Motivul incredibil pentru care un tânăr s-a mutat din Cluj în Capitală: „Sunt trist că n-am apucat să trăiesc în Bucureştiul de acum 15-20 de ani”

Clujul este oraşul cu cea mai rapidă creştere economică din ultimii ani, ajungând să rivalizeze şi chiar să întreacă Bucureştiul în unele aspecte. Nivelul de trai şi oportunităţile de angajare au făcut ca mulţi tineri să se mute în Cluj, dar există şi unii care fac mişcarea în sens invers.
Mircea Filipescu
06 feb. 2024, 20:41
Motivul incredibil pentru care un tânăr s-a mutat din Cluj în Capitală:

Printre cei care au ales să dea Clujul pe București se numără și un tânăr care și-a postat experiența pe Reddit. Deși admite că nu este clujean, ci doar a locuit câțiva ani în Cluj, admite că poate fi subiectiv în anumite privințe.

Postarea sa a atras nenumărate comentarii, pro și contra, provocând o adevărată dezbatere.

„Am profitat de faptul că lucrez de acasă pentru a mă muta toamna trecută din Cluj în București, pe fondul dorinței de noi experiențe. De asemenea simțeam că stagnez, voiam să mă duc într-un loc unde nu cunosc multă lume, unde nu am confortul prietenilor apropiați, tocmai că să mă forțez să mă expun din punct de vedere social și să cresc. Sunt atras de București de mult. La modul cel mai serios, jegul este unul dintre lucrurile care mă atrag. E un oraș «raw», nu pretinde că este ceva ce nu este. Canalele din care ies aburi, trotuarele infinit sparte, gunoaiele de peste tot, asta sunt flerul și personalitatea acestui oraș”, își începe el postarea.

Aceste aspecte nu îl deranjează, din contră. „Vreau curățenie, civilizație? Mă pot duce în vest. București își va pierde personalitatea în ziua în care va ajunge la fel că și celelalte orașe. Chestia asta o zic mai în glumă, mai în serios. Normal că îmi doresc o societate mai bună, iar obiectiv vorbind asta trebuie să fie viitorul. Însă sunt fericit că pot să am experiență Bucureștiului de acum, și sunt trist că n-am apucat să trăiesc în Bucureștiul de acum 15-20 de ani. Știu că nu era mai bine, nici nu zic asta – „romanticizez” perioada de atunci, într-un fel”, adaugă el.

În continuare, el scrie că nu vrea să facă o comparație Cluj – Bucureșți per se. „Dar o să compar ce am văzut în București cu experiențele mele trecute – care, majoritatea, au fost în Cluj”, mai scrie acesta.

Tânărul, care cel mai probabil este ardelean, spune că avea idei preconcepute despre cei pe care îi numește „sudiști”. Și-a schimbat însă rapid percepția și spune și ce l-a făcut să și-o schimbe.

„Inițial aveam preconcepții legate de „sudișți”. Accentul mi se părea enervant și agresiv – cel puțin așa mă simțeam la magazine. După o întâmplare cu un domn care voia să iasă dintr-o parcare în miezul zilei și în loc să mă claxoneze s-a dat jos, m-a atins pe umăr și s-a scuzat că dorește să iasă, mi-am schimbat total perspectiva. Și recunosc că sufeream de prejudecăți, dar mă bucur că am reușit să mi le schimb. În final accentul a-nceput să-mi placă și am început să preiau conștient vorbe pe care le aud aici, pentru că mi se par amuzante (e.g. băi nene, ador să zic asta)”, mai scrie el.

Citeşte şi: Turist italian, șocat de ce a găsit într-un supermarket din România: „Nu am văzut niciodată așa ceva”

A observat, totuși, că cei din București nu îi agrează în mod deosebit pe moldoveni. „Deși mi-am dat seama că majoritatea oamenilor nu sunt răi/agresivi, totuși, empiric vorbind, am auzit ceva injurii la adresa moldovenilor”, adaugă el.

Totuși, bucureștenii i se par mai deschiși, iar despre clujeni spune că sunt mai rezervați, ba chiar mai „timizi” în comparație cu bucureștenii.

„Oamenii din Bucureșți sunt foarte, foarte deschiși. Au dus small talk-ul la alt nivel. Literalmente din orice se deschide o întreagă conversație. Îmi place tare mult asta și aici m-am deschis mult mai mult decât am făcut-o la Cluj. În Cluj cel puțin mi se pare mai timidă lumea, nu se bagă din proprie inițiativa în discuții. Aici mă duc la o cafea și sare lumea-n vorba cu mine doar așa. La început eram mai timid, dar e o mare lecție de învățat de aici. Și chiar dacă nu-s cele mai deep chestii, e foarte util să știi să faci small talk. Aici lumea e mult mai deschisă, și zice primul lucru care le vine pe gură, chiar dacă nu-i cel mai inteligent, dar nu contează. Aici lumea nu te judecă atât de tare pentru ce spui. Zi ce-ti trece prin cap and the banter will follow.”

El amintește faptul că unii clujeni au dezvoltat o antipatie față de „vinituri”, locuitorii din alte localități care au migrat masiv spre Cluj, mai ales după Revoluție. Situația e identică și în București, iar cei mutați aici nu sunt mereu priviți cu ochi buni de ceilalți.

„Pe Reddit se iau foarte rapid oamenii de clujenii care se plâng de „vinituri” (eu nu sunt clujean, doar am rămas acolo după facultate, deci și eu sunt o „vinitură”), însă același lucru se întâmplă și la București. Atâta că aici sunt numiți „țăruși”. Trebuie doar să deschizi Waze și să va uitați la comentarii. Chiar voiam să fac un post cu screenshot-uri de conversații din diferite zile – eu mai întru uneori și mă amuz. Nu încerc să ii scuz pe clujeni la faza asta, zic doar să nu mai fie prezentată ca pe o chestie din „orașul de 5 stele” – fenomenul e prezent și la București.”

Însă cele două orașe au și alte puncte în comun. Unul ține de instalațiile de canalizare care nu mai fac față, în parte explicabil ținând cont de faptul că ambele orașe au crescut în ultimii ani, timp în care sute, dacă nu mii de blocuri au fost construite fără ca infrastructura să țină pasul cu această dezvoltare.

„Tot în ideea de mai sus, lumea își bate joc de Boc pentru canalizările care se umplu foarte rapid și dau pe afară în cazul ploilor torențiale la Cluj. În Bucureșți se întâmplă același lucru. Și tocmai pentru că asfaltul e turnat prost pe multe străzi, se face un dâmb fix la capetele lățimii drumului (aka fix la începutul și finalul trecerilor de pietoni). Să vedeți atunci ce amuzant e să sari peste baltă ca să ajungi înapoi pe trotuar. Puncte bonus la supraviețuirea în București celor care erau buni la săritură de pe loc la școală”, a mai arătat el.

De asemenea, mulți bucureșteni au adoptat cuvinte și expresii folosite în Cluj și în alte orașe din Ardeal.

„Am observat că mulți oameni tineri/hip/cum s-o numi folosesc cuvântul „fain”. Eu zic asta pentru că așa sunt obișnuit și nu cred că dau de atâția ardeleni încât să aud frază asta atât de des. Așa că mă întreb dacă cuvântul „fain” a fost preluat de Bucureșteni în mod intenționat? Oricum, foarte fain.”, scrie tânărul, potrivit Adevarul.

În continuare, el se întreabă dacă cuvântul „provincie” și spune că mâncarea din București i se pare mai bună.

Mâncare mai bună și prețuri mai mici la București decât în Cluj

„În România, cu cât mergi mai în sud-est, cu atât e mai bună shaorma. Nu sunt vreun Messia, toată lumea știe asta. În Bucureșți e la alt nivel. În caz că o să mă întrebe cineva, top shaormerii, nu neapărat în ordinea asta: Genin, Fendi, Dristor, Socului. Genin și Fendi se bat pe locul întâi, Dristor e și el acolo (dar de la Dristor!, că de exemplu la Unirii nu e la fel de bun). Cheese de la Moșilor, Doner, orice. Serios, mergeți acolo și luați-va un cheese cu de toate (da, și cu legume la grill în el). Zero regrete. Oricum, e greu să alegi un câștigător clar la nivelul asta. Deja se bat la „sutimi” shaormele din București.”

Nu în ultimul rând, prețurile în Cluj i se par mai mari decât cele din București.

„Așa, că tot veni vorba de mâncare – mâncare mult mai bună decât în Cluj (și restul țării, probabil). Prețurile la mâncare din Cluj par să fie medii spre foarte mari, iar în București de la foarte mici la foarte mari. Adică e o plajă mult mai largă. Efectiv e mai ieftin să mănânci în București decât în Cluj. Ai Megapan de exemplu (pe cel de la Unirea l-am încercat, cel puțin), care are un raport preț-calitate excelent. E ieftin și și primești mult la gramaj. În Cluj totul e la suprapreț – de exemplu Delissima. Groaznic. Restaurante la fel – mâncare mediocră pe prețuri mult prea mari. În schimb în București n-ai ce să te plângi. Bate Bucureștiul la mâncare orice oraș cu mult.

Costul de trăi e mai mic în București. La început am crezut că e memă, dar nu e. Stau pe Unirii, ~70 mp cu 3 balcoane, două debarale cu 400 euro. În Cluj de nu era asta 600-700… nu zic, e deal bun și asta, am avut noroc, dar și dacă te uiți în general la prețuri, nu se compară prețurile la chirii. Blocul e construit în ’89, am pereții groși cât de la vârful degetelor până la cot, n-am dat drumul la căldură nici măcar o singură dată în iarna asta. Atât de bine e izolat. Blocurile astea sunt altceva.”

Nu în ultimul rând, i se pare că e mai simplu să ajungă la medic sau la cumpărături în București, deși orașul e mai mare, fără a mai vorbi despre metrou.

„Metrou: din nou, nu-s vreun Messia, dar, din nou, schimbă placa total. Also, nu știu dacă e unpopular sau nu: începe să-mi placă mirosul ăla de igrasie de la metrou. După ce plec din București înapoi acasă și mă întorc, e așa un sentiment de „ahh, București” când întru la metrou. Va fi mereu mirosul pe care îl voi asocia Bucureștiului. Also, side question: chiar e igrasie mirosul ăla? Sau ce e? E sănătos ca noi să-l inhalăm?”.

Citeşte şi: Victor Ciutacu, despre decesul finei lui Boc: „Autoritățile se tem că prin orice demers pe care l-ar face ar strica echilibrul de forțe. O lasă cum a căzut. O imensă tragedie”

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Municipiul din România care s-a umplut de bani. Se află într-unul dintre dintre cele mai frumoase județe ale României. E campion la absorbția de fonduri europene, a luat peste 180 de milioane de euro și orașul s-a schimbat la față
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Marcel Ciolacu va demisiona de la conducerea PSD dacă nu ajunge în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni