Arpacașul pentru colivă se spală în 9 ape. „În copilărie, la bunici, îndrăgeam foarte mult coliva, preparată de femeile satului, însă, pe atunci, nu știam multe dintre beneficiile acesteia, decât că este un preparat ritualic, pentru cei plecați din lumea aceasta. Acum, am aflat că este cu mult mai mult, prin ingredientul principal, arpacașul, grâul decorticat sau „regele” cerealelor.
Deși pare o simplă cereală și la îndemâna oricui (prețul bun), arpacașul aduce organismului multiple beneficii: de la prevenirea bolilor de inimă, anemie, întărirea sistemului imunitar, bogat în fibre, proteine, magneziu, fier, cupru la reducerea inflamației articulațiilor și a colonului”, spune Codruța Pantelimon, pentru Click.ro.
„Chiar citisem undeva că, într-un bob de grâu, stă tot tabelul lui Mendeleev. Și nu m-ar mira că așa este. Ca desert preferat, în anotimpul rece, las o cană de arpacaș, la înmuiat în apă, peste noapte, și, a doua zi, îl fierb doar 10 minute și îl combin cu 2 linguri miere, stafide și nucă macinată din abundență.
Este un deliciu și toată familia, de la mic la mare, adoră acest desert. Îl recomand cu încredere și sportivilor, deoarece combate cu succes durerile musculare.
Însă, când vine vorba de coliva preparată, ca ritual religios, am învățat de la bunica ingredientul principal: rugăciunea și semnul crucii, în timpul spălării arpacașului. De aceea, când fac coliva, spre pomană (pomenirea) îngerilor, îmi aloc un timp special, în care să nu fiu deranjată sau perturbată de alte activități.
Spăl în 9 ape, spunând o rugăciune personală, pentru a fi primită această colivă, ca ofrandă adusă celor plecați dincolo și, după fiecare „apă”, cum se spune, fac deasupra semnul crucii. Mulțumesc cu recunoștință pentru tot și o pun la fiert câteva minute. Cel mai important este să nu ne dezicem de tradițiile creștine, o expresie materială unică a credinței noastre în nemurire și Înviere.
Însăși Sfânta Scriptură menționează de multe ori bobul de grâu, prin pilde sau rugăciuni. La acest preparat adaug zahăr în loc de miere, biscuiți măcinați, nucă macinată și un plic de zahăr vanilat burbon.
Sfințită prin slujbă, se împarte celui nevoiaș dar, nu numai, ea devenind pomana îngerilor, așa cum spunea bunica mea, cu mult timp în urmă. Așadar, desert sănătos sau ofrandă (pomană îngerească), aceasta colivă rămâne simbol al fericirii veșnice pentru cei de sus și pentru noi, cei rămași, aici, pe pământ, un beneficiu suprem pentru organismul nostru, „precum în cer, așa și pe pământ”, a mai spus nutriționista.
Moșii de iarnă sau Pomenirea Morților este o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române în care se face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Acest ritual are loc pe 22 februarie 2025 și prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.