MOTIVAREA deciziei prin care Ioan Niculae nu a fost eliberat: „Există suspiciuni legate de lucrările scrise în detenţie”

Magistraţii Tribunalului Dâmboviţa au motivat decizia prin care Ioan Niculae a rămas în detenţie, precizând că "există suspiciuni cu privire la posibilitatea condamnatului de a elabora cinci lucrări ştiinţifice într-un timp foarte scurt alocat în penitenciar".
Iulian Tudor
04 mart. 2016, 14:35
MOTIVAREA deciziei prin care Ioan Niculae nu a fost eliberat:

Tribunalul Dâmboviţa constată că există suspiciuni cu privire la posibilitatea condamnatului de a elabora cinci lucrări ştiinţifice, de câte o sută dar şi peste o sută de pagini într-un timp foarte scurt alocat în penitenciar de numai 74 de ore şi 45 de minute„, explică judecătorii de la Tribunalul Dâmboviţa, precizând că „numai lecturarea lucrărilor ştiinţifice scrise de autori străini care au constituit surse de inspiraţie necesită un timp mai îndelungat decât cel alocat de către condamnat la elaborarea lucrărilor ştiinţifice, chiar şi pentru persoane cu titluri universitare. Multe lucrări ce au stat la baza inspiraţiei pentru elaborarea lucrărilor ştiinţifice nu se găseau în bibliotecile din penitenciare„, se precizează în motivarea magistraţilor, informează Mediafax.

Totodată, magistraţii susţin că prin elaborarea lucrărilor ştiinţifice pentru reducerea pedepsei „s-a denaturat scopul şi spiritul reglementării legale şi s-a ajuns la situaţia în care nu se mai realizează scopul şi funcţiile pedepsei privative de libertate, acela de prevenire al săvârşirii de noi infracşiuni, de formare a unei atitudini corecte faţă de muncă, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire sociale ale condamnatului„.

Decizia instanţei a fost luată ţinându-se cont de ordonanţa de urgenţă privind suspendarea articolului de lege care prevedea ca persoanele condamnate care elaborează lucrări ştiinţifice obţin 30 de zile de libertate.

Considerăm că cele 150 de zile câştigate ca urmare a elaborării a celor cinci lucrări ştiinţifice de către condamnat nu mai pot fi luate în considerare la calculul pedepsei executate, ca urmare a dispoziţiilor legale în acest sens„, mai spun judecătorii.

În dosarul „Mită la PSD”, în 2 aprilie 2015, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe Ioan Niculae la doi ani şi şase luni de închisoare, pe Gheorghe Bunea Stancu la trei ani de închisoare, pe Gheorghe Teodorescu şi Viorel Bărac la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Procurorii arătau, în rechizitoriu, că în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Brăila pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

CITEŞTE ŞI: Ioan Niculae către magistraţi: Am înţeles greşeala făcută, am încercat să mă îndrept, nu vreau decât să ajung la familie

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Ce nu este bine să faci în Ajun de Crăciun. Tradiții și obiceiuri de 24 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rețeta de cozonac a lui Păstorel. Un procedeu care rar se mai folosește
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Maia Sandu a depus jurământul de învestire ca președinte al Republicii Moldova
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători