Motivarea eliberării condiţionate a lui Dan Voiculescu: A făcut 1.400 de zile de închisoare în 1.000 de zile, scriind cărţi

Judecătoria Sectorului 5 a publicat motivele care i-au condus pe judecători la decizia de a admite cererea de eliberare condiţionată formulată de Dan Voiculescu. Instanţa a considerat că Voiculescu a avut un comportament pozitiv, nefiind sancţionat, ba chiar recompensat. Hotărârea instanţei nu este definitivă.
Iulian Tudor
27 iun. 2017, 10:52
Motivarea eliberării condiţionate a lui Dan Voiculescu: A făcut 1.400 de zile de închisoare în 1.000 de zile, scriind cărţi

Judecătorii au constatat că, până la 24 mai 2017, Voiculescu a stat în închisoare în total 1.408 zile din cele 3.653 la care a fost condamnat (10 ani în dosarul ICA), adică mai mult de o treime din pedeapsă. 387 din zilele de închisoare contorizate sunt considerate executate pe baza muncii prestate, situaţie în care este îndeplinită condiţia referitoare la executarea a cel puţin o treime din pedeapsă, potrivit Mediafax.

Între 8 august 2014 (ziua încarcerării lui Dan Voiculescu) şi 24 mai 2017 (luată ca referinţă de judecători) sunt 1.021 de zile. În acest interval de 1.021 de zile, Voiculescu a făcut 1.408 zile de închisoare, judecătorii adăugând bonusurile pentru activităţile de lucru şi cărţile scrise de Dan Voiculescu în închisoare.

Judecătorii menţionează că Voiculescu nu a fost „sancţionat disciplinar niciodată, fiind recompensat de 12 ori, ultimele două recompense fiind aplicate în ultima perioadă supusă analizei, după data respingerii primei cereri de liberare condiţionată.” Mai mult, magistraţii dau exemplu şi activităţile lucrative şi/sau de instruire şcolară şi formare profesională ale fostului senator, „în acest sens fiind evidenţiate în procesul-verbal întocmit de comisie un număr de 57 de zile considerate ca executate pe baza muncii prestate la punctul de lucru curăţenie (în perioada ianuarie 2016-mai 2017, dar şi anterior, sporadic, în anul 2015), la care se adaugă şi un număr de 330 zile considerate ca executate prin publicarea unor lucrări ştiinţifice.”

Dan Voiculescu a scris 11 cărţi în închisoare în mai puţin de un an, potrivit Hotnews.ro. Procurorii au cerut ca zilele considerate executate în contul cărţilor scrise să nu se ia în considerare, pentru că nu putea să scrie atât, o pagină la două minute. 

„În ceea ce priveşte modalitatea în care petentului i-au fost considerate drept executate cele 387 de zile (cu referire la susţinerile procurorului privind lipsa calităţii ştiinţifice a lucrărilor publicate, lipsa dovezilor că ar fi fost redactate în detenţie, privind împrejurarea că petentul ar fi „un profitor al unor carenţe legislative” etc.), instanţa reaminteşte că atributul contabilizării zilelor considerate ca executate pe baza muncii prestate de persoanele condamnate aparţine exclusiv administraţiei penitenciarului”, se precizează în motivare.

„Cu privire la celelalte două condiţii ale liberării condiţionate, stăruinţa în muncă şi disciplina condamnatului, din caracterizarea comportamentului petentului în perioada analizată a executării pedepsei, instanţa reţine că deţinutul a avut un comportament constant pozitiv, o atitudine corespunzătoare normelor instituţionale, a participat la diverse concursuri tematice, conferinţe şi activităţi sportive, artistice şi religioase, având un total de 1882 de credite”, mai explică magistraţii.

În ceea ce priveşte neacoperirea despăgubirilor, judecătorii susţin că acesta nu este un criteriu legal de evaluare a comportamentului din detenţie.

„Condiţia analizată presupune observarea conduitei persoanei private de libertate prin raportare la Regulamentul de ordine interioară al locului de detenţie, prin evaluarea eforturilor depuse de această persoană în a participa la activităţi lucrative, educative, moral-religioase, culturale etc”, explică magistraţii în motivare.

În ceea ce priveşte executarea pedepsei în regim de detenţie închis, magistraţii precizează că acest aspect nu are relevanţă, mai ales în condiţiile în care „apărătorul petentului a subliniat că petentul a solicitat menţinerea acestui regim de executare, pentru siguranţa sa în penitenciar.”

„Pentru aceste considerente, având în vedere comportamentul petentului în detenţie, astfel cum a fost analizat anterior, dar şi vârsta şi starea de sănătate a acestuia (pentru care s-au depus mai multe documente medicale), instanţa apreciază că este întemeiată cererea sa de liberare condiţionată”, concluzionează Judecătoria Sectorului 5.

Pe 8 iunie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au luat decizia de a admite cererea de eliberare formulată de Dan Voiculescu, condamnat în 2013 la zece ani de închisoare pentru spălare de bani. Decizia nu a fost definitivă. Comisia de specialitate de la nivelul penitenciarului Rahova a dat aviz negativ solicitării lui Dan Voiculescu de eliberare condiţionată, însă, chiar şi în aceste condiţii, fostul senator s-a adresat judecătorilor.

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Gheorghe Mencinicopschi şi fostul director al ADS Corneliu Popa au fost condamnaţi la câte 8 ani de închisoare, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la 7 ani de închisoare.

Fostul senator este judecat şi în dosarul de şantaj Antena Group-RCS&RDS, cauza fiind aproape de o sentinţă finală.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Video. Denise Rifai l-a dat afarǎ în direct pe candidatul la președinție, din emisiune! “Sunteți obraznic, nu vă permit așa ceva!”
Capital.ro
Premieră pentru șoferi. Apare un nou permis de conducere. Ce se întâmplă cu permisul fizic
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Crește vârsta de pensionare pentru acești români. E ordin de la UE 
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
IREAL ce a putut să găsească Piedone la celebrul restaurant Carul cu flori din Craiova: 'Carul cu cancer e aici!' 😱
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ambasada SUA avertizează România. Trebuie să dăm bani pentru a avea pace
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alla Pugaciova a lansat cântece împotriva războiului dus de Rusia (AUDIO)