În motivarea deciziei prin care Tribunalul Bucureşti a admis contestaţia lui Mircea Diaconu la decizia BEC, judecătorii apreciază ca fiind ‘lipsit de claritate’ şi ‘imprecis’ textul art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010, care stipulează: „Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la data încetării mandatului”.
În opinia Tribunalului Bucureşti, Mircea Diaconu nu mai poate ocupa funcţia de senator, care, ca funcţie eligibilă, nu este identică cu cea de europarlamentar.
Judecătorii au luat în calcul şi jurisprudenţa CEDO, care a stipulat că un text de lege imprecis operează în favoarea „titularului dreptului supus interdicţiei, respectiv dreptul de a fi ales”.
„Reţinând că funcţia eligibilă ocupată anterior de contestator a fost aceea de senator în Parlamentul României, iar candidatura sa vizează nu aceeaşi funcţie eligibilă, respectiv aceea de parlamentar european, tribunalul constată că nu este incidentă teza a II-a a disp.art.25 alin. (2) din legea nr. 176/2010, reţinută de Biroul Electoral Central prin Decizia criticată”, se mai arată în motivarea judecătorilor.
Mircea Diaconu a susţinut că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care a fost declarat definitiv în stare de incompatibilitate reprezintă „doar un punct de vedere, ce nu poate fi valorizat ca reprezentând interpretarea oficială a modalităţii în care se aplică şi interpretează art.25 alin. (2) din legea nr. 176/2010”.
Mircea Diaconu a atacat în instanţă hotărârea BEC prin care i s-a respins candidatura la alegerile pentru Parlamentul European, motivul invocat de Biroul Electoral Central fiind acela că are interdicţie să ocupe o funcţie eligibilă.
„La momentul depunerii candidaturii, Mircea Diaconu se află în perioada de interdicţie a ocupării unei funcţii eligibile”, se arăta în motivarea deciziei BEC.
BEC a avut în vedere raportul Agenţiei Naţionale de Integritate privind starea de incompatibilitate în care s-a aflat Mircea Diaconu ca urmare a exercitării concomitente a demnităţii de senator şi a funcţiei de director-manager al Teatrului ‘C.I. Nottara’.
Decizia Tribunalului Bucureşti nu va fi însă atacată de Biroul Electoral Central, potrivit purtătorului de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.