Curtea de Apel Bucureşti explică motivele pentru care a dispus pe 12 mai 2016 condamnări în acest dosar: Dan Voiculescu — 2 ani închisoare cu executare, Sorin Alexandrescu — 3 ani şi 6 luni cu executare, Camelia Voiculescu — 2 ani cu suspendare, şerban Pop (fost preşedinte ANAF) — 2 ani cu executare. Sentinţa nu este definitivă.
Cu referire la acuzaţiile aduse lui Sorin Alexandrescu, judecătorii apreciază că acesta a avut rolul principal în şantajarea lui Ioan Bendei.
„Probele administrate în cauză duc la concluzia că inculpatul Alexandrescu George Sorin a avut rolul principal în comiterea infracţiunii de şantaj, fiind persoana care a obţinut documentele folosite în săvârşirea faptei, a conceput planul infracţional şi l-a pus în aplicare, exercitând în mod direct presiunile asupra persoanei vătămate. Inculpatul nu a şovăit să folosească resursele media ale societăţii comerciale pe care o conducea la comiterea faptei anterior descrise. Procedând astfel, în condiţiile în care coordona unele dintre cele mai importante instituţii media de pe piaţa românească, inculpatul a adus prejudicii grave inclusiv încrederii de care presa ar trebui să se bucure în cadrul societăţii”.
În opinia magistraţilor, Sorin Alexandrescu a fost convins că Ioan Bendei a comis o faptă de corupţie care a adus prejudicii Grupului Intact şi că această împrejurare poate fi folosită pentru a obţine avantaje comerciale, arată Agerpres.
De altfel, aceeaşi atitudine par să o fi avut şi Dan Voiculescu, şi Camelia Voiculescu, aceştia considerând şi ei că întreaga situaţie reprezintă „o chestiune comercială”, chiar şi după ce Sorin Alexandrescu a fost reţinut de procurori.
„Cei trei inculpaţi au urmărit prin săvârşirea faptei obţinerea unor importante avantaje materiale pentru SC Antena TV Group SA, în cuantum de 4.320.000 euro/an (0,4 euro/abonat/lună, în raport de ultimul preţ solicitat de inculpat şi de cei 900.000 de abonaţi ai RCS&RDS SA) vreme de 5 ani”, se mai spune în motivare.
În legătură cu acuzaţiile aduse Cameliei Voiculescu, judecătorii susţin că aceasta ştia despre întâlnirile lui Sorin Alexandrescu cu Ioan Bendei şi avea cunoştinţă despre infracţiunea de şantaj îndreptată împotriva administratorului RCS&RDS.
„Rezultă din probe că inculpata a participat la luarea deciziei de a expedia scrisori către părţile implicate în încheierea contractului dintre RCS&RDS şi SC Bodu SRL, că aceasta a fost informată în mod constant de inculpatul Alexandrescu George Sorin despre mersul ‘negocierilor’ cu persoana vătămată, inclusiv despre starea de teamă a acesteia, şi, de asemenea, că i-a transmis inculpatului Alexandrescu George Sorin sfaturile de a fi foarte prudent date de tatăl său, inculpatul Voiculescu Dan. Împrejurarea că inculpata cunoştea obiectivul real urmărit de inculpatul Alexandrescu George Sorin prin întâlnirile cu Bendei Ioan rezultă din convorbirile telefonice cu acest inculpat, în cadrul cărora Voiculescu Camelia s-a interesat de rezultate obţinute (dacă una dintre întâlniri a fost ‘bună’, dacă persoana vătămată urmează să dea cifre). De asemenea, discuţiile purtate de inculpată cu tatăl său, Voiculescu Dan, în dimineaţa zilei de 30.05.2013, imediat după aducerea inculpatului Alexandrescu George Sorin la sediul DNA, constituie alte probe care demonstrează că inculpata avea cunoştinţă despre infracţiunea de şantaj îndreptată împotriva lui Bendei Ioan”, declară magistraţii.
De asemenea, instanţa apreciază că din probele de la dosar rezultă că Dan Voiculescu ştia despre întâlnirile pe care Sorin Alexandrescu le-a avut cu Ioan Bendei şi chiar i-a dat sfaturi directorului Antena Group să fie foarte prudent, dovadă fiind mai multe convorbiri telefonice.
„Sprijinul acordat de inculpatul Voiculescu Dan inculpatului Alexandrescu George Sorin a constat în acordul ca acesta să comită fapta de şantaj care face obiectul cauzei, în sfaturi privind comiterea faptei (în acest sens, discuţia din 13.05.2013, sfaturile de a fi prudent transmise prin intermediul fiicei sale). Referitor la acordul inculpatului privind comiterea faptei, instanţa reţine că, după cum rezultă din convorbirile interceptate, dar şi din propria declaraţie, numitul Voiculescu Dan, deşi nu deţinea vreo funcţie administrativă în cadrul societăţilor care compun Grupul Intact, avea posibilitatea de a influenţa deciziile conducerii societăţii, iar acceptul acestuia pentru ca Alexandrescu Sorin să acţioneze în felul arătat a avut o deosebită importanţă în întărirea rezoluţiei infracţionale a acestuia”, se mai spune în motivare.
Mai mult, instanţa precizează că Sorin Alexandrescu, Dan şi Camelia Voiculescu discutau într-o modalitate „conspirată” despre întâlnirile lui Alexandrescu cu Ioan Bendei, luându-şi măsuri de precauţie pentru a evita eventuale interceptări.
Pe de altă parte, instanţa a apreciat că Dan Voiculescu şi Camelia Voiculescu au avut o contribuţie mult mai redusă decât Sorin Alexandrescu în comiterea infracţiunii de şantaj.
De asemenea, în cazul celor trei, instanţa a reţinut circumstanţe atenuante pentru că nu aveau antecedente penale la data săvârşirii faptelor „şi cu toţii avuseseră anterior performanţe deosebite în domeniul pieţei media, posturile TV deţinute de SC Antena TV Group SA şi SC Antena 3 SA numărându-se printre cele mai importante entităţi de acest tip de pe piaţa românească”.
Directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, şi Dan Voiculescu au fost trimişi în judecată pe 1 octombrie 2013, fiind acuzaţi de şantajarea administratorului firmei RCS&RDS Ioan Bendei.
În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei fostul preşedinte al ANAF şerban Pop, Camelia Voiculescu, asociat şi administrator al societăţilor Antena TV Group, Antena 3 şi Intact Production, care este şi singurul asociat al SC Intact Publishing, George Daniel Matiescu, împuternicit al Intact Publishing, precum şi firmele Antena TV Group, Antena 3 şi Intact Publishing. Ei sunt acuzaţi în legătură cu folosirea acelor instituţii media (televiziuni, publicaţii online şi scrise) pentru şantaj cu scopul obţinerii de foloase materiale ilicite însemnate.
Potrivit DNA, în perioada 16 aprilie — 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat în mod repetat şi gradual acte de constrângere asupra lui Ioan Bendei, administratorul firmei RCS&RDS, ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat.
„În mod concret, inculpatul Alexandrescu a exercitat acte de ameninţare cu publicarea, prin intermediul entităţilor media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupţie săvârşită de partea vătămată, în situaţia în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparţinând Antena TV Group la un preţ dorit de inculpat. Semnarea contractului în condiţiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare de 6.480.000 euro/an, pe o durată de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanţelor, oprirea campaniei media împotriva societăţii pe care o reprezenta partea vătămată şi a persoanelor din conducerea acelei societăţi”, susţin procurorii.
DNA menţionează că Dan Voiculescu, prin demersurile sale, a sprijinit acţiunile desfăşurate de Sorin Alexandrescu, care erau menite să menţină şi să accentueze starea de presiune psihică asupra lui Ioan Bendei.