Astfel, CCR susţine că ordonanţa de urgenţă prin care guvernul Ponta a retras banii acordaţi de guvernul Ungureanu primăriilor este constituţională numai în măsura în care retragerea banilor vizează doar fondurile necheltuite de către primăriile fără datorii. „Măsurile financiare din OUG 15/2012 sunt constituţionale dacă se aplică numai sumelor alocate prin HG 255/2012 şi neutilizate de către unităţile administrativ-teritoriale care nu au înregistrat arierate aferente unor cheltuieli curente şi de capital şi nu au avut în derulare proiecte externe”, se arată în motivare.
Interpretând dispoziţiile legale existente, Curtea Constituţională pune condiţii în ceea ce priveşte modul în care Guvernul României poate utilita sumele din fondul de rezervă bugetară.”Curtea constată că alocarea de sume din acest fond pentru bugetele locale se poate realiza numai pentru acoperirea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute pe parcursul unui exerciţiu bugetar şi pentru investiţii finanţate parţial din împrumuturi externe, după caz”, arată judecătorii Curţii. În schimb, acoperirea unor arierate sau asigurarea cofinanţării unor poiecte europene sunt cheltuieli ce pot primi finanţare din fondul de rezervă.
Însă retragerea banilor de către guvernul Ponta capătă acoperire constituţională, întrucât CCR consideră că Guvernul este îndreptăţit să retragă banii dacă nu este vorba de situaţiile menţionate mai sus. Mai mult, această situaţie nu reprezintă o încălcare a autonomiei administraţiilor locale deoarece acestea sunt forţate să-şi ajusteze veniturile la capitolul sumelor primite de la administraţia centrală, nu cele din surse proprii.
„Curtea reţine că restituirea sumelor neutilizate de către autorităţile administrativ teritoriale care nu înregistrau arierate sau nu aveau în derulare proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile care să necesite cofinanţare este constituţională”, se arată în motivarea publicată joi.
Totodată, Guvernul are posibilitatea să supravegheze ca banii pe care i-a acordat într-un scop să nu fie deturnaţi către alte cheltuieli. „Dacă prin Hotărârea Guvernului nr.255/2012 au fost alocate astfel de sume fără a exista o justificare reală, Guvernul este îndreptăţit să dispună restituirea acestora fără a mai aştepta închiderea exerciţiului bugetar, întrucât, pe de o parte, sursa din care au fost alocate aceste sume o reprezintă Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, ce reprezintă o finanţare extraordinară, iar pe de altă parte, Guvernul are obligaţia de a adopta măsuri care să prevină folosirea acestor sume în alte scopuri decât cele stabilite”, argumentează CCR.
Totodată, este justificată juridic şi interdicţia retragerii fondurilor de la primăriile cu arierate. „Curtea constată că, dacă restituirea sumelor în cauză s-ar aplica inclusiv unităţilor administrativ-teritoriale care nu au utilizat sumele până la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 15/2012, dar care la acel moment înregistrau arierate aferente unor cheltuieli curente şi de capital şi aveau în derulare cofinanţări de proiecte cu finanţare externă nerambursabilă, s-ar ajunge la aplicarea unui tratament juridic diferit în situaţii similare, împrejurare ce ar genera o inegalitate între unităţile administrativ-teritoriale bazată pe un element aleatoriu, şi anume momentul concret al folosirii resurselor alocate”, scriu magistraţii de la CCR.