Părinţii non-abuzivi, adică cei care aplică celebra „palmă la fund”, cred că nu-i fac rău copilului dacă-l atenţionează astfel că a greşit. Totuşi, simpla palmă la fund se poate transforma într-o formă de violenţă în familie. Există un risc potenţial ca cel mic să sufere o tulburare pe plan psihic care să-l transforme într-un copil violent, agresiv, cu o dorinţă clară de a înfrunta pe toată lumea, de a fi un răzvrătit, atât în familie, cât şi în societate. Desigur, nu toţi copiii care au primit ieri o palmă la fund se vor transforma în delicvenţii de mâine, însă specialiştii le recomandă celor care nu-şi pot domoli instinctele de a-şi lovi copilul să caute sprijin. Mai mult ca sigur, în copilăria lor, au fost trataţi asemănător şi nu ştiu ce ar trebui să facă pentru a-şi educa propriii copii fără să-i admonesteze. În plus, este posibil ca lucrurile să degenereze. Dintr-o palmă dată la nervi sau la supărare să se facă două, trei şi tot aşa, până când se poate ajunge la abuzul fizic, la violenţa în familie.
Iată câteva motive care te vor face să te gândeşti de două ori înainte de a-ţi lovi, chiar şi cu o simplă palmă la fund, copilul.
1. Dacă-ţi loveşti copilul, îi transmiţi mesajul că atâta timp cât eşti mai mare decât altcineva, este în regulă să-l baţi când a greşit sau când te-a „deranjat”. Copiii sunt oglinda părinţilor. Ei învaţă şi imită ceea ce văd în primul rând la ei. Bune şi rele, ei nu au discernământul de a face diferenţa. Este responsabilitatea părinţilor să dea dovadă de empatie şi înţelepciune.
2. Un alt mesaj periculos pe care îl primesc copiii este că palma la fund exprimă sentimente şi rezolvă probleme. Un copil care nu vede cum se rezolvă diverse probleme fără bătaie, nu va putea gestiona niciodată obstacolele din viaţa de adult, decât apelând la bătaie. În plus, un copil care este mai tot timpul pedepsit nu va mai fi receptiv la ceea ce se petrece în jur. El îşi va face în minte scenarii de răzbunare, pe unele le va pune chiar în aplicare.
3. „Comportamentul gresit” poate fi o forma prin care copilul atrage atentia asupra lui. Pe copii nu-i intereseaza aspecte legate de somn, mancare, aer curat, miscare sau libertate (lucruri la care ne gandim noi, adultii), copiii nu vor decat atentia parintilor. Iar daca o primesc la fiecare boacana, atunci vor continua sa faca boacane. Ar fi nedrept sa-i pedepsiti doar pentru ca vor atentia voastra.
Citiţi mai mult pe sfatulparintilor.ro
Vezi şi De ce se tem femeile să pună capăt unei căsnicii cu un soţ violent