Totuşi, vărsăturile, greaţa, pofta de mâncare diminuată sau absentă, durerile abdominale manifestate prin frecarea picioarelor şi nelinişte la sân, scaunele modificate, de la diaree, scaune semilegate, constipaţie şi scaune numeroase sunt indicatori demni de luat în seamă pentru indigestie sau dispepsie.
Dintre aceste simptome, cele mai frecvente sunt vărsăturile şi scaunele diareice, dar şi durerile abdominale.
În rândul cauzelor, cele mai comune sunt de ordin nutriţional.
Aşadar, iată de ce apar probleme digestive la bebeluşi!
1. Alimentaţia: cele mai multe dintre simptome sunt cauzate de alimentaţia inadecvată. Mama care alăptează ar trebui să evite alimente bogate în fibre (varză, fasole, sucuri, cola), deoarece acestea duc la colici manifestaţi prin dureri abdominale şi agitaţie. De asemenea, cu toate că sunt extrem de răcoritori în zilele toride trebuie evitaţi castraveţii şi pepenele, a atras atenţia medicul pediatru Mariana Mihai.
2. Schimbarea formulei de lapte care se face la cererea mamei şi la indicaţia medicului. Acest proces poate să favorizeze apariţia tulburărilor de diaree la micuţul tău. Acest proces de trecere de la laptele matern la o formulă de lapte trebuie să se facă treptat, combinând în părţi egale cele două tipuri de lapte.
3. Deschiderea unei noi cutii de lapte. Este foarte important să verifici data de expirare inscripţionată pe ambalaj şi cel mai important lucru este să guşti tu înainte puţin din el. Pentru orice eventualitate!