Theodor Alexandrescu, preşedintele Metropolitan Life, spune că anul trecut această piaţă valora doar 80 de milioane de lei, costul mediu al unei poliţe de asigurări fiind 1.000 de lei pe an. „Asta înseamnă că în jur de 75.000 – 80.000 de români au o asigurare de sănătate privată”, a menţionat Alexandrescu, potrivit Mediafax.
Experţii din domeniul asigurărilor estimează că numărul românilor care vor încheia o asigurare privată va creşte în viitor, având în vedere faptul că autorităţile intenţionează să limiteze accesul pacienţilor la serviciile medicale decontate de stat.
Vezi mai jos câteva motive pentru care este bine să ai o asigurare privată de sănătate.
Accesul la tratamente la standarde occidentale. Persoanele care au o asigurare privată de sănătate pot alege spitalul unde să se trateze, indiferent dacă este la stat sau la privat. Mai mult, în funcţie de opţiunile incluse în poliţă pot opta inclusiv să se trateze într-un spital din străinătate. Bineînţeles că şi costurile unei astfel de asigurări private de sănătate sunt mai ridicate.
Accesul la o a doua opinie a unui medic din străinătate. În cazul unui episod de îmbolnăvire, persoanele care au o asigurare privată de sănătate pot opta şi la părerea unui medic din străinătate. Cu o singură condiţie, însă: doctorul respectiv să fie agreat de compania de asigurări cu care personalele în cauză au contract. Acest serviciu se numeşte telediagnostic.
Poţi să îţi alegi medicul care să te trateze. O asigurare privată de sănătate acordă pacienţilor posibilitatea nu doar de a alege medicul care să îi trateze, ci le oferă persoanelor în cauză şi accesul la istoricul doctorului. Astfel, posibilii pacienţi pot verifica ce studii are medicul, pe unde a mai lucrat, unde lucrează, dar şi care este rata de succes pe care o au tratamentele aplicate de acesta.
Starea de sănătatea este în permanenţă monitorizată. Persoanele care au o asigurare privată de sănătate trebuie să se prezinte anual la cel puţin un control medical. Acest lucru este valabil şi în sistemul de stat, dar diferenţa este că statul nu îşi obligă cetăţenii să facă o serie de analize de rutină, pe când asiguratorul recurge inclusiv la sancţionări dacă clientul nu se prezintă la medic. Astfel, persoanele care au o asigurare privată de sănătate îşi evaluează în permanenţă starea de sănătate, iar bolile sunt depistate în stadii incipiente.
Nu trebuie să dispui de bani în momentul în care te-ai îmbolnăvit. Banii lichizi reprezintă o problemă în plus pentru persoanele care se îmbolnăvesc, deoarece românii sunt obişnuiţi ca atunci când se prezintă la medic să-i ofere acestuia şpagă, chiar dacă este asigurat. În cazul unei asigurări private de sănătate, clientul nu trebuie să facă rost de plata informală pentru doctor, deoarece toate costurile serviciilor medicale de care dispune sunt acoperite de poliţa de asigurare privată de sănătate.