Mergi la restaurant să te întâlnești cu un prieten și, brusc, îți dai seama că locul de întâlnire este în altă parte. Pleci din biroul șefului și, imediat, realizezi că ai uitat dead-line-ul pe care ți l-a dat pentru un nou proiect. În urmă cu câteva secunde aveai cheile în mână, iar acum nu știi de unde să le iei. Oare ce se întâmplă cu ține? De ce nu te mai poți concentra? Iată 9 motive pentru care nu te mai poți concentra și câteva sfaturi de la experții prevention.com care să te ajută să-ți regăsești puterea de concentrare:
1. Lipsa vitaminelor sau dezechilibru hormonal
Faptul că nu te poți concentra poate fi un semnal că ai o lisa de vitamine sau există un dezechilibru hormonal, mai ales dacă, în ultima vreme, te-ai simțit extrem de obosit. Spre exemplu, în cazul hipotiroidismului, un nivel prea scăzut al hormonului tiroidian poate fi vinovat pentru că nu te mai poți concentra. Potrivit doctorului Robert Orford, consultat al diviziei de prevenire a bolilor de la Clinică Mayo, dacă există o deficiență a hormonului tiroidian în corp, metabolismul încetinește, ceea ce are că efect o irigare scăzută a unor părți ale creierului. Însă și deficiență de vitamină B12 are aceleași efecte. Și chiar dacă unele persoane ingerează destulă vitamină B12 prin dietă, din cauza unor boli, corpul nu poate asimila vitamină.
Sfat: Programează-te la o vizită la doctorul de familie și explică-i problemele cu care te confrunți dar și schimbările fizice pe care le-ai remarcat în ultima vreme. Acesta îți poate recomanda efectuarea unor țeste pentru a determină factorii de risc ai sistemului cardiovascular precum hipertensiunea arterială, colesterol ridicat sau sindromul metabolic prediabetic. Lăsate netratate aceste probleme pot fi cauza declinului cognitiv.
2. Schimbarea tratamentului
Antidepresivele pot avea că efect schimbarea stării emoționale și influența negativă asupra puterii de concentrare. Totodată antihistaminicele, sedativele și medicamentele antianxietate pot și ele avea o influența negativă asupra funcționării creierului. De asemenea, persoanele care iau medicamente pentru reducerea nivelului colesterolului se confruntă uneori cu pierderea clarității mentale, iar pentru contracararea efectului este indicată o doză zilnică de coenzima Q10.
Sfat:Notează toate medicamentele pe care le iei sau le-ai luat până de curând și discută cu doctorul de familie. Întreabă-l dacă vreunul dintre medicamente are că efecte secundare scăderea puterii de concentrare sau în combinație cu alte păștile are acele efecte.
Citeşte mai mult pe sfatulpărinţilor.ro.