Asociatiile de pediatrie din Statele Unite si Canada au emis de curand o recomandare potrivit careia copiii intre 0 si 2 ani n-ar trebui sa aiba de-a face cu dispozitive high-tech. Copiii de 3-5 ani n-ar trebui sa petreaca mai mult de o ora pe zi in fata computerului, telefonului mobil, tabletei etc., in timp ce accesul copiilor de 6-18 ani la tehnologia moderna sa nu fie mai mare de doua ore pe zi.
Iata câteva motive pentru care n-ar trebui sa-ti mai lasi copilul in preajma mobilelor, calculatorului, tabletelor etc, potrivit unor studii citate de huffingtonpost.com.
1. Dezvoltarea rapida a creierului
Intre 0 si 2 ani, creierul copiilor isi tripleaza dimensiunea, iar pana la 21 de ani se dezvolta continuu. Dezvoltarea creierului se bazeaza pe expunerea la mediul inconjurator. Problema intervine in cazul supraexpunerii la stimulii generati de dispozitivele high-tech.
Potrivit unor studii realizate in anul 2008 si 2010, utilizarea calculatoarelor, telefoanelor mobile de la varste fragede a fost asociata cu deficitul de atentie, intarzieri cognitive, tulburari de invatare, impulsivitate crescuta, crize de nervi, imposibilitatea de autocalmare.De asemenea, un studiu realizat in 2013, a aratat faptul ca cei mici utilizeaza dispozitivele de inalta tehnologie in detrimentului miscarii, ceea ce duce la o intarziere cognitiva.
2. Obezitate
Televizorul, calculatorul si jocurile video contribuie la aparitia obezitatii infantile. Potrivit unui studiu realizat din 2011, peste 30% dintre copiii care aveau televizor/calculator in camera erau obezi. Potrivit estimarilor demografice, din cauza obezitatii, copiii secolului XXI vor fi prima generatie de copii care nu vor trai la fel de mult ca parintii lor.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.