Motivare dosar Microsoft: Inculpaţii şi-au unit eforturile pentru influenţarea unor decizii la nivel guvernamental şi a obţine bani

Cei patru inculpați din dosarul Microsoft, Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan, și-au unit eforturile pentru influențarea unor decizii la nivel guvernamental și a obține sume de bani exorbitante, neavând relevanță dacă au acționat din rapacitate sau obligația de a furniza bani altor persoane sau partide politice, se arată în motivarea completului de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Romania TV
20 iul. 2017, 10:07
Motivare dosar Microsoft: Inculpaţii şi-au unit eforturile pentru influenţarea unor decizii la nivel guvernamental şi a obţine bani

Magistrații Ionuț Matei, Ana Maria Dascălu, Florentina Dragomir, Ștefan Pistol și Cristina Rotaru au explicat motivele pentru care au mărit pedepsele aplicate în cazul celor patru inculpați.

Completul de 5 judecători reține în primul rând gradul de pericol social extrem de ridicat al faptelor săvârșite de inculpați, care și-au unit eforturile pentru influențarea unor decizii la nivel guvernamental în detrimentul interesului public și în scopul obținerii unor sume de bani exorbitante (de ordinul milioanelor de euro pentru fiecare persoană implicată), neavând relevanță dacă ceea ce i-a determinat să acționeze a fost propria rapacitate ori dorința/obligația de a pune la dispoziția unor terți (inclusiv partide politice) surse ilicite de finanțare„, se arată în motivare.

Magistrații afirmă că inculpații au pus la cale adevărate scheme financiare, bazate pe contracte de prestări servicii fictive încheiate cu societăți de tip off-shore, prin care au reușit să intre în posesia banilor, obținuți în urma traficului de influență.

Completul de 5 judecători a mărit cuantumul pedepselor date celor 4 inculpați, considerând că sentința dată de instanța de fond a fost prea moderată, iar pedepsele au ajuns la un cuantum „derizoriu”.

Împrejurarea că beneficiari ai unor sume importante din încheierea contractelor cu licențe Microsoft au fost și alte persoane, cum ar fi cumpărătorii de influență Florică Claudiu și Pescariu Dinu, care nu au fost trimiși în judecată în prezenta cauză, ci au avut calitatea de martori, nu relativizează gradul de pericol social extrem de ridicat al faptelor ce fac obiectul judecății și nu poate avea nici un efect cu privire la tratamentul sancționator al celor patru inculpați, după cum nici circumstanțele personale ale inculpaților nu justifică aplicarea unor pedepse în cuantum moderat. În ce privește conduita procesuală a inculpaților, aceasta a fost deja valorificată în cazul inculpaților Dumitru Nicolae, Cocoș Dorin și Sandu Gabriel prin reducerea succesivă a limitelor de pedeapsă ca efect al aplicării disp.art. art.375 rap. la art.396 alin.10 c.pr.pen. și ale art.19 din OUG nr.43/2002, care au ajuns astfel la un cuantum derizoriu (maxim 2 ani și 4 luni închisoare — în cazul inculpaților Dumitru Nicolae și Cocoș Dorin, respectiv 3 ani o lună și 10 zile închisoare — în cazul inculpatului Sandu Gabriel), care nu reflectă gravitatea deosebită a faptelor comise„, mai spun judecătorii.

Magistrații susțin că această conduită procesuală prezintă relevanță din perspectiva diferențierii inculpaților Nicolae Dumitru, Dorin Cocoș și Gabriel Sandu, care au recunoscut comiterea faptelor și au colaborat cu organele judiciare, față de Gheorghe Ștefan, „care a avut o poziție constant nesinceră, în ciuda probelor de vinovăție administrate împotriva sa pe parcursul procesului penal”.

CITEŞTE ŞI Gheorghe Ştefan, iertat de jumătate de pedeapsă în Dosarul Microsoft după denunţurile făcute la DNA

 Față de toate aceste considerente, instanța de apel constată că pedepsele aplicate tuturor inculpaților din prezenta cauză nu reflectă gradul de pericol social deosebit de ridicat al faptelor comise de inculpați și nu reprezintă un mijloc adecvat de constrângere și reeducare a acestora pentru activitatea infracțională desfășurată, impunându-se admiterea apelului Parchetului, desființarea în parte a sentinței primei instanțe și majorării pedepselor aplicate tuturor celor patru inculpați către maximul special prevăzut de legea penală mai favorabilă și stabilit potrivit celor expuse anterior. În mod corespunzător, instanța de apel apreciază că pedepsele aplicate inculpaților nu-și pot atinge scopul de constrângere și reeducare decât prin executarea lor efectivă, în regim de detenție, înlăturând astfel și dispozițiile referitoare la suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei aplicate inculpatului Dumitru Nicolae prin sentința apelată. În privința pedepselor accesorii și complementare, față de împrejurarea că inculpatul Sandu Gabriel a comis fapta în calitate de ministru, funcție de care s-a folosit pentru obținerea foloaselor ilicite, instanța de apel va interzice acestuia exercitarea acesteia, ca pedeapsă complementară și accesorie”, mai spune instanța.

Inițial, în martie 2016, trei judecători de la instanța supremă au aplicat pedepse reduse în acest dosar: Nicolae Dumitru — 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare, Gabriel Sandu — 2 ani cu executare, Dorin Cocoș — 2 ani cu executare, Gheorghe Ștefan — 3 ani cu executare. Și sumele de bani confiscate erau mici: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocoș, 3.996.360 euro de la Gheorghe Ștefan.

La apel, în octombrie 2016, un complet de cinci judecători a mărit pedepsele inculpaților, toate fiind cu executare: Gabriel Sandu — 3 ani, Dorin Cocoș — 2 ani și 4 luni, Gheorghe Ștefan — 6 ani, omul de afaceri Nicolae Dumitru — 2 ani și 4 luni. Judecătorii au mărit atunci și sumele confiscate: 9 milioane de euro de la Dorin Cocoș, 2 milioane euro și 1 milion de dolari de la Nicolae Dumitru, 4 milioane euro de la Gheorghe Ștefan și 2,1 milioane euro de la Gabriel Sandu.

Fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș, precum și fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan au fost trimiși în judecată de DNA pentru fapte de corupție.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de firmă în considerarea Guvernului României și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susțin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preț cu cel puțin 40% mai mare față de prețul real, având la bază un necesar nefundamentat.

„La nivelul anului 2009, instituțiile beneficiare utilizau 150.694 licențe ce au fost achiziționate în perioada 2004 — 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licențelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO și a actelor adiționale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat și dreptul neexclusiv de utilizare a licențelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licențelor și a efectelor contractului de închiriere de licențe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României”, preciza DNA.

În primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocoș, Ștefan, Sandu și alte persoane pentru a discuta chestiuni generale legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licențelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Afacerea cu care are succes Samuel din Satu Mare. Produsele le vinde cu 1 leu, iar foarte mulți români sunt înnebuniți să le cumpere de Paște
Capital.ro
EXCLUSIV Românii obligați să achite taxă. Se trimite formular semnat la ANAF. Data limită, 26 mai
Playtech.ro
Răsturnare de situație în cazul morții lui Aaron Boupendza. Se ia în calcul și ipoteza unei crime
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Pâinea biblică, cea mai sănătoasă din toate timpurile. Rețeta apare într-un verset
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa pe care șoferii români sunt obligați să o plătească. Au timp sub 48 de ore să achite cash sau card
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
O nouă reformă a pensiilor. Schimbare majoră pentru toți pensionarii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți