Cele mai multe nunți sunt organizate sâmbăta, însă puțini miri știu că nu este bine să te căsătorești în această zi a săptămânii. Românii aleg să planifice fericitul eveniment sâmbăta, pentru că este urmată de duminică, o zi liberă, în care invitații au timp să se odihnească sau să se întoarcă acasă, în cazul în care nunta este organizată într-un alt oraș, la distanță de casă.
Potrivit tradițiilor vechi și preoților, sâmbăta este văzută ca o zi aducătoare de ghinion în căsnicie. Mirii trebuie să țină cont de mai multe reguli atunci când aleg ziua și data nunții. Cu toate că majoritatea românilor își organizează nunta sâmbătă, se pare că ziua potrivită este duminică, potrivit Sfântului Ioan Gură de Aur. Mai mult, preoții recomandă ca mirii să se pregătească spiritual înainte de a-și uni destinele. Este recomandat ca aceștia să meargă să se spovedească și să se împărtășească, pentru a intra curați în casa lui Dumnezeu.
Cu toate acestea, pe lângă zilele de sâmbătă și duminică, unii aleg să își organizeze evenimentul chiar și în timpul săptămânii. Nu de puține ori, nunțile sunt organizate într-o zi din mijlocul săptămânii, lucrătoare. Trendul a început în perioada pandemiei, când sute de perechi de miri au fost nevoiți să își amâne evenimentul din cauza restricțiilor.
Mai mult, există diverse superstiții legate de perioada în care se face nunta. În popor, se spune că în luna mai nu se organizează nunți, pentru că relația nu va rezista, ci se va scutura precum petalele florilor specifice primăverii. În România, nu se ține cont de această superstiție, ci mai degrabă de perioadele în care Biserica Ortodoxă nu îngăduie organizzarea unui nunți. Aici se includ posturile cele mari, de Paște și de Crăciun, de sărbători sau în alte zile similare. De asemenea, se spune că cei care se căsătoresc în aprilie vor fi fericiți, iar dacă nunta se face în iunie, mirii vor călători foarte mult. Nunțile organizate în septembrie simbolizează bogăție, iar cele din octombrie, dragoste și belșug.
Citește și: ANAF strigă darul la nunţi şi botezuri. Avertisment pentru miri şi socri