Menta a fost folosita in medicina din cele mai vechi timpuri, fruzele sale fiind gasite in piramidele egiptene construite cu 1000 de ani IC. Analizele moderne au confirmat proprietatile vindecatoare ale acestei plante remarcabile.
Cele mai multe cercetari facute pe mentă au demonstrat abilitatile sale in tratarea problemelor gastrointestinale, printre acestea numarandu-se inclusiv:
Sindromul colonului iritabil
Inca din anii ’90 s-a descoperit ca uleiul de mentă are efecte benefice in tratarea acestei afectiuni. Efectele benefice se extind si in cazul copiilor. Intr-o cercetare, oamenii de stiinta au observat ca 75% dintre micutii pacienti care au primit capsule cu ulei de menta au raportat o reducere a durerilor cauzate de sindromul colonului iritabil. O alta cercetare, din 2005, a ajuns la concluzia ca uleiul de menta ar trebui sa fie prima alegere a pacientilor care nu se confrunta cu constipatie si diaree pentru a calma durerile cauzate de sindromul colobului iritabil si pentru a-si imbunatati calitatea vietii. Un alt studiu a stabilit uleiul de menta este eficace si in alinarea durerilor abdominale cauzate de diaree in cazul bolnavilor cu sindromul colonului iritabil.
Spasm al colonului
Uleiul de menta este o alternativa mai sigura decat unele medicamente pentru reducerea spasmului la colon.
Tulburari gastrice
Studiile pe menta au dezvaluit potentialul acesteia de a ajuta persoanele care se confrunta cu tulburari gastrointestinale.
Dispepsia functionala
Un studiu din 2000 publicat in Ailment Pharmacology and Therapy sustine ca 90 mg de ulei de menta si 50 mg de ulei de chimen au redus simptomele dispepsiei functionale la 67% dintre pacientii care au fost tratati cu aceasta combinatie de uleiuri.
Colici
Un studiu din 2013 a descoperit ca menta este cel putin la fel de buna in tratarea colicilor precum substantele chimice folosite in prezent.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.