată pentru infracțiuni de terorism”, se mai arată în motivare.
Printre probele pe care instanța le-a avut în vedere la soluționarea cauzei se numără și scrisorile trimise de Omar Hayssam fraților săi, din care reiese că a apelat la ajutorul lor pentru a fugi din țară: „știu că voi faceți tot ce este necesar, am cea mai mare încredere în acest lucru”; „vă rog să găsiți un mod rapid de a mă scoate din această situație”; „suntem pregătiți să sacrificăm orice”; „suntem pregătiți cu tot ceea ce este necesar să renunțăm la orice pentru libertatea mea”; „sunt atent la tot ce faceți”; „nu vreau să mă repet am mare încredere în voi”; „știu că în acest moment pregătiți ceva”; „Dumnezeu a hotărât să ieșim din necazul acesta și a hotărât să ies de aici, deși situația este foarte dificilă”.
Pe 7 octombrie 2014, ÎCCJ i-a condamnat pe Omar Mahmoud și Omar Mukhles la câte cinci ani de închisoare iar pe Mustafa Tartousi, la șapte ani de închisoare, pentru înlesnirea trecerii frontierei, găzduirea ori facilitarea accesului în zona obiectivelor vizate a unei persoane care a participat sau a comis un act de terorism, decizia fiind definitivă. Cei trei fuseseră anterior achitați, printr-o sentință a Curții de Apel Oradea din 8 octombrie 2012.
Omar Mahmoud, fratele teroristului Hayssam, prins în Turcia şi predat autorităţilor române