Motivul bizar pentru care persoanele care și-au montat repartitoare au ajuns să plătească mai mult decât românii care nu au un astfel de dispozitiv pe calorifer

Mai mult de jumătate dintre persoanele care și-au montat repartitoare afirmă că au fost nevoiți să plătească mai mult decât persoanele care nu au montate astfel de dispozitive. Care este motivul pentru care acest fenomen este posibil.
Alina Costache
10 ian. 2024, 15:41
Motivul bizar pentru care persoanele care și-au montat repartitoare au ajuns să plătească mai mult decât românii care nu au un astfel de dispozitiv pe calorifer
Motivul bizar pentru care persoanele care și-au montat repartitoare au ajuns să plătească mai mult decât românii care nu au un astfel de dispozitiv pe calorifer

Mai mult de jumătate dintre cei care au instalat repartitoare pentru căldură plătesc sume mai mari decât cei fără astfel de dispozitive, conform afirmațiilor lui Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România și fost director al RADET. Opaina consideră că aceste discrepanțe sunt absurde și vor persista atâta timp cât există posibilitatea de a închide caloriferul și de a beneficia de încălzirea de la vecini. O lege aprobată de Parlament la sfârșitul anului trecut impune instalarea repartitoarelor la calorifere până la 31 decembrie 2024, termenul fiind prelungit de mai multe ori.

Citește și: Amendă imensă pentru românii de la bloc care nu au montate repartitoare de căldură

Conform lui Radu Opaina, aproximativ 60% dintre proprietarii cu repartitoare plătesc mai mult pentru încălzire decât cei din blocurile fără astfel de dispozitive, o situație pe care o consideră absurdă din toate punctele de vedere. Pe pagina sa de Facebook, Opaina a publicat un tabel cu costurile de întreținere pentru luna noiembrie 2023 într-un bloc în care unii locatari aveau repartitoare individuale la calorifere, în timp ce alții nu.

„Paradoxul constă în faptul că acești proprietari practic nu știu că sunt înșelați lună de lună ei plătind, aproape dublu, cu ochii închiși ceea ce practic nu au consumat. La nivelul României este vorba despre circa 500.000 oameni înșelați lunar. O înșelăciune în masă pe care funcționarii statului o întrețin și o susțin. Atașez un caz din mii de cazuri”, scrie el pe rețeaua de socializare.

El a explicat, pentru HotNews.ro, că montarea de repartitoare creează inechități între vecini, atâta vreme cât există posibilitatea de a închide repartitorul și de a te încălzi prin alte metode.

„Unii închid repartitoarele și se încălzesc de la vecini, prin pereți, prin țevile care trec prin apartamente sau cu gazele de la aragaz din instalația comună. Aceste costuri nu se regăsesc în factura de căldură a apartamentului care închide caloriferele, ci în factura tuturor celorlalţi vecini. În acest fel, unii plătesc foarte puțin sau chiar deloc, în timp ce costurile celorlalți cresc. Mai exact, unii plătesc pentru ceilalți”, a explicat Opaina.

În plus, majoritatea repartitoarelor din piață sunt de foarte proastă calitate, nu sunt omologate, dar sunt foarte scumpe (aproximativ 750 de lei pentru un apartament cu patru camere).

Contorizarea individuală ar avea sens dacă legea ar prevedea o temperatură minimă pe care trebuie să o avem în casă, iar repartitoarele să nu permită închiderea caloriferelor, crede el.

„Acum abia a venit frigul, dar să vedeți discuții când vor veni facturile pentru ianuarie și februarie”, a mai spus Opaina.

Același lucru îl spunea, recent, și Claudiu Crețu, directorul general al Elcen.

La finalul anului trecut, Parlamentul a aprobat o lege potrivit căreia este obligatorie instalarea de repartitoare la toate caloriferele până la 31 decembrie 2024, termenul fiind prelungit de mai multe ori în ultimii ani.

Claudiu Crețu avertiza că măsura de a impune repartitoare riscă să aprindă scandaluri uriașe în asociațiile de proprietari dacă nu sunt luate și alte măsuri, precum introducerea unei temperaturi minime pe care va trebui să o păstrăm în apartamente.

Citește și: Românii riscă amenzi de 1.000 de lei dacă nu-şi montează repartitoare. Radu Opaina, fost şef RADET: „Nu măsoară consumul, e propagandă mincinoasă, distrug sistemul”

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Animalul foarte cunoscut care a început să dispară treptat din Europa. Toți românii l-au văzut măcar o dată în viață
Capital.ro
Este ilegal pentru românii cu telefoane mobile. Toată lumea trebuie să anunțe
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Lege pentru românii care locuiesc la bloc! Este obligatoriu!
Adevarul
Cum ne dă statul român foc la valiză. Un cunoscut economist explică de ce avem o viața mai scumpă de la 1 iulie
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Decăderea totală a Bucureștiului. Un mare regizor taie cu bisturiul
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în accidentul din Suceava 😢
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
România se pregătește să scrie istorie în fața naționalei Țărilor de Jos. La ce oră se dispută partida „Generației de Suflet” din optimile EURO 2024
Capital.ro
Devine obligatoriu în România. Sancțiunile se aplică de la 1 septembrie 2024
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Nuntă Ttransformată în tragedie în Missouri: Mirele împușcat în cap în timpul unei tentative de jaf
MediaFlux
COPIL MUȘCAT de o FEMEIE! Incident ȘOCANT la MARE VIDEO
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?