Este bine sau nu să faci exerciţii fizice pe stomacul gol? Părerea specialiștilor te va surprinde!

Exercițiile fizice efectuate pe stomacul gol sunt adesea asociate cu accelerarea procesului de ardere a grăsimilor. Totuși, este sau nu indicat să avem acest obicie?
Alina Costache
20 ian. 2024, 14:15
Este bine sau nu să faci exerciţii fizice pe stomacul gol? Părerea specialiștilor te va surprinde!
Motivul pentru care ar trebui să faci acest lucru pe stomacul gol. Obiceiul care îți va schimba viața definitiv

Atunci când începe un nou an, una dintre cele mai populare rezoluții se referă la îmbunătățirea condiției fizice. Indiferent dacă vizezi pregătirea pentru un maraton sau îți dorești să adopți un stil de viață mai sănătos, modul în care te pregătești pentru sala de sport este esențial. Una dintre alegerile importante pe care va trebui să le faci este dacă să faci exerciții pe stomacul gol sau nu.

Citește și: Ajutor de 2.000 de lei pentru această categorie de mame. Măsura a fost prelungită cu trei ani

Exercițiile fizice efectuate pe stomacul gol sunt adesea asociate cu accelerarea procesului de ardere a grăsimilor. Argumentul principal este că organismul utilizează grăsimile și zahărul pentru a obține energie, astfel că, prin a avea stomacul gol, se vor consuma rezervele de grăsime stocate în corp. Desigur, a face exerciții pe stomacul gol nu este neapărat periculos, dar în funcție de obiectivele tale de fitness, poate să nu fie cea mai optimă alegere.

„Raspunsul este da si nu, in functie de obiectivele si capacitatile tale” , spune Alexander Rothstein, coordonator si instructor in programul de stiinte ale exercitiului la New York Institute of Technology (SUA).

Cercetările care examinează avantajele antrenamentelor intensive și a celor care implică arderea grăsimilor sunt limitate. Unii indivizi care efectuează exerciții pe stomacul gol dimineața prezintă o accelerare a oxidării grăsimilor în comparație cu cei care consumă carbohidrați cu 0,5-3 ore înainte de antrenament; o sesiune unică de exerciții aerobice pe stomacul gol poate stimula utilizarea grăsimii de rezervă ca sursă de energie.

Într-un studiu din 2022, postul înainte de exerciții seara a produs efecte similare, dar a afectat și performanța sportivă. Cu toate acestea, un aspect problemă este că beneficiile postului sunt pe termen scurt. Deși se observă o ardere a unui procentaj din grăsimea de rezervă în timpul postului înainte de exerciții, Rothstein susține că, de obicei, se ard mai puține grăsimi în total pe termen lung.

Aceasta se întâmplă deoarece intensitatea necesară pentru a susține un antrenament cu impact înalt depășește capacitatea corpului de a funcționa pe stomacul gol. De exemplu, studiul din 2022 a constatat că participanții care au postit timp de șapte ore înainte de experimentul de seară au întâmpinat dificultăți în menținerea antrenamentului: într-un test de 15 minute de pedalat (măsurat în kilojouli), aceștia au subperformant în comparație cu cei care nu au postit.

În plus, cei care au postit erau mai puțin motivați să facă exerciții și se simțeau mai puțin fericiți după finalizarea antrenamentului, conform observațiilor din partea PopSci.

Încercarea de a face exerciții intense fără a furniza corpului suficient combustibil poate genera și riscuri fizice. Rothstein avertizează că oamenii pot experimenta amețeli din cauza scăderii glicemiei și a deshidratării, în special dimineața când deseori se trezesc însetați. De asemenea, lipsa de rezerve de combustibil poate duce la slăbiciune și poate crea situații periculoase, în special dacă se lucrează cu echipament greu în sala de fitness.

„Puneti ceva în stomacul vostru. Nu trebuie sã fie ceva greu, ci ceva care sa mentin nivelul adecvat al zahărului în sânge”, recomand Rothstein.

In caz contrar, el spune că oamenii ar trebui sã o ia putin mai usor si să scadă intensitatea antrenamentului. Dacă îți doresti să devii mai puternic, expertii in fitness recomanda sa eviti sa faci exercitii pe stomacul gol. Christina King, dietetician sportiv la Memorial Hermann si Rockets Sports Medicine Institute (SUA), spune că este mai benefic sã mănânci un fel de masã pe bază de carbohidrati înainte de antrenament.

Mâncatul inainte de exercitii le ofer muschilor combustibil pentru a se adapta la intensitatea exercitiului si, in cele din urma, va schimba corpul pentru a avea o rezistenta si o forta mai mari in timpul antrenamentelor de mare intensitate. King recomandă patru grame per kilogram de carbohidrati in intervalul de una pâna la patru ore inainte de exercitii. Momentul in care faci exercitii conteaza si el. Exercitiile efectuate dupa-amiaza sau seara ofera mult timp pentru a consuma aceasta cantitate recomandata de carbohidrati. Dar dacă faci exercitii dimineata devreme, King spune că nu este o idee grozav sã mănânci un mic dejun bogat in carbohidrati, consumând patru grame per kilogram de carbohidrati o data.

„Este o cantitate mare de carbohidrati intr-o singura sedintă”, spune ea.

Citește și: Este obligatoriu poentru toţi românii care stau la bloc! Amenzile sunt foarte mari, ce trebuie făcut până la finalul anului 2024

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!