UPDATE Secţia de procurori din cadrul CSM a analizat toate motivele pentru care ministrul Justiţiei a cerut revocarea şefei DNA, iar concluzia a fost că „având în vedere argumentele expuse în evaluarea fiecărui motiv al cererii de revocare, constatând că aspectele sesizate nu denotă deficienţe în exercitarea atribuţiilor manageriale de către procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, Secţia pentru procurori a avizat nefavorabil propunerea ministrului de justiţie de revocare a doamnei Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA”.
În propunerea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, formulată de ministrul Justiţiei, nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuţiile legale încălcate, potrivit motivării avizului negativ dat de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
„Secţia pentru procurori constată că dispoziţiile art. 51 al Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor instituie un cadru legal privind revocarea din funcţiile de conducere, stabilind nu doar situaţiile în care aceasta poate interveni şi titularii propunerii, ci şi aspectele ce trebuie analizate cu ocazia verificării celor patru componente manageriale: organizarea eficientă a activităţii, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţii şi aptitudinile manageriale. (…) Se constată că, în cuprinsul propunerii de revocare, cu ocazia dezvoltării celor 20 de motive, nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuţiile legale încălcate, nefiind specificată expres componenta managerială vizată”, se arată în motivare.
Conform aceleiaşi surse, ministrul Justiţiei a indicat de la început că analiza sa a vizat organizarea eficientă, comportamentul, comunicarea, asumarea responsabilităţii şi aptitudinile manageriale, iar după prezentarea primelor zece motive au fost indicate temeiuri ale revocării, dar singurele care se încadrează în temeiul dispoziţiilor legale sunt cele privind „folosirea nelegală de către procurorul şef al DNA a resurselor umane şi materiale”, în sensul deturnării DNA de la scopul şi competenţele sale legale, „o repartizare nelegală a sarcinilor” şi „un comportament vădit neconstituţional”.
„De asemenea, în şedinţa Secţiei pentru procurori din data de 27 februarie 2018, titularul prezentei propuneri de revocare a învederat că aceasta vizează toate cele 4 componente ale atribuţiilor manageriale. Cu toate acestea, se observă existenţa unei enumerări generice a componentelor manageriale, fără o individualizare concretă a resurselor nelegal folosite, a deficienţelor comportamentale, a atribuţiilor legale neîndeplinite sau a aptitudinilor manageriale inexistente sau manifestate defectuos”, se precizează în motivare.
Motivarea CSM în cazul revocării lui Kovesi
„În urma avizului nefavorabil privind propunerea ministrului justiţiei de revocare a doamnei Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că hotărârea nr. 52 din 27 februarie 2018 a fost motivată şi înaintată decidenţilor pentru a dispune măsurile legale”, a transmis vineri CSM. Hotărârea va putea fi vizualizată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii la secţiunea “Activitate consiliu – Hotărâri ale CSM”, punctează CSM.
„Motivarea avizului este pe final. Până la sfârşitul acestei săptămâni o vom înainta decidenţilor”, declara, joi dimineaţă, vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru.
El a fost întrebat de jurnalişti şi despre acuzaţiile aduse Secţiei pentru procurori a CSM de către ministrul Justiţiei şi a spus că nu vrea să intre în polemică. „CSM se va exprima absolut în scris”, a adăugat vicepreşedintele CSM.
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la motivarea avizului negativ dat de CSM cererii de revocare a şefei DNA, că membrilor Secţiei de procurori „le va fi greu să motiveze contra evidenţei”, el argumentând că este vorba despre un demnitar care a încălcat de trei ori Constituţia. Întrebat dacă reproşează ceva Secţiei pentru procuori a CSM, care a avizat negativ solicitarea sa de revocare a şefei DNA, ministrul Justiţiei a răspuns ironic: „Tot românul îşi cunoaşte atribuţiile de serviciu pe care le are şi tot românul îşi îndeplineşte corect, loial şi la timp respectivele atribuţiuni”.
Ministrul Justiţiei a mai spus că aşteaptă motivarea Secţiei de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi hotărârea preşedintelui Klaus Iohannis în privinţa revocării şefei DNA, Laura Codruţa Lovesi, după care va decide dacă va sesiza Curtea Constituţională.
„Aşteptăm motivarea Secţiei de Procurori. Cred că hotărârea a fost luată în câteva minute, dar motivarea durează de vreo două săptămâni, pentru că e dificil să motivezi contra evidenţei. E dificil să feliciţi pe cineva pe motivul că a încălcat de trei ori Constituţia, adică trei conflicte juridice de natură constituţională, în jumătate de an de aceeaşi persoană, între puterile statului, chiar dacă al treilea, Curtea, a spus că se respinge, dar considerentele sunt ad literam ca în Decizia 68 din admitere”, a declarat ministrul Justiţiei.
Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
În şedinţa CSM, care a durat două ore şi jumătate, şefa DNA a răspuns, punct cu punct, celor 20 de acuzaţii aduse de ministrul Justţiei în raportul care stă la baza propunerii de revocare a ei din funcţie, ea spunând că motivele invocate sunt nereale, nedovedite şi netemeinice, iar unele nu se confirmă cu nimic în realitate.
Ministrul Justiţiei a spus că raportul prezentat de Kovesi „poate fi seducător, convingător”, dacă îl face în faţa celor care nu se pricep deloc şi că pe el nu îl poate convinge. El a mai spus că speră că adevărul va ieşi la suprafaţă, pentru că societatea are nevoie să ştie adevărul ca să ştie ce măsuri să ia. De asemenea, ministrul i-a reproşat lui Kovesi că nu i-a trimis raportul de bilanţ al DNA pe care îl va prezenta miercuri.
În replică, Kovesi a spus că nu a venit la CSM pentru a-l convinge pe el, ci pentru a oferi explicaţii şi probe că ceea ce a susţinut el nu este adevărat.
Cel care urmează să anunţe decizia în cazul lui Kovesi este preşedintele Klaus Iohannis, care a afirmat în repetate rânduri că nu consideră că sunt motive de revocare a şefei DNA.