Mulți angajatori au găsit soluții pentru a respecta noua legislație, unele dintre ele fiind creșteri simbolice ale salariilor, dar asta nu înseamnă că veniturile salariaţilor au crescut cu adevărat, ci mulţi s-au folosit de o portiţă lăsată în lege.
„Este o lege artificială, vine să distorsioneze piața. Eu cred că multe creșteri de fapt sunt marginale, 10, 20 de lei, doar că să corespundă legii. Creșterea salariului minim pe economie este mai accelerată decât creșterea salariului mediu pe economie și companiile în definitoriu vor plăti cât merită”, explică Iancu Guda.
Totuși, în anumite domenii, unde forța de muncă este greu de găsit, companiile sunt nevoite să ofere salarii mai mari. Un exemplu în acest sens este un lanț de patiserii din Capitală, unde s-au acordat majorări de până la 25% pentru cei care au performat.
„I-am răsplătit pe cei care într-adevăr au performat și pe baza evaluărilor trimestriale și anuale au venit aceste măriri, însă ca și o nevoie pentru piața financiară actuală, pentru că trebuie să ținem pasul cu modificările legislative. Undeva la 70% din angajații actuali au primit măriri salariale”, a declarat Ecaterina Virgolici, specialist marketing.
Pentru unii angajați, aceste majorări au avut un impact semnificativ. Marius Hanceriuc, un angajat care a primit o creștere de 1.000 de lei la finalul anului trecut, explică: „M-au ajutat că să mă descurc în viața de zi cu zi, eu având și o fetiță de 3 ani. În primul an se face o mărire, în al doilea și tot așa, dar depinde de fișa de performanță”.
Citeşte şi: BNR a decis menținerea dobânzii-cheie la 6,5% pe an, în ședința de astăzi
Specialiștii spun că majorarea salariului minim la aproape 2.400 de lei net în luna iulie a dus la creșteri salariale în toate companiile. Totuși, această măsură pune presiune pe mediul privat, în timp ce statul beneficiază de taxe și consum. De la 1 ianuarie 2024, salariul minim va atinge un nou prag, ajungând să reprezinte cel puțin 50% din salariul mediu, în conformitate cu Directiva europeană.
„Indirect avem și predictibilitate pentru antreprenori, și o corelare de CAS pentru pensii și a încasărilor la bugetul public. Până acum aceste creșteri de salarii au fost destul de populiste, date din scurt și a fost un șoc pentru antreprenori”, adaugă Iancu Guda, pentru Observator.