Motivarea absențelor. Procedura și Model de Cerere pentru părinți

Procedura referitoare la motivarea absențelor pentru elevi se regăsește în Regulamentul-cadru pentru organizarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar - ROFUIP 2024, care va intra în vigoare de la 1 septembrie.
Filip Stan
19 aug. 2024, 09:45
Motivarea absențelor. Procedura și Model de Cerere pentru părinți

Procedura referitoare la motivarea absențelor pentru elevi se regăsește în Regulamentul-cadru pentru organizarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar – ROFUIP 2024, care va intra în vigoare de la 1 septembrie.

Te-ar putea interesa și Bursa de merit 2024, noile criterii de acordare: La 10 absenţe nemotivate, elevii rămân fără bursa de 450 de lei

Potrivit documentului, motivarea absențelor elevilor se  face de către învățător, diriginte, institutor în ziua prezentării actelor justificative.

De asemenea, elevul trebuie să prezinte la școală actele pe baza cărora se face motivarea absențelor în termen de 7 zile de la reluarea activității.

(1) Prezenta beneficiarilor primari la fiecare ora de curs se verifică de către cadrul didactic, care consemnează, în mod obligatoriu, fiecare absență. Absenta se consemnează în catalog doar în cazul în care elevul nu este prezent la ora de curs și nu poate fi folosită drept mijloc de coerciție.

2) Motivarea absentelor se face de către educatorul/învățătorul/institutorul/profesorul pentru învățământul primar/profesorul diriginte în ziua prezentării actelor justificative.

(3) În cazul beneficiarilor primari minori, părintii sau reprezentanții legali au obligația de a prezenta personal învățătorului /institutorului /profesorului pentru învățământul primar/profesorului diriginte actele justificative pentru absentele copilului sau.

(4) Actele medicale pe baza cărora se face motivarea absentelor sunt, după caz: adeverința eliberata de medicul cabinetului școlar, de medicul de familie sau medicul de specialitate, adeverința /certificat medical /foaie de externare/scrisoare medicala eliberat(a) de unitatea sanitara in care elevul a fost internat.

Actele medicale trebuie sa aibă viza cabinetului școlar sau a medicului de familie care are in evidenta fisele medicale/carnetele de sanatate ale beneficiarilor primari.

(5) În limita a 40 de ore de curs pe an școlar, fără a depăși 20% din numărul orelor alocate unei discipline, absențele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale părintelui sau reprezentantului legal al elevului sau ale elevului major, adresate învățătorului /institutorului/profesorului pentru învățământul primar /profesorului diriginte al clasei, avizate in prealabil de motivare de către directorul unității de învățământ.

(6) Prin excepție de la prevederile alin. (5), pentru elevele gravide si elevii părinti absentele pot fi motivate pentru un număr de ore de curs, in limita a 100 de ore de curs pe an școlar, fără a depăși 40% din numărul orelor alocate unei discipline.

(7) Educatorul/educatoarele/profesorul pentru educație timpurie /învățătorul/institutorul/profesorul pentru învățământul primar/profesorul diriginte păstrează la sediul unității de învățământ, pe tot parcursul anului școlar, actele pe baza cărora se face motivarea absentelor, prezentate in termen de 7 zile calendaristice de la reluarea activității elevului.

(8) Nerespectarea termenului prevazut la alin. (7) atrage declararea absentelor ca nemotivate.

(9) In cazul beneficiarilor primari reprezentanți, absentele se motivează pe baza actelor justificative, conform prevederilor statutului elevului.

ART. 95

(1) La cererea scrisa a directorilor unităților de învățământ cu program sportiv suplimentar, a profesorilor-antrenori din unitățile de învățământ cu program sportiv integrat, a directorilor cluburilor sportive școlare/asociațiilor sportive școlare sau a conducerilor structurilor sportive, directorul unității de învățământ aproba motivarea absentelor beneficiarilor primari care participa la cantonamente si la competiții de nivel local, județean, regional, național si internațional, conform Portalînvățământ.ro.

(2) Directorul unității de învățământ aproba motivarea absentelor beneficiarilor primari care participa la olimpiadele si concursurile școlare si profesionale organizate la nivel local, județean/interjudețean, regional, național si internațional, la cererea scrisa a profesorilor îndrumători/însoțitori.

(3) Directorul unității de învățământ aproba motivarea absentelor beneficiarilor primari care participa la mobilități cu scop educational, in conformitate cu prevederile art. 131, alin. (5) din Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023, cu modificările si completările ulterioare.

(4) Directorul unității de învățământ are obligația sa anunțe serviciile de asistenta sociala (SPAS/DAS) si sa contribuie la stabilirea unor masuri de prevenire a abandonului școlar, in cazul beneficiarilor primari care înregistrează absente la cel putin 75% din numarul de ore de curs prevazut într-un an școlar la disciplinele/modulele respective.

Ce trebuie să facă părinții elevilor

1. Părintele scrie o cerere prin care se solicită motivarea absențelor efectuate de către elev.

Cererea trebuie sa conțină si motivul absentării, care poate fi:

a) de ordin personal sau familial;
b) de ordin medical, dovedit cu acte.

Actele medicale pe baza cărora se motivează absentele sunt, după caz:

– Adeverința eliberata de medicul cabinetului școlar, de medicul de familie sau medicul de specialitate,
– Adeverința/certificat medical/foaie de externare/scrisoare medicala eliberat(a) de unitatea sanitara in care elevul a fost internat.

Actele medicale trebuie sa aibă viza cabinetului scolar sau a medicului de familie care are in evidenta fisele medicale/carnetele de sanatate ale beneficiarilor primari.

Citește și Se dau 300 de lei pe lună pentru aceşti copii. Ce este „Bursa de rezilienţă 2024”

Profesorul diriginte are obligația sa informeze părintii sau reprezentanții legali, in cazul in care elevul înregistrează prea multe absente nemotivate. Informarea se face in scris. Numărul absentelor se stabilește prin regulamentul de organizare si funcționare a fiecărei unități de învățământ.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
A fost aflat unul dintre secretele Lidl. Unde se fac produsele de la brutăria Lidl și ce conțin, de fapt. Retailerul german vinde zilnic zeci de mii de asemenea produse în România
Capital.ro
Adio, maestre! S-a mai stins unul din marii noștri actori. A părăsit scena vieții după 40 de ani de aplauze
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Românii, probleme în Schengen. Se schimbă regulile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Armata franceză cartografiază România pe fondul tensiunilor cu Rusia! Zona sensibilă pe unde rușii ar putea invada FOTO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație