Imbratisarea mentine inima sanatoasa
Imbratisarea activeaza oxitocina, un hormon care ne face sa ne simtim bine. Un experiment realizat la Universitatea Carolina de Nord a aratat ca participantii care n-au avut niciun contact cu partenerii lor au avut un ritm cardiac de 10 batai pe minut, comparativ cu 5 batai pe minut inregistrat de cei care si-au strans in brate partenerii in timpul cercetarii.
Imbratisarea reduce stresul
Daca simti ca esti sub presiune gaseste pe cineva pe care sa-l/o imbratisezi. Studiile au demonstrat ca atingerile reduc cantitatea de cortizol (hormonul stresului) din organism, eliberand tensiunea si trimitand creierului mesaje de calmare.
Imbratisarea ajuta bebelusii sa se transforme in adulti echilibrati
Atingerile sunt critice pentru bebelusi mai ales in primele etape ale vietii lor pentru ca ii ajuta sa dezvolte relatii cu ceilalti cand ajung adulti. Un studiu a comparat un grup de copii adoptati, care primii ani de viata i-au petrecut in orfelinat unde nu au primit imbratisari cu copii crescuti de familii afectuoase. Cercetatorii au descoperit ca micutii adptati aveau un nivel mai scazut de vasopresin – un hormon care joaca un rol important in creare de relatii cu semenii – comparativ cu ceilalti copii.
Citeste mai mult pe sfatulparintilor.ro