Motivare: Rarinca a ameninţat-o pe Livia Stanciu, speculând campania dusă împotriva ei în presă

Mariana Rarinca a șantajat-o pe Livia Stanciu, speculând starea de vulnerabilitate a acesteia din toamna anului 2013, când se afla în perioada de reînnoire a mandatului de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție și împotriva căreia se desfășura o campanie de denigrare exercitată de unele trusturi de presă, susțin judecătorii de la Curtea de Apel București.
Iulian Tudor
19 oct. 2015, 12:40
Motivare: Rarinca a ameninţat-o pe Livia Stanciu, speculând campania dusă împotriva ei în presă

Curtea de Apel București a dat publicității, luni, motivarea deciziei din 11 septembrie, prin care Mariana Rarinca a fost condamnată definitiv la 3 ani închisoare cu suspendare, pentru că a șantajat-o pe Livia Stanciu.

În mod corect prima instanță a reținut că, în perioada august-septembrie 2013 — 3 iunie 2014, inculpata Rarinca Mariana a amenințat-o pe persoana vătămată Stanciu Livia-Doina cu darea în vileag către presă a unor fapte imaginare, compromițătoare pentru persoana vătămată și pentru soțul acesteia, dacă persoana vătămată nu îi remitea suma de 20.000 de euro. (…) Astfel, inculpata a speculat starea de vulnerabilitate a persoanei vătămate, care în calitatea sa de președinte ÎCCJ se afla în toamna anului 2013 în procedura de reînnoire a mandatului. Era de notorietate faptul că împotriva persoanei vătămate exista o campanie susținută exercitată de unele trusturi de presă, prin care se urmărea denigrarea și diminuarea șanselor de reușită la un nou mandat a persoanei vătămate, în condițiile în care instanța pe care o conducea, ÎCCJ, pronunțase soluții de mare fermitate în special în cazuri de mare corupție în care fuseseră implicate persoane cu funcții politice înalte sau potență financiară extrem de ridicată„, susțin judecătorii George Matei și Anamaria Trancă de la Curtea de Apel București.

Magistrații notează că Mariana Rarinca l-a contactat pe martorul SR, în luna septembrie 2013, spunându-i că este asaltată de posturi de televiziune, și că ar trebui ca Livia Stanciu să-i remită suma de 20.000 euro.

Pentru a fi mai credibilă, Mariana Rarinca i-a spus martorului că a semnat deja cu o televiziune, căreia îi va da informații despre activitatea avocatului Andrei Stanciu, soțul Liviei Stanciu.

Astfel, Mariana Rarinca i-a spus martorului că la poarta sa se află realizatorul TV Gâdea în persoană, și încă o persoană de la Realitatea TV, iar televiziunile sunt interesate de orice amănunte picante.

Instanța mai arată că martorul respectiv s-a deplasat la locuința Marianei Rarinca, însă nu a observat nici carele de televiziune și nici pe Mihai Gâdea.

Judecătorii susțin că Mariana Rarinca i-a trimis Liviei Stanciu, prin intermediul unei rude a șefei ÎCCJ, mai multe mesaje tip SMS, în care amenința cu divulgarea către presă a unor date compromițătoare.

Pe de altă parte, Curtea de Apel susține că nu poate stabili dacă Mariana Rarinca a practicat ilegal avocatura, deși la domiciliul său s-au descoperit mai multe chitanțe emise după data decesului soțului Liviei Stanciu, completate cu datele cabinetului de avocatură Andrei Stanciu sau ale Întreprinderii Individuale Rarinca Mariana.

În acest sens, instanța arată că nu intenționează să procedeze la extinderea acțiunii penale cu privire la infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii, pentru acest lucru dispunându-se deja disjungerea și cercetarea penală a Marianei Rarinca într-un dosar separat.

În ceea ce privește activitatea colaboratorului sub acoperire, judecătorii consideră că acesta nu a săvârșit o acțiune de provocare, „deoarece nu agentul statului are inițiativa infracțională, ci aceasta aparține inculpatei care a reliefat-o cu mai mult timp în urmă, prin abordarea martorului SR și care a continuat cu abordarea directă a persoanei vătămate”.

Abia după ce persoana vătămată a sesizat organele judiciare, agentul sub acoperire intervine și din conținutul mesajelor trimise de acesta rezultă cu maximă claritate pentru orice observator de bună credință că nu încearcă nici un moment să determine vreo persoană inocentă la săvârșirea vreunei infracțiuni, ci doar întreabă: cine sunteți, despre ce e vorba, vă rog să îmi spuneți ce bani, ce datorie, ce presă„, se mai arată în motivare.

Din perspectiva conduitei procesuale, judecătorii au constatat că Mariana Rarinca a avut o poziție oscilantă, aceasta refuzând să răspundă tuturor întrebărilor care au vizat contradicții dintre declarațiile sale și s-a mărginit la aprecieri evazive sau a arătat că nu dorește să vorbească deoarece ar fi implicate mai multe persoane.

În această privință, Curtea de Apel București nu a considerat poziția drept un indiciu de vinovăție, ci doar o expresie a dreptului la tăcere de care a înțeles să se folosească Mariana Rarinca.

Magistrații mai amintesc faptul că Mariana Rarinca a încercat să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul de caz de la DNA, făcând o solicitare expresă în acest sens, cerere care a fost respinsă de procuror deoarece nu se încadra în limitele legale.

Cei doi judecători au apreciat că în cazul Marianei Rarinca nu se impune aplicarea unei pedepse în regim de detenție, ținând seama de vârsta înaintată a acesteia, dar și de faptul că ea a fost cercetată o perioadă în stare de arest preventiv, „astfel încât a putut să conștientizeze pe deplin rigoarea legii penale”.

Nu în ultimul rând, Curtea va reține că inculpata și-a dat seama că a procedat în mod greșit față de persoana vătămată, așa cum a arătat în mod expres prin ultimul cuvânt, astfel încât prin conștientizarea și asumarea conduitei greșite de către inculpată, instanța de apel apreciază că este suficientă aplicarea dispozițiilor art. 91 Cod penal. În cazul în care nu ar fi recunoscut în nici o modalitate că ar fi avut un comportament greșit față de persoana vătămată, atunci s-ar fi pus, bineînțeles, problema unei condamnări cu executare. Nu prezintă relevanță pentru Curtea de Apel ieșirile publice pe la diferite emisiuni, talk-show-uri, etc, ale inculpatei, prin care aceasta nu-și recunoaște în nicio modalitate activitatea infracțională, ci are în vedere doar conduita procesuală din prezenta cauză, unde inculpata a încercat să încheie un acord de vinovăție cu procurorul, a recunoscut că a greșit în comportamentul său față de persoana vătămată și a arătat prin intermediul apărătorului ales că solicită menținerea soluției de condamnare a primei instanțe. Față de argumentele menționate anterior, nu se impune sporirea represiunii penale prin aplicarea pedepselor complementare solicitate în apelul parchetului„, se mai arată în motivare.

Pe 11 septembrie, Mariana Rarinca, femeia acuzată că a șantajat-o pe Livia Stanciu, a fost condamnată definitiv de Curtea de Apel București la trei ani de închisoare cu suspendare.

Curtea de Apel București a respins atât apelul DNA, cât și pe cel formulat de Mariana Rarinca, menținând condamnarea de 3 ani închisoare cu suspendare dată de Tribunalul București în decembrie 2014.

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Fanatik.ro
Singura băutură pe care medicii o recomandă pentru inimă și creier. Conține o substanță care îmbunătățește funcțiile organismului
Capital.ro
Călin Georgescu NU va candida. Greșeala îl costă președinția: CCR îl va bloca
Playtech.ro
Pericol de cutremur major! Românii au fost avertizaţi, autorităţile au intrat în alertă. Ce se întâmplă în ţară...
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Adevarul
Decizie CCR: impozitarea progresivă a pensiilor speciale este neconstituțională. „Reglementări insuficient elaborate și lipsite de precizie”
wowbiz.ro
Ce spune Muzeul Național de Istorie a României, despre Coiful de la Agighiol, expus lângă flăcările care au mistuit Los Angeles în luna ianuarie! Avem lista tuturor locurilor din lume unde se află în prezent obiecte din Tezaurul României!
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Seniorii care primesc a 13-a pensie. S-a dat lege!
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când vor fi livrate pensiile pentru luna februarie. Poștașii vor distribui banii cu întârziere
Cancan.ro
Prima reacție a lui Lucian Gubernea, bărbatul care a vrut să-i dea foc mașinii lui David Popovici. De la ce a pornit conflictul, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Doliu imens în PSD. O tragedie cum România nu a mai trăit: Nu există cuvinte să aline suferința
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
Coliziune mortală între un avion American Airlines și un elicopter Black Hawk
MediaFlux
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Omul lui TRUMP a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Corabia Șoșoacăi în prag de naufragiu politic: sfeștania nu a folosit la nimic