Interceptările, înregistrările ambientale, documentele bancare şi declaraţiile martorilor demonstrează că Bogdan Olteanu a primit bani pentru a interveni în numirea lui Liviu Mihaiu, în 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, arată judecătorul de la ICCJ în motivarea deciziei ca fostul viceguvernator al BNR să fie plasat în arest la domiciliu.
După ce prezintă pe larg probele si relevanţa lor în stabilirea acuzaţiei magistratul Angela Dragne arată că ”….probele administrate până la acest moment procesual conturează suspiciunea rezonabilă că inculpatul Olteanu Bogdan ar fi săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă în modalitatea descrisă anterior” iar ”susţinerea inculpatului că nu a avut nicio contribuţie în numirea în funcţia de guvernator al Deltei Dunării a lui Mihaiu Liviu şi nici nu a primit nicio sumă de bani reprezentând comision pentru intervenţia avută în această numire este contrazisă de depoziţiile martorilor, interceptările convorbirilor telefonice, înregistrările ambientale şi documentele bancare”.
Magistrații mai arată că faptele de care este acuzat Bogdan Olteanu reprezintă și acum un pericol pentru ordinea publică, chiar dacă ele au fost descoperite de organele judiciare în luna ianuarie 2016, la aproape 8 ani de la săvârșire, generând și în prezent în rândul societății „puternice reacții negative, care persistă cu aceeași intensitate”.
În opinia instanței, circumstanțele personale favorabile lui Bogdan Olteanu (are un nivel ridicat de instruire, nu are antecedente penale, este integrat în societate) nu poate justifica cercetarea acestuia în libertate sub control judiciar, așa cum a cerut fostul președinte al Camerei Deputaților.
Anchetatorii arată, în referatul prin care au cerut instanţei supreme arestarea preventivă a viceguvernatorului BNR, că în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, a mers în Delta Dunării, însoţit de o altă persoană, care a intermediat discuţia cu omul de afaceri. ”Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat.
În schimbul folosirii influenţei sale pentru numirea în postul de guvernator al rezervaţiei Delta Dunării, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma să-i primească în numerar, susţin procurorii. Persoana care a fost numită ca guvernator a fost chemată la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu două săptămâni înaintea adoptării hotărârii de Guvern prin care a fost oficializată numirea, şi i s-a adus la cunoştinţă că va fi desemnată pentru acel post, mai arată anchetatorii.
Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.
Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat în servicii de consultanţă în campania electorală din 2008 pentru alegerile parlamentare. Concret, o anumită firmă i-ar fi pus la dispoziţie lucrări de analiză politică şi sondaje de opinie.
DNA a anunţat că se fac acte de urmărire penală în această cauză şi faţă de alte persoane.
Pe 29 iulie, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cererea DNA de arestare preventivă a lui Bogdan Olteanu, acesta fiind plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență.
Bogdan Olteanu este acuzat că, în perioada iulie — noiembrie 2008, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a solicitat și primit de la Sorin Ovidiu Vîntu suma de un milion de euro și sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.