Motivul incredibil pentru care asistentele medicale nu au voie să aibă unghiile făcute. Consecințele pot fi extrem de grave

O asistentă medicală din Târgu Secuiesc s-a judecat cu spitalul în care lucra din cauză că i-a fost tăiat 10% din salariu. Motivul este unul surprinzător. Femeia venise la serviciu cu unghiile făcute.
Alina Costache
19 feb. 2023, 00:16
Motivul incredibil pentru care asistentele medicale nu au voie să aibă unghiile făcute. Consecințele pot fi extrem de grave

O asistentă medicală de la Spitalul Târgu Secuiesc a fost sancționată pentru faptul că avea unghiile făcute. Acesteia i-a fost tăiat aproximativ 10% din salariu, motiv pentru care femeia a ajuns în instanță, unde s-a judecat cu unitatea medicală pentru care lucra. Aceasta a cerut anularea sancțiunii disciplinare.

Pe parcursul procesului, asistenta medicală a dovedit că în luna august a anului precedent a fost sancționată, fiindu-i tăiat 10% din salariu, pentru „neconformarea la prevederile fişei postului cu privire la ţinuta necorespunzătoare, întrucât s-a prezentat la locul de muncă cu manichiura necorespunzătoare”.

Citește și: Unghiile cu gel vă pot îmbolnăvi de cancer. Cum vi se poate modifica AND-ul şi ce mutaţii pot să apară

Asistenta medicală a susținut în proces că „decizia este nulă absolut întrucât încalcă prevederile art.248, 250 – 252 alin.2 din Codul muncii” și „măsura luată de angajator este disproporţională faţă de fapta pe care conducerea instituţiei consideră că a săvârşit angajata, motivele invocate de angajator sunt generice şi nu prezintă tot contextul, lipsesc motivele prin care au fost îndepărtate apărările angajatei”.

Totul a pornit de la faptul că asistenta avea unghiile vopsite. Aceasta a explicat că „doamna doctor a urlat la ea să se prezinte la control din cauza unghiilor vopsite”. Femeia a explicat că ar fi putut să aibă unghiile curățate de ojă doar în data de 05.07.2022, însă în data de 04.07.2022 se afla deja la locul de muncă și nu ar fi putut să îndepărteze culoarea de pe unghiile ei. Conform declarațiilor asistentei: „doamna doctor i-a urlat că este impertinentă şi să meargă acasă şi va primi zi nemotivată cu reducerea salariului cu 5%, iar când a încercat să zică ceva i s-a răspuns 10%”

De ce nu au voie asistentele să aibă unghiile făcute

Pe de altă parte, Spitalul Târgu Secuiesc s-a apărat, explicând că până la sancțiunea disciplinară a existat și un avertisment verbal. Conform informațiilor transmise de unitatea medicală „reclamantei i s-a atras atenţia verbal de către doamna doctor şi i s-a pus în vedere de două ori să se prezinte cu manichiura corespunzătoare”.

„Cu toate acestea angajata a refuzat să se conformeze motiv pentru care doamna doctor a solicitat conducerii spitalului aplicarea unei sancţiuni disciplinare la data de 30 iunie, respectiv 2 iulie cu reducerea salariului cu 5% respectiv cu 10%”, se arată în întâmpinarea depusă de spital în proces.

Avocații spitalului au subliniat că, „având în vedere că reclamanta nu s-a conformat nici după aceste două avertizări s-a întrunit comisia de disciplină care a stabilit că aceasta a încălcat obligaţia de a îndeplini toate atribuţiile legale privind controlul şi prevenirea infecţiilor şi s-a dispus sancţionarea acesteia”.

Întâmpinarea depusă în dosar de către unitatea medicală arată că asistenta s-ar fi prezentat inclusiv în fața comisiei de disciplină cu unghiile neconforme. Normele în vigoare spun clar că „în vederea asigurării igienei corecte şi eficiente a mâinilor personalului medico-sanitar şi de îngrijire este interzisă purtarea inelelor, brăţărilor, ceasurilor sau altor bijuterii” și „este interzisă în unităţi medicale purtarea unghiilor lungi, lăcuite sau artificiale”.

Tribunalul din Covasna a decis să o păsuiască pe asistenta „fashion”. Judecătorii au hotărât înlocuirea sancțiunii de reducere a salariului cu 10%, cu un avertisment scris, considerând că, deși faptele asistentei „ar putea avea consecințe grave”, „în situaţia de față, acestea nu s-au produs”.

„Raportat la împrejurarea că reclamanta nu a mai fost sancţionată disciplinar, că a avut o conduită corespunzătoare la locul de muncă instanţa constată că sancţiunea avertismentului scris este suficientă pentru responsabilizarea şi conștientizarea reclamantei pentru a se conforma pe viitor reglementărilor legale în ceea ce priveşte sarcinile de serviciu şi comportamentul adecvat la locul de muncă”, se arată în sentința Tribunalului Covasna, care nu este definitivă.

Citește și: Prima arestare în cazul dosarului dispozitivelor cardiace refolosite! Medicul de 50 de ani este din Iași

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Activiștii obțin suspendarea ordinului de împușcare a ursului agresor din Trento
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!