O asistentă medicală de la Spitalul Târgu Secuiesc a fost sancționată pentru faptul că avea unghiile făcute. Acesteia i-a fost tăiat aproximativ 10% din salariu, motiv pentru care femeia a ajuns în instanță, unde s-a judecat cu unitatea medicală pentru care lucra. Aceasta a cerut anularea sancțiunii disciplinare.
Pe parcursul procesului, asistenta medicală a dovedit că în luna august a anului precedent a fost sancționată, fiindu-i tăiat 10% din salariu, pentru „neconformarea la prevederile fişei postului cu privire la ţinuta necorespunzătoare, întrucât s-a prezentat la locul de muncă cu manichiura necorespunzătoare”.
Citește și: Unghiile cu gel vă pot îmbolnăvi de cancer. Cum vi se poate modifica AND-ul şi ce mutaţii pot să apară
Asistenta medicală a susținut în proces că „decizia este nulă absolut întrucât încalcă prevederile art.248, 250 – 252 alin.2 din Codul muncii” și „măsura luată de angajator este disproporţională faţă de fapta pe care conducerea instituţiei consideră că a săvârşit angajata, motivele invocate de angajator sunt generice şi nu prezintă tot contextul, lipsesc motivele prin care au fost îndepărtate apărările angajatei”.
Totul a pornit de la faptul că asistenta avea unghiile vopsite. Aceasta a explicat că „doamna doctor a urlat la ea să se prezinte la control din cauza unghiilor vopsite”. Femeia a explicat că ar fi putut să aibă unghiile curățate de ojă doar în data de 05.07.2022, însă în data de 04.07.2022 se afla deja la locul de muncă și nu ar fi putut să îndepărteze culoarea de pe unghiile ei. Conform declarațiilor asistentei: „doamna doctor i-a urlat că este impertinentă şi să meargă acasă şi va primi zi nemotivată cu reducerea salariului cu 5%, iar când a încercat să zică ceva i s-a răspuns 10%”
Pe de altă parte, Spitalul Târgu Secuiesc s-a apărat, explicând că până la sancțiunea disciplinară a existat și un avertisment verbal. Conform informațiilor transmise de unitatea medicală „reclamantei i s-a atras atenţia verbal de către doamna doctor şi i s-a pus în vedere de două ori să se prezinte cu manichiura corespunzătoare”.
„Cu toate acestea angajata a refuzat să se conformeze motiv pentru care doamna doctor a solicitat conducerii spitalului aplicarea unei sancţiuni disciplinare la data de 30 iunie, respectiv 2 iulie cu reducerea salariului cu 5% respectiv cu 10%”, se arată în întâmpinarea depusă de spital în proces.
Avocații spitalului au subliniat că, „având în vedere că reclamanta nu s-a conformat nici după aceste două avertizări s-a întrunit comisia de disciplină care a stabilit că aceasta a încălcat obligaţia de a îndeplini toate atribuţiile legale privind controlul şi prevenirea infecţiilor şi s-a dispus sancţionarea acesteia”.
Întâmpinarea depusă în dosar de către unitatea medicală arată că asistenta s-ar fi prezentat inclusiv în fața comisiei de disciplină cu unghiile neconforme. Normele în vigoare spun clar că „în vederea asigurării igienei corecte şi eficiente a mâinilor personalului medico-sanitar şi de îngrijire este interzisă purtarea inelelor, brăţărilor, ceasurilor sau altor bijuterii” și „este interzisă în unităţi medicale purtarea unghiilor lungi, lăcuite sau artificiale”.
Tribunalul din Covasna a decis să o păsuiască pe asistenta „fashion”. Judecătorii au hotărât înlocuirea sancțiunii de reducere a salariului cu 10%, cu un avertisment scris, considerând că, deși faptele asistentei „ar putea avea consecințe grave”, „în situaţia de față, acestea nu s-au produs”.
„Raportat la împrejurarea că reclamanta nu a mai fost sancţionată disciplinar, că a avut o conduită corespunzătoare la locul de muncă instanţa constată că sancţiunea avertismentului scris este suficientă pentru responsabilizarea şi conștientizarea reclamantei pentru a se conforma pe viitor reglementărilor legale în ceea ce priveşte sarcinile de serviciu şi comportamentul adecvat la locul de muncă”, se arată în sentința Tribunalului Covasna, care nu este definitivă.
Citește și: Prima arestare în cazul dosarului dispozitivelor cardiace refolosite! Medicul de 50 de ani este din Iași