„Curtea constată că scrisoarea primită de la Guvern nu răspunde solicitării de a se comunica numărul pesoanelor de pe listele electorale permanente actualizate până la data de 10 iulie 2012, ci prezintă o serie de date privitoare la diverse categorii de persoane. Datele respective, în cea mai mare parte, nu au legătură cu solicitarea formulată de către Curte„, se arată în motivare.
CCR a arătat că nu există motive care să justifice eliminarea de pe listele electorale a persoanelor cu cărţile de identitate expirate. „Curtea reţine că doar exercitarea dreptului de vot este condiţionată de prezenţa unui act de identitate valabil, nu însă şi existenţa acestui drept”, se arată în motivare. Un alt argument este acela că sancţiunea pentru lipsa unui buletin valabil este amenda contravenţională, nu decăderea din dreptul de a vota sau radierea de pe listele electorale.
Cât priveşte românii din străinătate, Curtea aminteşte că prevederile legale arată că listele electorale permanente trebuie să cuprindă cetăţenii români cu domiciliul în România. Din cei peste 3 milioane de români din străinătate, doar 469.810 aveau domiciliul în alte ţări, dintre care doar 4.475 de mai regăseau nejustificat pe listele electorale.
Judecătorii CCR susţin că dreptul legal de şedere în altă ţară nu înseamnă automat că domiciliul nu mai figurează în România, deci românii din străinătate, dar care şi-au păstrat domiciliul în ţară trebuie să fie păstraţi în liste.
„În concluzie, singurul număr care, potrivit datelor comunicate de Guvdern, poate fi luat în considerare la actualizarea listelor electorale permanente este cel de 34.654 de persoane decedate, persoane având statutul de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, persoane care au pierdut cetăţenia română, persoane fără drept de vot, persoane bolnave psihic care şi-au pierdut drepturile electorale şi persoane cu corecţii la CNP”, se arată în motivare.
Coroborând datele primite de la Guvern cu cele de la Biroul Electoral Central, Curtea Constituţională a constatat că nu a fost îndeplinită cerinţa de cvorum la referendum astfel încât acesta a fost invalidat.
„Cu privire la datele comunicate de Guvern, Curtea Constituţională constată că nu are atribuţii în procedura actualizării listelor electorale permanente şi, prin urmare, nu poate opera modificări în listele electorale. Ceea ce poate constata Curtea, potrivit competenţei sale, este numai dacă diferenţa de date transmise este de natură să conducă la îndeplinirea sau neîndeplinirea cvorumului de prezenţă la vot, respectiv la modificarea rezultatului referendumului. Or, este evident din comunicarea datelor comunicate de Biroul Electoral Central, respectiv de Guvern, că nu există o astfel de situaţie”, argumentează judecătorii CCR.