Motivarea CCR: Datele transmise de Guvern NU au legătură cu solicitarea Curţii

Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei de invalidare a referendumului din 29 iulie, că datele comunicate de Executiv nu au legătură cu solicitarea formulată de Curte, informează România TV. În plus, judecătorii explică şi de ce nu pot fi scoşi din liste românii din străinătate, precum şi cu cei cu cărţile de identitate expirate.
Romania TV
22 aug. 2012, 13:26
Motivarea CCR: Datele transmise de Guvern NU au legătură cu solicitarea Curţii

„Curtea constată că scrisoarea primită de la Guvern nu răspunde solicitării de a se comunica numărul pesoanelor de pe listele electorale permanente actualizate până la data de 10 iulie 2012, ci prezintă o serie de date privitoare la diverse categorii de persoane. Datele respective, în cea mai mare parte, nu au legătură cu solicitarea formulată de către Curte„, se arată în motivare.

CCR a arătat că nu există motive care să justifice eliminarea de pe listele electorale a persoanelor cu cărţile de identitate expirate. „Curtea reţine că doar exercitarea dreptului de vot este condiţionată de prezenţa unui act de identitate valabil, nu însă şi existenţa acestui drept”, se arată în motivare. Un alt argument este acela că sancţiunea pentru lipsa unui buletin valabil este amenda contravenţională, nu decăderea din dreptul de a vota sau radierea de pe listele electorale.

Cât priveşte românii din străinătate, Curtea aminteşte că prevederile legale arată că listele electorale permanente trebuie să cuprindă cetăţenii români cu domiciliul în România. Din cei peste 3 milioane de români din străinătate, doar 469.810 aveau domiciliul în alte ţări, dintre care doar 4.475 de mai regăseau nejustificat pe listele electorale.

Judecătorii CCR susţin că dreptul legal de şedere în altă ţară nu înseamnă automat că domiciliul nu mai figurează în România, deci românii din străinătate, dar care şi-au păstrat domiciliul în ţară trebuie să fie păstraţi în liste.

„În concluzie, singurul număr care, potrivit datelor comunicate de Guvdern, poate fi luat în considerare la actualizarea listelor electorale permanente este cel de 34.654 de persoane decedate, persoane având statutul de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, persoane care au pierdut cetăţenia română, persoane fără drept de vot, persoane bolnave psihic care şi-au pierdut drepturile electorale şi persoane cu corecţii la CNP”, se arată în motivare.

Coroborând datele primite de la Guvern cu cele de la Biroul Electoral Central, Curtea Constituţională a constatat că nu a fost îndeplinită cerinţa de cvorum la referendum astfel încât acesta a fost invalidat.

„Cu privire la datele comunicate de Guvern, Curtea Constituţională constată că nu are atribuţii în procedura actualizării listelor electorale permanente şi, prin urmare, nu poate opera modificări în listele electorale. Ceea ce poate constata Curtea, potrivit competenţei sale, este numai dacă diferenţa de date transmise este de natură să conducă la îndeplinirea sau neîndeplinirea cvorumului de prezenţă la vot, respectiv la modificarea rezultatului referendumului. Or, este evident din comunicarea datelor comunicate de Biroul Electoral Central, respectiv de Guvern, că nu există o astfel de situaţie”, argumentează judecătorii CCR.

 

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Amănunte bizare despre atacatorul lui Trump. Ce avea în telefon
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Suspendarea definitivă a permisului auto. Șoferii care nu pot fi iertați de lege. Pieton pe viață
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Statele membre UE trebuie să prezinte câte doi candidați pentru posturile de comisari europeni
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'