Motivele din spatele autosuspendării lui Crin Antonescu din cursa prezidențială: ”Sunt două chestiuni minimale, absolut necesare”

Crin Antonescu a subliniat, într-un interviu recent, importanța stabilirii unei date clare pentru alegerile prezidențiale, argumentând că întârzierea acestui proces este o „tergiversare nejustificată”.
Mircea Filipescu
06 ian. 2025, 12:07
Motivele din spatele autosuspendării lui Crin Antonescu din cursa prezidențială: ”Sunt două chestiuni minimale, absolut necesare”

Fostul lider al PNL a declarat că, începând cu 7 decembrie 2024, guvernul trebuia să își asume stabilirea datei pentru alegeri, subliniind că întârzierea de aproape o lună este o perioadă prea lungă pentru o decizie atât de simplă. Potrivit lui Antonescu, acest subiect este de interes public și ar trebui clarificat urgent pentru a nu contribui la o atmosferă de incertitudine.

Referitor la candidatura sa, Crin Antonescu a precizat, în interviul de la Europa FM, că nu s-a retras și că nu intenționează să renunțe la această posibilitate, deși a solicitat clarificări privind statutul său în cadrul coaliției de guvernare. Antonescu a afirmat că, deși nu a abandonat ideea candidaturii, consideră că este esențial ca partidele care susțin această candidatură să ia deciziile necesare pentru a clarifica situația. De asemenea, el a subliniat că toate aceste cerințe au fost exprimate public, într-o încercare de a menține transparența procesului politic.

În ceea ce privește reacțiile la solicitările sale, Crin Antonescu a menționat că nu a fost contactat de Marcel Ciolacu și a insistat asupra faptului că acest subiect face parte dintr-o discuție publică, nu privată. Antonescu a adăugat că nu crede că acțiunile sale ar fi de natură să arunce o „notă de neseriozitate” asupra coaliției, subliniind că solicitările sale sunt motivate de dorința de a asigura un proces electoral clar și corect.

Citește și: SURSE: Alegerile prezidențiale ar putea fi amânate până în luna Mai. Crin Antonescu nu a fost chemat la ședința coaliției

Crin Antonescu: Doresc să se stabilească – guvernul să stabilească, în conformitate cu legea – data alegerilor prezidențiale. Pare o amânare, o tergiversare nejustificată. Și doi: partidele care compun coaliția de guvernare și care au susținut, prin acordul lor, candidatura mea să-și ia în forurile statutare deciziile în legătură cu această candidatură, sau eventual o alta. Dar să se clarifice acest lucru. Sunt două chestiuni minimale, absolut necesare, pentru a definitiva sau a anula, a abandona această candidatură. Și în ce privește prima – stabilirea cât mai rapidă a datei alegerilor – cred că este o urgență a întregii societăți, nu a unui candidat sau altul, sau a unui partid sau altul.

Reporter: Nu credeți că timpul a fost, totuși, foarte scurt? Adică între Crăciun și Revelion, practic.

Crin Antonescu: Nu, nu cred. Eu cred că dacă, în 6 decembrie anul trecut, Curtea Constituțională a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale, începând din 7 decembrie, chiar vechiul guvern ar fi trebuit să aibă ca prioritate stabilirea unei noi date pentru refacerea alegerilor. Suntem, totuși, o țară care nu și-a încheiat ciclul electoral, suntem într-o atmosferă destul de tensionată legată de anularea primului tur, și, în orice caz, suntem o țară care trebuie să-și aleagă cât mai repede președintele. Așa că nu e vorba de perioada dintre Crăciun și Anul Nou, e vorba de perioada dintre 7 decembrie și, iată, aproape o lună de zile – 4-5 ianuarie, cât suntem astăzi – ceea ce mi se pare mult pentru a stabili, pur și simplu, data alegerilor, care e simplu de stabilit.

Reporter: Aveți motive să credeți că e vorba de o tergiversare?

Crin Antonescu: Aici nu e de crezut. Aici e vorba de o constatare. Nu știu dacă tergiversare e termenul, nu știu cum s-o calific, doar o constat. Văd, însă, cum e normal, o așteptare publică în legătură cu acest lucru simplu, elementar. Și -ce e mai important- este ca, totuși, indiferent de motivele pentru care s-a întârziat până acum, totuși, să avem o decizie -sper eu- mâine-poimâine, la începutul săptămânii viitoare.

Reporter: Totuși, după alegerile parlamentare, guvernul care a fost atunci în funcțiune a fost unul interimar. Potrivit Constituției, după ce alegerile parlamentare sunt validate, guvernul devine, așadar, interimar, se ocupă numai de treburi curente și nu ar fi putut să stabilească data alegerilor.

Crin Antonescu: Nu mi-e clar acum dacă putea sau nu s-o facă. În orice caz, putea să anunțe foarte clar când e data acestor alegeri. Sau, dacă aveți dreptate, nu știu exact acum dacă putea sau nu – nu sunt convins că nu putea – dar dacă e așa, atunci, în 23 decembrie, pentru că a fost învestit guvernul pe 22 decembrie, cred că în prima ședință de guvern putea să facă asta. Dar, repet, nu e neapărat un subiect de gâlceavă. Este pur și simplu un lucru pe care l-am cerut – și cred că nu numai eu.

Reporter: Dar dumneavoastră mai vreți să fiți candidatul acestei coaliții ?

Crin Antonescu: Eu am spus foarte clar – deși știam că se va răstălmăci, pentru că sunt răstălmăcitori de profesie – nu am abandonat, nu m-am retras, nu dau înapoi. Am spus doar – și am folosit acest termen de suspendare – că lucrurile trebuie clarificate. Nu în ce mă privește a existat vreo ezitare. De a doua zi după ce acest anunț a fost făcut public sub semnătura celor patru lideri de partide și formațiuni politice am intrat, practic, într-o precampanie și nu am niciun motiv să dau înapoi sau să renunț. Dar am toate motivele să solicit niște clarificări absolut necesare tuturor.

Citește și: Ilie Bolojan o pune la punct pe Elena Lasconi: ”Eu am încercat să nu înjur gratuit pe cineva și a doua zi să-i cer să mă susțină sau să mă respecte”

Reporter: Înțeleg că ați anunțat câțiva dintre membrii coaliției de această intenție a dumneavoastră, mai puțin pe Marcel Ciolacu – nu v-a fost la îndemână, probabil, să comunicați cu dumnealui. Care au fost reacțiile din partea PNL-ului, de exemplu ?

Crin Antonescu: Eu nu povestesc reacțiile altora. Pot să le calific absolut normale. I-am anunțat pe toți public, oricum.

Reporter: Au încercat să vă convingă să mai așteptați, să nu anunțați această suspendare?

Crin Antonescu: Nu, nu! și apoi sunt, până la urmă, niște discuții private. Nu, n-a încercat nimeni. E decizia mea. Pur și simplu, este o solicitare transparentă de clarificări.

Reporter: Dar de ce le-ați cerut public?

Crin Antonescu: Pentru că, în general, eu consider că în activitățile politice – cât se poate de mult, că nu se poate totul, întotdeauna – cât se poate de mult trebuie să fie public. Nu este o afacere privată între două, trei, cinci persoane. Sunt chestiuni de interes public, trebuie să fie făcute public.

Reporter: Nu credeți că aruncă așa… o notă de neseriozitate asupra a ceea ce se întâmplă în coaliție?

Crin Antonescu: Eu nu găsesc absolut nimic neserios în ceea ce am făcut sau în ceea ce am cerut. Și tocmai am spus că e nevoie de multă seriozitate în aceste chestiuni.

Reporter: V-a contactat domnul Ciolacu, de exemplu, după anunțul de aseară?

Crin Antonescu: Astea sunt chestiuni, repet, de natură privată. Dar pot să vă spun că nu. Dar, încă o dată: astea sunt niște chestiuni care țin de sfera privată. Liderii politici – nu Ciolacu, alții … comunică public ceea ce au de comunicat.

Citește și: Sondaj alegeri prezidenţiale 2025, comandat de Nicuşor Dan. Finală între Călin Georgescu şi Crin Antonescu

 

DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
Oana Moșneagu a ajuns pe masa de operații! „Am avut nevoie de anestezia generală”
Fanatik.ro
Singura grădină zoologică din România unde trăiesc pinguini. Le-au fost construite adăposturi unice la noi în țară. Puțini știu unde se află
Capital.ro
Ȋnceputul sfârșitului pentru Călin Georgescu. Decizia imensă luată chiar astăzi de CNSAS
Playtech.ro
Colţul de Rai descoperit de Dan Negru în România. Este cunoscut de prea puţini români, însă e un loc istoric
DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Adevarul
După taxa pe stâlp, statul introduce și taxa pe hărnicie. Cine o va plăti și cât de mare este
wowbiz.ro
Alexia Eram și iubitul secret, prima ceartă în public! AVEM IMAGINILE care îl vor unge pe suflet pe Mario Fresh | PAPARAZZI
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Rețeua care a căzut în toată lumea. Zeci de milioane de utilizatori sunt frustrați
Ego.ro
Cum arăta Elena Lasconi în tinerețe. O confunzi lejer cu Andreea Esca dar și cu... Marilyn Monroe?
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Scenariu negru pentru Santorini, după ce oamenii au fugit din calea cutremurelor! Previziunile sumbre ale specialiștilor: „Un cutremur cu tsunami sau o erupție”
Cancan.ro
Produsul de 21 de lei de la Pepco i-a înnebunit pe români. Se bat pentru ustensila care face praf aparaturile scumpe
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu NU va câștiga turul 2. Anunțul care a adus bucurie peste tot în România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Sfârșit tragic pentru o profesoară îndrăgită din Iași. "Școala a pierdut un mare OM, cu suflet de aur! Ne va lipsi în cancelarie, dar și în afara ei”
substantial.ro
Nicuşor Dan, candidat independent la prezidenţiale, consideră USR un partener de încredere
MediaFlux
OFICIAL! Guvernul a SCHIMBAT valoarea punctului de pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Înapoi în anii ’50: lista „rușinii” alcătuită de suveraniști