La început n-o să ţi se pară mare lucru, pentru că dobânda acumulată pe termen scurt nu este prea mare. Dar pe termen lung situaţia se schimbă: efectele dobânzilor se amplifică mult datorită fenomenului de compunere a dobânzilor („compound interest”, care are o creştere exponenţială) iar aceste datorii vor ajunge să te sufoce.
Dealtfel, mulţi oameni nici nu-şi cunosc cu adevărat toate aceste datorii şi modul în care ele s-au acumulat. Iar unii nu intenţionează să le achite vreodată, ci mizează pe rostogolirea lor la nesfârşit
Iată câteva motive pentru care rişti să te afunzi în datorii şi ce poţi face ca să scapi de ele:
1. Cheltuielile tale sunt prea mari
Un lucru este sigur: daca te-ai aglomerat financiar in ultimii ani si ai acumulat prea multe rate – o rata bancara uriasa pentru noua ta casa, o alta rata pentru masina, cu primele de asigurare aferente – precum si alte cheltuieli care iti depasesc venitul lunar, atunci nu vei avea in viitorul apropiat suficienti bani pentru a-ti achita toate aceste datorii. Din contra, situatia ta financiara se va deteriora si mai mult.
Daca doresti sa scapi de datorii, trebuie sa iti reduci serios cheltuielile. Schimba masina cea noua cu una second hand. Muta-te intr-un apartament mai mic (mai ales daca locuiesti singur).
Este bine pentru finantele tale sa treci in revista toate cheltuielile inutile. Incearca sa le reduci, astfel incat sa profiti de venitul tau disponibil pentru a-ti rambursa cat mai mult din datorii.
2. Nu dispui de nici un venit suplimentar
Daca dispui doar de o sursa de venit, cu siguranta cheltuielile tale sunt dependente in exclusivitate de aceasta. Nu este nici un secret faptul ca pentru a fi capabil de a economisi bani si pentru a achita din datorii ar trebui sa gasesti moduri de a-ti suplimenta veniturile.
Poti lucra ceva part-time pentru a castiga un venit suplimentar. Dupa o perioada, poti beneficia de acesti bani pentru a dezvolta chiar o mica afacere.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO